Ekonómka Šichtařová o eurofondoch: Aby sa kradlo lepšie, vyrobí sa čo najviac Operačných programov

Ekonómka Šichtařová o eurofondoch: Aby sa kradlo lepšie, vyrobí sa čo najviac Operačných programov

Praha 8. marca 2018 (HSP/Foto:eurozpravy.cz)

 

Vo svojom blogu na iDnes.cz rešpektovaná ekonómka tvrdí, že eurofondy sa nezrušia tak skoro len preto, že zrušiť by ich museli politici, ktorí z nich žijú

Na snímke ekonómka Markéta Šichtařová

Českú ekonómku znepokojila vražda novinára Jána Kuciaka, ktorý písal o finančných podvodoch, pričom sa zameriaval na pôsobenie talianskych podnikateľov na východnom Slovensku, ktorý mali mať kontakty na politikov, a takto si vybavovať prideľovanie dotácii z európskych peňazí. Uviedla, že aj v Česku sa rieši množstvo káuz s dotáciami: “Takže zase zločin a zase podvod okolo dotácií. Nemáme toho u nás málo? Nečítame o tom skoro denne? Našťastie u nás sa kvôli dotáciám doteraz nevraždí (pravdepodobne ani na Slovensku, lebo talianska stopa zdá sa už vychladla, pozn. redakcie). Vraj ale existuje aj prepojenie slovenskej kauzy do Česka,” upozorňuje odborníčka Markéta Šichtařová.

Reklama

“Zástancovia dotácií teraz iste prskajú, že dotácie predsa zlé nie sú, že zlí sú len ľudia, ktorí ich vo veľkom rozkrádajú. A že kvôli zločincom predsa nezrušíme tak dobrú vec. Ale to je omyl. Ja tvrdím, že dotácie sú zlé principiálne. Sú zlé, pretože schopným berú a neschopným dávajú,” uvádza vo svojom komentári.

Médiá aj politici podľa nej dotácie glorifikujú. “Dokonca sa hnevajú, že zo štrukturálnych fondov nezvládame čerpať peniaze v dostatočnom množstve. A často sa vyjadrujú v tom zmysle, že je to prúser a že s tým “musíme” niečo robiť. No uznajte, toľko peňazí na jednej hromade, stačí po nich len ruku natiahnuť, a my ju nenaťahujeme. Teda aspoň tak sa o tom píše v probruselských novinách, ktoré vďaka tomu, že sú probruselské, nie sú na zozname nevhodných médií.”

Reklama

Dodáva, že peniaze od EÚ nerastú na stromoch. “Brusel prihodí časť, my prihodíme časť. Hovorí sa tomu spolufinancovanie. No a teraz si predstavme krajinu, ktorej hospodársky rast zomiera, či ktorá sa dokonca potáca v recesii, a ktorá si nasekala dlhov ako… no trebárs ako Grécko. A predstavme si, že Brusel bude tak dobrý, že sa takejto krajine rozhodne pomôcť a poslať jej peniaze z európskych fondov.”

“Kontrolná otázka: Čo sa asi stane s jej štátnym rozpočtom? Správne, vzhľadom na potrebu spolufinancovať projekty platené z európskych peňazí sa stav jej rozpočtu ešte zhorší. Presne tak, ako sa zhoršil v Grécku, ktoré v rámci svojej “záchrany” dostalo dotácií viac než hocikto iný a ktoré si za európske peniaze postavilo majáky na piesočných plážach, u ktorých nikdy žiadna loď nemala šancu stroskotať, aj keby sa o to pokúšala, a diaľnice medzi dedinkami o desiatich obyvateľoch, po ktorých teraz dvakrát denne prejde oslí povoz.”

“A konečne, prečo vstupuje odhadom 90 percent politikov do politiky? Pretože chcú buď peniaze, alebo moc, alebo oboje. Peniaze získajú z funkcie, alebo z úplatkov, alebo z oboch. Pocit moci získajú… napríklad pri prideľovaní verejných zákaziek. A oboje dohromady – peniaze i moc – získajú pri podplácaní prideľovania verejných zákaziek financovaných z európskych peňazí, myslí si ekonómka. “A aby sa kradlo lepšie, rozumejme, aby to bolo komplikovanejšie a najtransparentnejšiu, vyrobí sa čo najviac tzv. Operačných programov a možností, kde sa európske peniaze rôzne získať. Keby šlo získať peniaze napríklad len a len stavbu diaľnic a vždy rovnakým spôsobom, nešlo by toľko kradnúť. Síce by sa dalo z Prahy do Brna prísť po diaľnici ako v civilizovanej krajine, ale koho to zaujíma…”

“A teraz to zložiť ako skladačku dohromady: ako ukázali staré i súčasné kauzy, nemalá časť politikov sa riadi heslom: “Čo môžeš ukradnúť dnes, nenechávaj na zajtra”, a preto majú obrovský záujem čerpať čiže rozkrádať peniaze z európskych fondov, uviedla Šichtařová, podľa ktorej sa preto vymýšľajú rôzne projekty, ktoré zvyšujú štátny dlh. Ale súčasne tieto projekty nepomáhajú, pretože sú umelo vymyslené, a teda nepotrebné. “Skrátka vymýšľa sa hlúpe projekty. “Pomáhajú” jedine tým, ktorým sa podarí dotácie rozkradnúť,” vysvetlila.

Upozorňuje takisto na to, že “ak nás chce mať napríklad Nemecko v hrsti a chce stredoeurópskych politikov niekam dotlačiť, nepovie: “Budú sa vyšetrovať vaše dotačnej kauzy”. Ale povie sa: “Zoberieme vám dotácie”. To je ako povedať zamestnanci: Vezmeme tí bonus, keď budeš hnevať!”

Reklama

Šichtařová tvrdí, že dotácie dokonca väčšine zúčastneným ubližujú. Pretože krajinu, ktorá je už tak chudobná a zadlžená, ešte viac zadlžujú. “Pretože z krajín, ktoré fungujú ako-tak dobre, peniaze odčerpáva a presúva ich na umelo vytvorené projekty do krajín, ktoré nefungujú vôbec.” Takže namiesto aby v Nemecku firmy vytvárali viac pracovných miest, musia tieto firmy platiť vyššie dane, z ktorých sú potom platené diaľnice odnikiaľ nikam v Grécku. Skrátka a dobre, európske fondy berú peniaze tým, ktorí ich vedia vytvoriť aj použiť, a posielajú ich tam, kde ich použiť nevie, ale vie ich rozkradnúť.

Píše, že európske fondy roztvárajú nožnice medzi bohatými a chudobnými krajinami. Chudobné a zadlžené krajiny totiž robia ešte chudobnejšími a zadĺženejšími, hoci fondy boli založené s účelom presne opačným. “Európski fanatici už pripravujú zoznam skvelých vecí, ktoré sa podarilo postaviť vďaka európskym peniazom. Áno. Niečo sa postavilo. To, čo fondy v Európe zlepšili, bolo však za cenu vyššieho dlhu. A žiť na dlh vie každý.”

To najlepšie, čo môžeme pre naštartovanie európskeho hospodárskeho rastu urobiť, je podľa ekonómky európske fondy úplne  zrušiť. “To by bol kvalitatívne úplne iný rast než rast na dlh. Bol by totiž na rozdiel od súčasného rastu zdravý.”

“Lenže ak sú dotácie zlé, prečo ich nezrušíme? Pretože zrušiť ich môžu len politici. A polovica politikov, ak nie viac, z nich žije.” To je podľa nej dôvod, prečo dotácie budú mať vždy lepšiu PR než ich zrušenie. “Politici, ktorí sa proti nim postavia, musia byť pripravení žiť z niečoho iného. Kto by sa proti nim staval? To už je pohodlnejšie povedať, že médiá, novinári a politici, ktorí sú proti dotáciám, sú platení Moskvou, a dať ich na zoznam nevhodných médií a protištátnych živlov. Slušní voliči sa potom o takto škaredých názoroch ani nedočítajú a bude zaručený pokoj na prácu a čerpanie. Viac práce republike, súdruhovia. Nebolo to už kedysi?”

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:23

Slovenský futbalový reprezentant Ivan Schranz pomohol gólom a dvoma asistenciami k triumfu Slavie Praha nad Baníkom Ostrava v 1. kole skupiny o titul v českej lige. Slavia má na konte 75 bodov a v tabuľke je druhá, o bod zaostáva za vedúcou Spartou Praha.

20:10

Labouristický starosta Londýna Sadiq Khan si v sobotu zabezpečil rekordné tretie, po sebe nasledujúce funkčné obdobie a niekoľko mesiacov pred očakávanými všeobecnými voľbami uštedril konzervatívcom ďalšiu porážku.

Sadiq Khan
Znovuzvolený labouristický starosta Londýna Sadiq Khan vystupuje s príhovorom v Londýne
19:58

Taliansky tenista Jannik Sinner sa odhlásil z turnaja ATP v Ríme. Dôvodom nútenej pauzy svetovej dvojky je zranenie bedra, pre ktoré odstúpil v tomto týždni z turnaja ATP v Madride. Stalo sa tak pred plánovaným štvrtkovým duelom štvrťfinále, v ktorom mal byť jeho súperom Felix Auger-Aliassime z Kanady.

19:45

Futbalisti KFC Komárno oslavujú historický postup do najvyššej slovenskej súťaže. Účasť v budúcom ročníku Niké ligy si definitívne zabezpečili sobotným víťazstvom v dueli 28. kole MONACObet ligy na ihrisku Slavoja Trebišov 3:1.

18:45

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.

18:33

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu odsúdil útok na svojho spolustraníka a europoslanca Matthiasa Eckeho a uviedol, že takéto útoky predstavujú hrozbu pre demokraciu.

18:06

Berlínska polícia v sobotu oznámila, že otvorila viacero vyšetrovaní po tom, čo musela v piatok zasiahnuť proti propalestínskemu protestu na Humboldtovej univerzite v Berlíne.

Demonštranti na piatkovom proteste kričali kontroverznú frázu: “Od rieky až po more Palestínčania budú slobodní”. Berlínska polícia pritom chce túto frázu klasifikovať ako antisemitskú.

propalestínsky protest
Ľudia sa zhromaždili na propalestínsky protest pred Humboldtovou univerzitou v Berlíne v piatok 3. mája 2024
17:25

Študenti prestížnej univerzity Trinity College v írskom Dubline zabarikádovali hlavný vchod do univerzity a v sobotu zorganizovali protest proti konaniu Izraela v Pásme Gazy. Informovala agentúra AFP.

16:50

Dráma o utečencoch “Ja kapitán” režiséra Mattea Garroneho sa v piatok večer stala tohtoročným hlavným víťazom talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello).

Matteo Garrone
Taliansky režisér Matteo Garrone (vpravo) stojí na pódiu počas ďakovnej reči na 69. ročníku talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello) v Ríme
16:23

Preletom vrtuľníkov, hymnou Slovenskej republiky, kladením vencov a viacerými príhovormi si v sobotu na Bradle uctili pamiatku 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika.

16:09

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas dorazila v sobotu do Káhiry na rokovania o možnom prímerí v Pásme Gazy, v rámci ktorého by mohli byť do Izraela vrátaní aj niektorí rukojemníci, uviedol pre agentúru Reuters nemenovaný zdroj z Hamasu. Podľa egyptských zdrojov by na rokovaniach mal byť prítomný aj riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns.

15:58

Dánska spoločnosť Pandora, najväčší producent šperkov na svete, oznámil za 1. štvrťrok rast tržieb o viac než desatinu a prevádzkového zisku o takmer pätinu. Podporil ju najmä kľúčový americký trh, na ktorom zvýšila podiel. Spoločnosť zároveň prekonala očakávania trhov a v reakcii na vývoj na začiatku roka zlepšila prognózu vývoja tržieb za celý rok.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali