Expremiér Gyurcsány zablahoželal Trumpovi a vyhlásil, že nie je dôvod na paniku

Expremiér Gyurcsány zablahoželal Trumpovi a vyhlásil, že nie je dôvod na paniku

Budapešť 9. novembra 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-John Locher)

 

Nie je dôvod na paniku, Spojené štáty sú aj dnes domovom slobody a demokracie a v záujme celého sveta je, aby to tak aj zostalo. V reakcii na americké prezidentské voľby to na Facebooku uviedol predseda maďarskej opozičnej Demokratickej koalície (DK) a bývalý premiér Ferenc Gyurcsány, ktorý zároveň zablahoželal Donaldovi Trumpovi k víťazstvu.

Na snímke Donald Trump
Na snímke Donald Trump

“Maďarsko aj naďalej považuje USA za jedného zo svojich najdôležitejších spojencov,” zdôraznil Gyurcsány. Vyjadril pritom presvedčenie, že tak ako napätý vzťah Baracka Obamu s Viktorom Orbánom v zásade neoslaboval maďarskú vládu, ale ani neposilňoval opozíciu, tak tomu zostane aj za vlády Donalda Trumpa.

Reklama

Gyurcsány podotkol, že Orbánovu vládu treba poraziť doma a nie sa spoliehať na pomoc z Washingtonu. Skutočnosť, že Trump zvíťazil vo voľbách aj napriek tomu, že jeho súperka mala masívnu finančnú i mediálnu presilu, označil expremiér za dôležité ponaučenie. “Od zajtra sa znova sústredíme na úlohy, ktoré stoja pred nami, na porazenie Orbánovej vlády,” dodal.

Výsledky prezidentských volieb v Spojených štátoch odzrkadľujú túžbu Američanov po zmene a obnove v ťažkom období, v ktorom všetci musíme čeliť výzvam doma i vo svete, uviedol v dnešnom blahoprajnom telegrame adresovanom Trumpovi maďarský prezident János Áder.

Reklama

Podľa agentúry MTI Áder vyjadril presvedčenie, že historické partnerstvo Maďarska so Spojenými štátmi, ktoré je založené na spoločnom hodnotovom poriadku, láske k slobode a oddanosti demokracii, pomôže spoločne čeliť týmto výzvam.

Maďarská hlava štátu pripomenula, že Maďari nedávno oslavovali 60. výročie revolúcie z roku 1956, ktorá vypukla kvôli diktatúre a zahraničnému útlaku. “Maďari sú pripravení pokračovať v spolupráci s USA v rámci spojenectva v Severoatlantickej aliancii v záujme zachovania mieru a posilnenia medzinárodnej bezpečnosti,” dodal Áder, ktorý zároveň vyjadril nádej, že tradičné priateľstvo a dôvera medzi oboma krajinami budú v nadchádzajúcich rokoch posilnené.

Výsledky prezidentských volieb vracajú svet do reality. Počas návštevy Londýna to dnes uviedol predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, ktorého citovala agentúra MTI.

Orbán maďarským novinárom v Londýne povedal, že svetu vždy prospelo, keď sa mu “podarilo vymaniť zo zajatia práve vládnucich ideologických smerov a keď sa dokázal vrátiť do reality”.

“Podľa môjho názoru teraz došlo práve k tomu. Napĺňa to nádejou aj zvyšok západného sveta, že sa môže dostať zo zajatia spôsobu uvažovania a rétoriky ideológií a politickej korektnosti vzdialenej od reality,” dodal maďarský premiér.

Reklama

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun gratuloval dnes novozvolenému prezidentovi s tým, že svetová organizácia od jeho vlády očakáva posilňovanie medzinárodnej spolupráce zameranej na riešenie výziev dneška, ako je klimatická zmena.

“Po tvrdej a často rozdeľujúcej kampani stojí za to pripomenúť si a zdôrazniť, že jednota v rozmanitosti Spojených štátov je jednou zo silných stránok tejto krajiny. Vyzývam všetkých Američanov, aby tomuto duchu zostali verní,” citovala Pan Ki-muna agentúra Jonhap.

Šéf OSN podčiarkol, že na vyriešenie celosvetových problémov je potrebné “spoločné celosvetové úsilie”, pričom krajiny po celom svete sa spoliehajú na USA, že “využijú svoju pozoruhodnú moc, aby pomohli pozdvihnúť ľudstvo a snažili sa o spoločné dobro”.

Pan Ki-mun dodal, že vyjadruje uznanie Trumpovej volebnej súperke Hillary Clintonovej za “celoživotnú oddanosť mieru, napredovaniu žien a blahu detí”. Vyzdvihol ju tiež ako “silný globálny symbol emancipácie žien”, informovala agentúra AP.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali