Európska občianska iniciatíva STOP TTIP dosiahla na Slovensku svoje národné kvórum

Európska občianska iniciatíva STOP TTIP dosiahla na Slovensku svoje národné kvórum

Bratislava 25. augusta 2015 (HSP/Foto:STOP TTIP)

 

Iniciatíva v rámci Európskej únie dosiahla už viac ako 2,5 milióna podpisov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Európska občianska iniciatíva STOP TTIP dosiahla na Slovensku svoje národné kvórum. Bolo potrebné zozbierať 9 750 podpisov v priebehu jedného roka. Iniciatíva bola spustená 7. októbra 2014. Podpisy sa zbierajú aj naďalej. Čím väčšie množstvo podpisov sa zozbiera, tým bude mať iniciatíva vyššiu silu. “Teším sa, že iniciatíve STOP TTIP sa podarilo na Slovensku vyzbierať požadovaný počet podpisov, pretože to dokazuje, že ľudia sa o túto tému zaujímajú,” uviedla koordinátorka pre Slovensko Beata Novomeská, “podpisy zbierame aj naďalej, každý občan Slovenskej republiky sa môže do tejto iniciatívy zapojiť.”

Reklama

Iniciatíva v rámci Európskej únie dosiahla už viac ako 2,5 milióna podpisov.

 

Reklama

Dodatočné informácie

Existuje 10 dôvodov, prečo vznikajú obavy občanov jednotlivých krajín Európskej únie ohľadom prijatia obchodnej a investičnej dohody TTIP:

1. Hrozba pre demokraciu

Obchodná a investičná dohoda TTIP by dala nadnárodným spoločnostiam právomoc súdiť vlády kvôli rozhodnutiam, ktoré by poškodili budúce zisky nadnárodných spoločností, podkopúc tak demokratické rozhodnutia urobené vo verejnom záujme.

2. Hrozba pre verejné služby

Reklama

Obchodná a investičná dohoda TTIP vytvorí nové trhy vo verejných službách, ktoré vedú k ich liberalizácii a privatizácii. Bolo by veľmi náročné – takisto ako energiu a vodu – ich vrátiť späť pod verejnú kontrolu.

3. Hrozba pre potravinovú bezpečnosť

Prostredníctvom harmonizácie regulácie potravinovej bezpečnosti potravinové bezpečnostné štandardy Európskej únie by sa znížili na úroveň štandardov Spojených štátov. Odstránilo by to obmedzenia voči geneticky modifikovaným organizmom (GMOs)2, pesticídom a hovädziemu mäsu, ktoré obsahuje rastové hormóny.

4. Hrozba pre životné prostredie

Obchodná a investičná dohoda TTIP by zharmonizovala a znížila environmentálne regulácie Európskej únie na úroveň Spojených štátov povoľujúc americký štýl frakovacieho rozmachu v Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska a kdekoľvek v Európe.

Reklama

5. Hrozba pre podnebie

So silnými právami investorov by obchodná a investičná dohoda TTIP dovolila nadnárodným spoločnostiam súdiť vlády kvôli zavádzaniu nových politík neťaženia fosílnych palív.

6. Ohrozenie pracovných práv

Pracovné práva by boli znížené na štandardy Spojených štátov a podniky by mohli presídliť do štátov Spojených štátov a krajín Európskej únie s najnižšími pracovnými štandardmi.

7. Hrozba pre osobné súkromie

Uniknuté dokumenty ukazujú, že obchodná a investičná dohoda TTIP by mohla byť použitá na znovuzavedenie hlavných prvkov dohody ACTA, ktorú odmietol Európsky parlament po rozsiahlom proteste. Mohla by prinútiť internetových poskytovateľov, aby sledovali svojich zákazníkov.

8. Ohrozenie finančnej kontroly

Obchodná a investičná dohoda TTIP je zostavená tak, že by odstránila mnohé nové finančné regulácie (napr. ako bankové zábezpeky), ktoré sa zaviedli od roku 2008, aby zabránili budúcemu finančnému krachu.

9. Vyjednávanie v tajnosti

Zatiaľ čo lobisti nadnárodných spoločností zohrávajú neodmysliteľnú úlohu vo vyjednávaniach, verejnosť bola vylúčená. Neexistuje verejný prístup k návrhom vyjednávaných textov, takže väčšina informácií, ktoré z návrhov zmluvy vieme, je z uniknutých dokumentov.

Reklama

10. Nebezpečný projekt pre zvyšok sveta

Ak obchodná a investičná dohoda TTIP bude schválená, tak celosvetovo krajiny na juhu sa dostanú pod obrovský tlak aplikovať štandardy TTIP, aby sa vyhli obchodným stratám. Cieľom obchodnej loby je vytvorenie “celosvetového približovania k štandardom Európskej únie – Spojených štátov”. Toto by prinútilo chudobnejšie krajiny, aby prijali politiku voľného obchodu, o ktorej nemohli spoluvyjednávať.

Redakcii poskytla informácie Beata Novomeská, koordinátorka iniciatívy STOP TTIP pre Slovensko.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:39

Dovedna už štyri úmrtia preveruje japonská farmaceutická spoločnosť Kobayashi Pharmaceutical v súvislosti s ich možným prepojením na užitie výživových doplnkov, ktoré minulý týždeň stiahla z predaja. Prípadom sa zaoberá aj japonské ministerstvo zdravotníctva.

12:05

Jeden zo šoférov autobusu, ktorý v stredu havaroval pri nemeckom Lipsku, bol 53-ročný Slovák. V čase nehody, ktorá si vyžiadala štyri obete na životoch, však šoféroval jeho 62-ročný český kolega. Vodiči medzi obeťami nie sú.

11:50

Neďaleko pamätníka padlých vojakov Červenej armády vo Viedni vznikli dva veľké portréty nedávno zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Nasprejované sú na múre patriacemu k pozemku, ktorý vlastní šľachtická rodina bývalého a tiež už zosnulého ministra zahraničných vecí ČR Karla Schwarzenberga.

Navalny
Na snímke obraz Alexeja Navaľného na múre
11:23

Ceny benzínov a nafty pred veľkonočnými sviatkami zdraželi o tri centy za liter. Spotrebiteľské ceny oboch benzínov dosiahli najvyššie hodnoty za posledných 20 týždňov.

11:13

Ekvádorským úradom sa podarilo potlačiť vzburu vo väznici v meste Guayaquil, odkiaľ v januári ušiel jeden z najobávanejších šéfov zločineckých gangov. Informovala agentúra AFP.

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali