Europarlament zhodnotil integračnú perspektívu troch balkánskych krajín

Europarlament zhodnotil integračnú perspektívu troch balkánskych krajín

Brusel 29. novembra 2018 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Jean-Francois Badias)

 

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) schválili vo štvrtok trojicu uznesení, prostredníctvom ktorých zhodnotili pokrok Srbska, Čiernej Hory a Kosova na ich ceste k možnému členstvu v Európskej únii

Na snímke poslanci Európskeho parlamentu

Parlament prostredníctvom uznesení vyzval na dôslednejšie zosúladenie zahraničnej a bezpečnostnej politiky Srbska s EÚ. Poslanci požadujú tiež liberalizáciu vízového režimu s Kosovom a naznačili možnosť vstupu Čiernej Hory do EÚ v roku 2025.

Reklama

Europoslanci privítali pretrvávajúcu angažovanosť Srbska na ceste integrácie do EÚ a vyzvali Belehrad, aby toto strategické rozhodnutie aktívne podporoval medzi srbskou verejnosťou. Ocenili aj odhodlanie Srbska v oblasti normalizácie vzťahov s Kosovom a podporili dialóg sprostredkovaný Úniou, ktorý vytvára rámec na dosiahnutie komplexnej normalizačnej dohody medzi Srbskom a Kosovom.

Uznesenie o Srbsku si všíma aj diskusiu o možnej výmene území medzi Srbskom a Kosovom. Europoslanci zdôraznili, že cieľom takýchto aktivít by nemalo byť vytvorenie etnicky homogénnych štátov v regióne. Podľa EP by takáto dohoda bola prijateľná iba vtedy, ak sa dosiahne po vzájomnom súhlase a zohľadnení celkovej stability regiónu a medzinárodného práva.

Reklama

Poslanci vyzvali Belehrad na zintenzívnenie reformného úsilia v oblasti právneho štátu, boja proti korupcii a organizovanému zločinu, ako aj na pokračovanie reformy verejnej správy s cieľom zaistiť jej politickú neutralitu. Podľa ich názoru by Srbsko malo dôslednejšie zosúladiť svoju zahraničnú a bezpečnostnú politiku s EÚ, a to aj vo vzťahu k Rusku a v rámci OSN.

V prípade Čiernej Hory poslanci ocenili ďalší pokrok v procese integrácie do EÚ, zároveň však apelovali na vedenie krajiny, aby sa zameralo na riešenie problémov v oblastiach právneho štátu, slobody médií, korupcie, prania špinavých peňazí, ako aj organizovaného zločinu a s ním súvisiaceho násilia.

Uznesenie EP vyzdvihlo pokračujúce úsilie Podgorice o konštruktívnu regionálnu spoluprácu a dobré dvojstranné susedské vzťahy, pričom poslanci privítali ratifikáciu dohody o štátnych hraniciach medzi Čiernou Horou a Kosovom a vyzvali na urýchlené vyriešenie pretrvávajúcich hraničných sporov s ostatnými susednými krajinami.

Parlament pripomenul strategickú dôležitosť vstupu Čiernej Hory do NATO z 5. júna 2017 pre zabezpečenie stability a mieru na západnom Balkáne. Poslanci sa stotožnili s hodnotením Európskej komisie, podľa ktorého by Čierna Hora, pri silnej politickej vôli a dosahovaní ďalšieho pokroku v reformách a riešení sporov so susedmi, mohla byť pripravená na členstvo v EÚ do roku 2025.

Pri uznesení o Kosove poslanci pochválil Prištinu za prijatie dôležitých právnych predpisov v rámci európskeho programu reforiem. Zároveň však kritizovali chýbajúci nadstranícky konsenzus a pretrvávajúcu politickú polarizáciu v Kosove, ktoré negatívne ovplyvňujú schopnosť krajiny zaviesť udržateľné reformy.

Reklama

Podľa stanoviska EP by liberalizácia vízového režimu priblížila Kosovo k Európskej únii. Európska komisia už totiž uviedla, že kritériá pre uvoľnenie vízovej povinnosti boli splnené.

Dostatočný pokrok sa podľa europoslancov nepodarilo dosiahnuť v iných oblastiach. Obavy vzbudzuje finančne poddimenzované súdnictvo, rozšírená korupcia, prvky ovládnutia štátu, neprimeraný politický vplyv a nerešpektovanie riadneho postupu.

Uznesenie EP poukázalo na to, že Kosovo dodnes neuznalo päť členských štátov EÚ: Cyprus, Grécko, Rumunsko, Slovensko a Španielsko. Schválený text EP v tejto súvislosti konštatuje, že uznanie Kosova všetkými členskými štátmi EÚ by prispelo k normalizácii vzťahov medzi Prištinou a Belehradom.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali