Dvojaký meter ministerstva zahraničia: Kedy aj tam pochopia rozdiel medzi ideológiou a úctou k histórii, medzi režimom a štátom?

Dvojaký meter ministerstva zahraničia: Kedy aj tam pochopia rozdiel medzi ideológiou a úctou k histórii, medzi režimom a štátom?

Bratislava 31. decembra 2018 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Zdá sa, že vedenie Ministerstva zahraničných vecí stále ešte nedorástlo na svoju úlohu reprezentovať v prvom rade suverénny štát a národ, bez ohľadu na ideologické podfarbenie aktuálnej vládnej moci. Na rozdiel od „dospelých“ demokracií, našich padlých vojakov stále uprednostňuje či opomína podľa toho, v ktorej vojne bojovali

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák

V západných demokraciách je samozrejmé, že si krajina ctí svojich vojakov, ktorí zahynuli vo vojnách, či už spravodlivých alebo nespravodlivých. Napríklad Nemecko sa vzorne stará o šesť svojich vojenských cintorínov na Slovensku, v ktorých leží 12 tisíc nemeckých vojakov, obetí druhej svetovej vojny.

Reklama

Podobne Francúzi, Briti, Američania vzdávajú úctu svojim padlým v rôznych dobyvačných, koloniálnych či neokoloniálnych vojnách. Boli to vojaci oficiálnej armády štátu, ktorý tie takmer ešte deti poslal na smrť v mene nejakej myšlienky, o ktorej vojak pod hrozbou trestu nemá premýšľať či pochybovať.

Vo svetle ekonomickej a politickej reality dnešnej EÚ by si človek povedal, že nejde o dôležité témy. Ibaže aj rozumný vzťah k histórii je súčasťou zdravého svetonázoru a neporozumenie minulosti je úzko spojené s nechápaním podstaty toho, o čo ide v politike aj v súčasnosti. A v tejto súvislosti by bolo dobré, keby sa konečne už aj v našom verejnom diskurze začalo dôsledne rozlišovať medzi velebením nejakej ideológie a medzi službou štátu, v ktorom človek žije.

Reklama

Mamke odviedli na vojnu syna. Padol v boji. Spýtajte sa tej ženy, aký je rozdiel medzi tým, či bol na tamtej strane alebo na tej druhej… Navyše, my Slováci sme nikdy nerealizovali vo vojnách nejaké svoje zvrhlé imperiálne chúťky ako niektoré veľmoci, ale boli sme vždy (a vlastne aj dnes sme) používaní len ako „kanónenfutter“. A paradoxne dnes vzdávame väčšiu úctu žoldnierom, ktorí odišli do exotickej krajiny „brániť demokraciu“ (čiže záujmy istej svetovládnej veľmoci), než naozaj nevinným obetiam dobového vojnového šialenstva…

Pred pár týždňami prebehla médiami správa o tom, že štát prispel na obnovu pamätníka československých vojakov v Poľsku sumou takmer 11 tisíc eur a ďalšie desaťtisíce eur išli na obnovu vojenských pamätníkov na Slovensku: v Slavošovciach, Rovnom, Chotči, Stakčíne či Spišských Vlachoch.

Slovenských vojnových pamätníkov je v zahraničí iba zopár. Okrem uvedeného poľského sú dva aj na Ukrajine. Avšak, na rozdiel od vyššieuvedeného, na obnovu týchto dvoch štát odmietol poskytnúť podporu. Pochádzajú totiž z inej vojny: vybudovala ich slovenská armáda pre obete tzv. „vojny proti boľševizmu“ z rokov 1941 – 1943. Väčšina takýchto cintorínov bola po návrate sovietskej moci v roku 1944 zrovnaná so zemou a aj z týchto dvoch prežili iba centrálne pomníky.

V Ľvove, na najmenšom z niekdajších slovenských vojenských cintorínov odpočíva sedemnásť príslušníkov slovenskej armády: poručík a šestnásť radových vojakov. Centrálny betónový pomník v tvare rovnoramenného dvojkríža nesie nápis: „Za Boha život, za národ slobodu“. V spodnej časti pomníka je umiestnená mramorová tabuľka s textom: „Obeťami k víťazstvu. Tu ležia hrdinovia slovenskej armády, ktorí zomreli vo vojne, keď išlo o zaistenie slovenskej samostatnosti a slobody.“ A pod tým je umiestnený menoslov pochovaných.

Iniciátormi obnovy pamätníka boli nadšenci z občianskeho združenia Múzeum ozbrojených zložiek 1939 – 1945, jeho predseda František Gajdoš a historici Martin Lacko a Eugen Rogový. Renováciu pomníka v hodnote takmer dvetisíc eur vykonala profesionálna reštaurátorská firma. Keďže o obnovu pietneho miesta Slovákov neprejavilo Ministerstvo zahraničných vecí záujem, a ani žiadny z ďalších rezortov (obrany, vnútra, kultúry), prostriedky museli byť obstarané výlučne z darov súkromných osôb.

Reklama

Renovácia a predĺženie životnosti ojedinelého svedka tejto časti slovenskej histórie, ktorá ostáva v tieni pohnutých svetových udalostí z toho obdobia, je nielen prejavom úcty k slovenským dejinám a piety voči nevinným obetiam vojny, ale aj dôležitým pamäťovým bodom Slovenska a Slovákov na území svojho východného suseda. Uvedomujú si to nielen odborníci, ale aj mnoho ďalších Slovákov, ktorým nie je ľahostajný osud kolektívnej pamäti slovenského národa.

Ministerstvo zahraničných vecí však zrejme nemá čas ani chuť sa zaoberať nejakými slovenskými vojakmi, ktorí kedysi dávno boli odvelení kamsi ďaleko, aby tam nezmyselne umreli. Má oveľa atraktívnejšie veci na starosti: napríklad pompézny krst knihy Miroslava Lajčáka o jeho prezidentovaní Valnému zhromaždeniu OSN. (Mimochodom, zaujímavé by bolo zistiť, či vydanie tejto knihy, ktorú tvoria z veľkej časti selfie fotografie v štýle „ja a Trump“, „ja a pápež“ sprevádzané výberom oslavných ód na prácu pána Lajčáka, a bombastické krstenie tejto ego-knihy v priestoroch MZV bolo platené z jeho vlastnej peňaženky…)

A tak, s príchodom nového roku, pri príležitosti vzniku Slovenskej republiky, popri ostatných prianiach si môžeme zaželať aj schopnosť vážiť si svoj štát. Aby sme si tak ako príslušníci ostatných „dospelých“ národov, vedeli vážiť aj pamiatku všetkých, ktorí v mene Slovenska položili zaň život, či už z donútenia alebo s idealistickou predstavou, že tým pomôžu nám ostatným žiť v lepšom svete. Nie je až také dôležité, či ich viera bola alebo nebola naivná či pomýlená. Smrť každého očistí.

Ivan Lehotský

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

08:14

Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť “neprijateľné riziko”.

08:04

Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že spúšťa nový fond, ktorého cieľom je posilniť ochranu utečencov a vysídlených komunít ohrozených zmenou klímy.

07:57

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok vyzval, aby Spojené štáty a Čína riešili svoje nezhody zodpovedným spôsobom.

Blinken to vyhlásil v Šanghaji deň pred tým, ako sa v piatok v Pekingu stretne s poprednými predstaviteľmi Číny, s ktorými chce rokovať o chúlostivých záležitostiach vrátane Ruska, Taiwanu a obchodnej výmeny.

07:50

Stredajšie prvé kolo prezidentských volieb v Severnom Macedónsku vyhrala Gordana Siljanovská-Davkovová, ktorá kandidovala za nacionalistickú stranu Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE).

Z výsledkov sčítania 80 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že táto 70-ročná profesorka práva získala 39,8 percenta hlasov.

voľby
Muž vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas prvého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
07:44

Troch ľudí hospitalizovali so zraneniami po tom, ako na podujatie švédskej Ľavicovej strany (V) vtrhli maskovaní útočníci. Uviedla to v stredu švédska polícia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali