EÚ a USA hrozia Kosovu zastavením integrácie ak nebude rešpektovať vyšetrovanie a verdikty trestných tribunálov

EÚ a USA hrozia Kosovu zastavením integrácie ak nebude rešpektovať vyšetrovanie a verdikty trestných tribunálov

Brusel 8. januára 2018 (HSP/Foto:TASR/AP-Visar Kryeziu

 

Vedúce krajiny EÚ a USA varovali Kosovo pred “závažnými dôsledkami”, ak bude bojkotovať tribunál pre vojnové zločiny. Informácie priniesol portál EU Observer.

Na snímke poslanci kosovského parlamentu

“Vyzývame predstaviteľov Kosova, aby čestne informovali obyvateľov o vážnych negatívnych dôsledkoch vrátane ohrozenia medzinárodnej a euroatlantickej integrácie Kosova, ak bude Kosovo pokračovať v torejaších krokoch.” uvádza sa v stanovisku zo 4. januára, pod ktorým sú podpísaní zástupcovia Francúzska, Nemecka, Talianska, Veľkej Británie a USA. “Vytvorenie špecializovaných komôr je jediným spôsobom, ako môže Kosovo preukázať svoj záväzok právneho štátu, aby naďalej dostávalo medzinárodnú podporu,” píše sa ďalej vo vyhlásení.

Reklama

EÚ zriadila v Haagu súdne inštitúcie s pôsobiskom v Kosove (KRSJI), aby sa zaoberali obvineniami, že vedúci členovia Kosovskej oslobodzovacej armády (KLA) sa podieľali na zbere a predaji orgánov srbských väzňov počas srbskej vojny s Kosovom v rokoch 1998 a 1999 ,

Táto inštitúcia začala pracovať začiatkom roka 2017 a čoskoro má vydať svoje prvé obžaloby.

Reklama

Vládna koalícia pod vedením strany AAK kosovského premiéra Ramuša Haradinaja sa pokúsila pozmeniť zákon z roku 2015, ktorý podporuje spoluprácu Kosova s ​​tribunálom.

Nenazbierali však dostatok hlasov, hoci dve strany, PDK a Nisma, hlasovali po boku premiéra. EÚ a USA sa obávajú, že Haradinaj znovu obnoví iniciatívu na januárovej schôdzi kosovského parlamentu.

Predseda vlády po návšteve obce Gjakove vo štvrtok povedal médiám: “Bol som proti KSRJI, kým som v opozíci. Teraz som stále proti tomu.”

Kosovský prezident Hashim Thaci chce takisto zrušiť KRSJI a v decembri spôsobil rozruch tým, že oslobodil päť mužov, ktorí boli odsúdení za vraždu rodiny srbského sympatizanta.

Balkónske médiá dokonca špekulovali, že Daut Haradinaj a Thaci, ktorí takisto patrili medzi členov KLA, by sa mohli nachádzať na pripravovaných obžalobách KSRJI.

Reklama

USA varovali, že upustenie od spolupráce s KSRJI “by malo hlboké negatívne dôsledky na európsku budúcnosť Kosova”.

Spor o KSRJI je treťou významnou konfrontáciou medzi Kosovom a EÚ. Únia v roku 2015 sprostredkovala dialóg o kosovsko-srbských vzťahoch, čoho výsledkom bolo vytvorenie novej asociácie srbských samospráv (ASM), ktorá spravuje väčšinovo-srbské oblasti.

Ale Ramush Haradinaj vo štvrtok povedal, že je “proti ASM”. Odmietol tiež ratifikovať hraničnú dohodu s Čiernou Horou z roku 2015, pretože Kosovo by údajne nespravodlivo stratilo 8 000 hektárov pôdy.

EÚ dávnejšie prisľúbila, že prijme Kosovo za svojho člena, hoci päť členských štátov ešte neuznalo jeho nezávislosť. EÚ tiež deklarovala, že Kosovo v budúcnosti poskytne bezvízový styk. Všetko je však podmienené implementáciou predchádzajúcich dohôd, ako aj zavedením širších reforiem.

“Vedúci predstavitelia Kosova by mali urobiť všetko preto, aby splnili posledné požiadavky na liberalizáciu vízového režimu, nemali by držať svojich obyvateľov ako rukojemníkov,” povedala Natalija Apostolová, splnomocnenkyňa EÚ v Kosove 29. decembra, s odkazom na obrat kosovskej rétoriky v súvislosti s hranicou s Čiernou horou.

Reklama

EÚ vytvorila KRSJI po tom, čo Dick Marty, švajčiarsky senátor v Rade Európy v Štrasburgu, v roku 2010 uviedol obvinenia z obchodovania s orgánmi KLA v správe názvom Thaci.

Srbské vojnové zločiny riešil orgán OSN, Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY), v Haagu. Ten však ukončil svoju činnosť 31. decembra.

Ďalší súd OSN, mechanizmus pre medzinárodné trestné spory (MICT) v Haagu, stále existuje, v prípade potreby môže vypočuť odvolania na bývalé prípady ICTY.

Kosovsko-albánske rodiny vojnových obetí požiadali o zmenu mandátu KRSJI, aby takisto mohol stíhať obvinenia zo srbských vojnových zločinov v Kosove.

EÚ a USA s tým nesúhlasili, a dodali, že jediným zameraním KRSJI sú zločiny kosovskej KLA.

Celý konflikt začal, keď srbský vodca Slobodan Miloševič pokúsil potlačiť snahy o vyhlásenie nezávislosti Kosova. Vyžiadalo si to 13 000 obetí, z ktorých bolo 12 000 etnických Albáncov. Viac ako 1700 ľudí je stále nezvestných takmer 20 rokov po skončení bojov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:22

Desaťtisíce ľudí demonštrovali v utorok v Argentíne ľudí proti úsporným opatreniam vlády pravicovo-populistického prezidenta Javiera Mileiho a za “obranu bezplatných verejných univerzít”. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

protest, Argentína
Študenti protestujú proti úsporným opatreniam vlády pod vedením prezidenta Javiera Mileiho a požadujú tiež viac financií pre verejné univerzity v Buenos Aires
11:54

Čína vydala v stredu vyhlásenie, v ktorom uviedla, že americká vojenská pomoc pre Taiwan “zvýšila nebezpečenstvo konfliktu” v Taiwanskom prielive. Vyjadrenie prišlo po tom, ako americký Kongres vyčlenil na vojenskú podporu pre Taiwan približne 7,7 miliárd eur.

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali