ENVIRO: Aktivisti žiadajú od T. Malatinského odpovede k ropovodu cez Bratislavu

ENVIRO: Aktivisti žiadajú od T. Malatinského odpovede k ropovodu cez Bratislavu

Bratislava 15. mája (TASR) – Svoje Nie ropovodu cez Bratislavu prišli dnes aktivisti pripomenúť ministrovi hospodárstva Tomášovi Malatinskému (nominant Smeru-SD) a ostatným členom kabinetu. Do podateľne na úrad vlády im priniesli otvorenú výzvu, v ktorej ministra žiadajú, aby im zodpovedal ich otázky spojené s výstavou ropovodu. Podľa aktivistov má tento projekt len komerčný účel.

"Bratislava by sa stala európskym a možno aj svetovým unikátom, ako prvé hlavné mesto v Európskej únii by malo stredom svojho mesta vedený ropovod. To je zásadný argument," povedal na dnešnom brífingu pred Úradom vlády SR člen občianskeho združenia Nie ropovodu Miroslav Dragun. Upozornil na ochranu pitných vôd aj trasovanie ropovodu cez husto obývané oblasti. "Nikto nevie garantovať stopercentnú bezpečnosť počas celej doby prevádzky, to sme mohli vidieť aj v minulosti pri havárií rafinérie Slovnaft," podotkol.

Dragun sa domnieva, že ropovod je čisto komerčný projekt a nie je strategický pre Európsku úniu ani pre Slovensko. "Je pre zvýšenie diverzifikácie rakúskej rafinérie na úkor bezpečnosti slovenských občanov. Prečo chce Slovenská republika pomáhať súkromnej spoločnosti v Rakúsku?" pýta sa ministra. Podľa predsedu občianskeho združenia Michala Ondrejku je projekt pre Slovensko nevýhodný aj z ekonomického pohľadu. "Návratnosť tej investície tak, ako je deklarovaná, nie je ničím podložená, nie sú žiadne čísla," podotkol.

V otvorenej výzve preto aktivisti žiadajú ministra, aby im zodpovedal ich otázky. Chcú napríklad vedieť, aké sú prijaté bezpečnostné opatrenia na ochranu zásobárne pitnej vody na Žitnom ostrove, aké budú náklady na prevádzku ropovodu, aký objem ropy ročne prepraví alebo či sa pre projekt pripravuje vyvlastňovanie pozemkov. Nechápu tiež, prečo sa vláda neorientuje na ropovodné prepojenie Adria. "Pripravovaný projekt rekonštrukcie ropovodu Adria počíta s dostatočnou kapacitou pre potreby Slovenska," pripomínajú. Aktivisti rovnako žiadajú vysvetliť aj to, akú časť celej investície bude štátny Transpetrol financovať cez úver alebo či je prepravná kapacita ropovodov TAL a AWP postačujúca v prípade výpadku dodávok ropy z Ruska.

Reklama

Výzvu, ktorú dnes odovzdali aktivisti do podateľne úradu vlády, podpísali okrem členov občianskeho združenia Nie ropovodu aj členovia Petržalského okrášľovacieho spolku a iní. Celkom 13 ľudí. Zodpovedať svoje otázky od ministra chcú do konca mája. "Tieto otázky mali byť dávno zodpovedané a známe verejnosti," myslia si aktivisti.

Občianske združenie Nie ropovodu už dlhšie upozorňuje, že prepojenie Bratislava-Schwechat Pipeline, ktoré zrejme povedie cez takzvaný mestský koridor, je nesprávne a nevýhodné riešenie. Minulý mesiac predstavilo kampaň "Nechceme ropovod cez Bratislavu", ktorá má rozprúdiť diskusiu na túto tému. Zobrazuje dieťa, na ktoré sa z ropovodu leje množstvo ropy. "To je situácia, ktorú nechceme v Bratislave zažiť," podotkol Ondrejka.

Reklama

V apríli tiež združenie prišlo na rokovanie bratislavského mestského zastupiteľstva primátorovi Milanovi Ftáčnikovi (nezávislý s podporou Smeru-SD) a poslancom pripomenúť, aby pri tomto projekte obhajovali záujmy Bratislavčanov. "Ropovod cez Bratislavu ide, taký je prijatý územný plán mesta z roku 2007," pripustil vtedy Ftáčnik s tým, že jeho trasa prechádza cez Petržalku. "Pokiaľ by sa to malo zmeniť, musí o tom rozhodnúť mestské zastupiteľstvo. To, že nám niekto nadiktuje, kadiaľ musí viesť ropovod, nie je možné. Je to v našich rukách," pripomenul. Bratislavský samosprávny kraj (BSK) v súčasnosti prerokúva svoj územný plán, kde má určiť, či ropovod pôjde cez mesto, alebo mimo neho. Jeho konkrétnu trasu však riešiť nebude.

UPOZORNENIE:

TASR sa pokúsi získať reakciu ministra hospodárstva.

TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali