Novotná: EÚ zase mieri vedľa. Pre naše blaho chce prohibíciu a zákaz cigariet

Novotná: EÚ zase mieri vedľa. Pre naše blaho chce prohibíciu a zákaz cigariet

Praha 28. januára 2021 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)

 

Európska únia vyhlásila boj rakovine, tak ako to vie najlepšie zákazmi. V mene boja s rakovinou dôjsť k radikálnemu zásahu do súkromného života obyvateľov členských štátov EÚ. Brusel chce fakticky postupne zakázať cigarety a alkohol. To nie je žart, píše v úvode svojho komentára Alena Novotná

cigareta fajčiť fajčenie
Ilustračné foto

Ako často si dáte frťánka? A čo cigaretku? Fajčíte? Tak si to poriadne užite, pretože čoskoro s tým bude amen. Nie preto, že väčšina reštauračných zariadení kvôli covidu skrachuje. Je tu totiž väčší mor než koronavírus. Európska únia.

Reklama

Európska únia to s nami myslí dobre. No jasné. V Bruseli vypracovali plán boja proti rakovine. V tomto mieste to znie veľmi povzbudivo. Rakovina je hrozná civilizačná choroba.

Únijný plán na boj proti rakovine, ktorý mal pôvodne uzrieť svetlo sveta v decembri, je jednou z priorít súčasnej predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej v oblasti verejného zdravia. Hoci nemá v tejto oblasti rozsiahle právomoci, plán si kladie za cieľ podporovať, koordinovať a doplniť úsilie členských krajín v každom štádiu liečby rakoviny vrátane prevencie a zlepšovania kvality života pacientov.

Reklama

Návrh plánu, ktorý má server Euractiv k dispozícii, je založený na štyroch kľúčových pilieroch prevencia, včasná diagnóza, liečba a následná starostlivosť. Pri jeho tvorbe sa Európska komisia opierala okrem iného o verejnú konzultáciu, v ktorej sa mohli vyjadriť ako zástupcovia biznisu, tak i neziskové organizácie alebo bežní občania.

Stále dobre. Tak teraz pritvrdíme. Plán byť poňatý ako politický záväzok , ktorý nemá pri boji proti rakovine nechať kameň na kameni. Uvedenie plánu do praxe však bude vyžadovať súhlas členských štátov i Európskeho parlamentu.

A o čo konkrétne ide? V mene boja s rakovinou dôjsť k radikálnemu zásahu do súkromného života obyvateľov členských štátov Európskej únie.

Podľa plánov bruselských byrokratov by sa malo zaútočiť na cigarety a alkoholické nápoje. Európska komisia chce čoskoro prísť s návrhom vytvoriť do roku 2040 tzv. beztabakovú generáciu. Cieľom je, aby do 20 rokov užívalo tabakové výrobky menej ako 5% únijnej populácie. To znamená ďalšie zákazy fajčenia a zvýšenie daní na tabakové výrobky. Obmedzenie sa týkať aj alternatívnych spôsobov fajčenia, elektronické cigarety už preto nebudú taká slasť.

A alkohol? V Bruseli majú v pláne preskúmať európsku legislatívu týkajúcu sa zdanenia alkoholu a cezhraničných nákupov alkoholových výrobkov súkromnými subjektmi. by si mala posvietiť aj na internetový obchod a reklamu. Úplne jasne to zaváňa prohibíciou. Zakrádajúcu a pod vlajkou zdravého životného štýlu.

Reklama

Každý rozumný človek vie, že tabak a alkohol nie sú zdravé. Mali by sa konzumovať s rozumom. A každý rozumný človek má právo k týmto nerestiam pristupovať, ako sa mu zapáči. Takto Európska únia zasahuje do našich životov. ísť o naše blaho a pritom ide o ideologický diktát. Čo príde potom? Povinné vegánstvo? Zákaz sexu?

Európska únia nie je schopná postarať sa o zásobu vakcín proti koronavírusu, ale obmedzovať nás, to bruselským pánom ide. Človek nadobúda dojem, že to robia naschvál. Že sa navzájom snažia tromfnúť, kto a ako naštve ľudí viac. Zeleným plánom, neschopnosťou počas koronavírusovej krízy, zákazom nerestí. Za pár rokov bude Európska únia kláštor vyznávačov eurohujerstva.

O únijnom pláne boja s cigaretami a alkoholom Sputnik hovoril s členom predsedníctva Strany nezávislosti a ekonómom Romanom Malachom.

Boj proti rakovine je určite záslužná vec. Čo je však dôležité, je spôsob, akým sa tento boj vedie. zvolila svoj klasický prístup, ktorý uplatňuje na všetky problémy. Zvolila metódy, ktoré možno nazvať sociálnym inžinierstvom. V podstate ide o metódu založenú na represiách. To je určite metóda jednoduchá, ale nemyslím, že je príliš efektívna. Áno, zvýšenie daní a rozšírenie zákazov fajčenia efekt prinesie. Tento efekt bude ale len na papieri. Je to rovnaké ako zákaz fajčenia v krčmách. Výsledkom sa iste môžeme chváliť. V krčmách sa nefajčí.

Druhý fakt, že ľudia fajčia rovnako, len vonku, kde tým obťažujú okoloidúcich prípadne majiteľov bytov nad krčmou, sa už akosi nerieši. Takže namiesto toho, aby sa dymilo len v priestore, kde sú s tým všetci uzrozumení, sa fajčí oveľa viac v priestoroch, kde to skutočne môže viac obťažovať. Ale politici sa môžu pohladkať po ramenách, že urobili niečo pre naše zdravie. Rovnako to dopadne aj v tomto prípade. Ja, ak už by som chcel bojovať proti fajčeniu a alkoholizme, tak by som šiel cestou prevencie, trpezlivého vysvetľovania a napríklad aj podporou ‘zdravších’ náhrad. To sú v prípade cigariet, napríklas nahrievané výrobky alebo vaporizéry. s obvyklou razanciou buldozéru vsádza na represiu. A to ešte nehovorím o pokrytectve politikov, ktorí na jednej strane bojujú proti nerestiam a na strane druhej im tieto neresti plnia štátnu kasu,” hovorí politik.

Reklama
alkohol
Ilustračné foto

Snaha je jasná, ide o zdravie, ale nepresahuje únijná regulácia únosnú hranicu?

Krátka odpoveď znie: áno, presahuje. Bohužiaľ to nie je problém len rakoviny. si pomaly ale isto ukrajuje čím ďalej viac právomocí, ktoré by mali mať v kompetencii národné štáty. Konkrétne v tejto oblasti tých kompetencií ešte veľa nemá, ale je vidieť, že si ich chce postupne privlastniť. Ja mám v tomto smere pomerne striktný názor. Buď uznávame, že zdravie je každého osobná vec, potom by nikto nemal obmedzovať, či fajčím alebo pijem.

Samozrejme v medziach, kde neobťažujem nefajčiarov. To je práve to vymedzenie je zlé fajčiť v krčme, kam nefajčiar nemusí vstúpiť? Ja myslím, že nie je.

Naopak nemám problém so zákazom v miestach, kam nefajčiar musí a fajčenie ho môže obťažovať. Áno, je možné namietať, že tým, že si niekto ničí zdravie, následne neúmerne zaťaží zdravotnícky systém. Na to však odpovedám, že zo zdravotného poistenia a spotrebných daní predplatené. Alebo je druhý prístup, kedy je vlastne občan majetkom štátu, prípadne je aj majetkom a tá bude rozhodovať za neho, aký životný štýl je pre neho najlepší. To mi však pripomína nevoľníctvo a ja naozaj nechcem byť nevoľníkom Bruselu,myslí si pán Malach.

Veríte, že Česi silne obmedzia pitie piva alebo štamprlíček, prestanú fajčiť a podriadia sa ?

Opäť nejde odpovedať jednoznačne. Myslím, že obmedzia, ale nie kvôli snahe . Tá môže byť skôr kontraproduktívna. Z trendov vyplýva, že vo všeobecnosti dochádza k nárastu zdravšieho životného štýlu. Konzumácia piva klesá, naopak rastie spotreba vína. Klesá aj spotreba klasických cigariet. Tie sú nahradzované alternatívami, ako nahrievaný tabak alebo ecigarety. To sa samozrejme týka skôr mladšej generácie, starší ľudia sa prerábajú veľmi ťažko, tí si svoje návyky ponechajú.

Represia môže spôsobiť skôr opak. Mladí chcú rebelovať, to je známa vec. Ak cigarety a alkohol získajú punc zakázaného ovocia, môže to paradoxne viesť k ich zvýšenej spotrebe. Navyše vyššie zdanenie podporí čierny trh, čo povedie k zhoršeniu kvality tovaru, a to bude mať paradoxne dopad aj na zhoršenie zdravia konzumentov,hovorí ekonóm.

A nakoniec mierne absurdná otázka. Čo myslíte, zakáže nám sex. Koľko ľudí pri ňom zomrelo na infarkt

Odpoviem v rovnakom štýle. Najskôr je nutné zriadiť komisiu. zadá niekoľkým nezávislým expertom spracovanie štúdie, či prínosy sexu prevyšujú jeho negatíva, či existujú bezpečné a nebezpečné praktiky, ako častá frekvencia je ešte únosná atď. Tieto štúdie budú určite veľmi náročné na spracovanie a tiež veľmi nákladné. Potom sa bude rokovať na úrovni ministrov zdravotníctva a možno aj predsedov vlád. potom pripraví Európska komisia vyhlášku, kde bude presne normovať pravidlá. Ja už mám určité roky, tak sa snáď do regulácie vojdem, ale mladým to nezávidím,hovorí člen predsedníctva Strany nezávislosti Roman Malach.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:22

Na začínajúcu sa letnú dovolenkovú sezónu je s odletom z Košíc naplánovaných vyše 900 charterových letov do 17 destinácií v 11 krajinách. Prvý charterový let tejto dovolenkovej sezóny vypravili v piatok skoro ráno, smeroval do egyptskej Hurghady.

16:21

Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu.

16:19

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali