Egypt: Vysokých vojenských predstaviteľov vyšetrujú za smrť demonštrantov

Egypt: Vysokých vojenských predstaviteľov vyšetrujú za smrť demonštrantov

Káhira 15. októbra (TASR) – Egyptskí predstavitelia začali prvé civilné vyšetrovanie členov bývalej vojenskej prechodnej vlády pre ich údajnú rolu pri zabíjaní protestujúcich. Dnes o tom informovala agentúra AP s odvolaním sa na súdne zdroje.

Medzinárodné i miestne ľudskoprávne skupiny apelujú na egyptského prezidenta Muhammada Mursího a ďalšie kompetentné úrady, aby prešetrili vojenských dôstojníkov, ktorí boli v Egypte pri moci od zvrhnutia bývalého egyptského prezidenta Husního Mubaraka vo februári 2011 do konca júna tohto roku. Generáli vládu nad krajinou následne odovzdali prvému demokraticky zvolenému prezidentovi Mursímu.

Počas 18 mesiacov trvajúcej prechodnej vlády v stretoch s bezpečnostnými zložkami zahynulo najmenej 120 protestujúcich, uviedla AP.

Vyšetrovanie bývalých členov Najvyššej rady ozbrojených síl, vrátane jej predsedu a bývalého ministra obrany – poľného maršala Muhammada Husajna Tantáwího – pridelili vyšetrovaciemu sudcovi Tharwatovi Hamádovi.

Reklama

Hamád viedol i vyšetrovanie zabití 26 koptských kresťanských demonštrantov a jedného vojaka v októbri 2011. Vojenský tribunál vtedy odsúdil troch vojakov za neúmyselné zabitie na dvojročný trest. V Egypte išlo o zriedkavý príklad usvedčenia príslušníkov bezpečnostných zložiek. Ľudskoprávni aktivisti však kritizovali, že tribunál nevyšetroval žiadneho zo zodpovedných dôstojníkov, ktorí vydávali príkazy, a verdikt opísali ako "nepresvedčivý".

V severoafrickej krajine nie je zvykom, aby civilný súd viedol proces voči dôstojníkom, ktorých obyčajne nikto okrem armády nekontroluje.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:37

Po iránskom leteckom útoku na Izrael z 13. na 14. apríla 2024 sa na sociálnych sieťach objavilo video, ktoré údajne zobrazovalo izraelský systém protivzdušnej obrany Iron Dome (Železná kupola), ako zneškodňuje prilietajúce iránske drony a rakety. Nie je to pravda, zdieľané video sa totiž prvýkrát na sociálnych sieťach objavilo už v októbri 2023 počas jedného z raketových útokov na izraelské územie z Pásma Gazy. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s agentúrou AFP.

12:04

Peking odmietol a odsúdil tvrdenia Spojených štátov, že Čína podporuje vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine tým, že Moskve poskytuje veľké množstvo strojov, mikroelektroniky či technológií do dronov a riadených striel, vďaka čomu Rusko môže navyšovať svoju zbrojnú výrobu.

12:00

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. 

11:58

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič po zasadnutí predsedníctva a národného výboru svojej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) vyjadril spokojnosť s výsledkami parlamentných volieb zo 17. apríla. Uviedol, že jeho strana zostaví vládnu koalíciu.

11:57

Pri pokuse dostať sa z Francúzska do Británie zahynulo v Lamanšskom prielive najmenej päť ilegálnych migrantov. Medzi obeťami je aj štvorročné dieťa.

11:13

Francúzsky súd vydal rozsudok, ktorým podmienečne odsúdil 61-ročného muža pôvodom z Iránu na desať mesiacov vo väzení za to, že minulý týždeň vstúpil na iránskeho konzulát v Paríži s napodobeninami granátov.

11:11

Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali