Dvadsiatyôsmykrát bude OSN hlasovať proti americkej blokáde Kuby – protest celého sveta zrejme USA opäť odignorujú

Dvadsiatyôsmykrát bude OSN hlasovať proti americkej blokáde Kuby – protest celého sveta zrejme USA opäť odignorujú

Bratislava 30. septembra 2019 (HSP/Foto:TASR/AP-Ramon Espinosa)

 

Veľvyslankyňa Kubánskej republiky na Slovensku Yamila Sonia Pita Montesová minulý týždeň usporiadala tlačovú besedu, na ktorej informovala slovenské médiá o pokračujúcej americkej blokáde. Tá trvá už takmer šesť desaťročí, napriek tomu, že ju odsudzuje celý svet

Ilustračné foto

Na americkej hospodárskej, obchodnej a finančnej blokáde Kuby sa od šesťdesiatych rokov 20. storočia nič nezmenilo, napriek tomu, že je nespravodlivá a odsudzovaná všetkými členskými krajinami OSN okrem dvoch: samotných USA a Izraela.

Reklama

Preto Kuba aj tohto roku, tak ako každý rok, už po dvadsiaty ôsmy krát, predloží Valnému zhromaždeniu OSN rezolúciu za zrušenie hospodárskej, obchodnej a finančnej blokády zo strany Spojených štátov amerických. Podrobnejšie sme o tom písali pred rokom (viac TU).

Táto blokáda je najdlhšie uplatňovaným systémom sankcií proti jednej krajine v histórii. Je rozsiahlym, zjavným a systematickým porušovaním ľudských práv Kubáncov a výrazne postihuje všetky oblasti života krajiny. Opatrenia a sankcie blokády sú podľa Dohovoru o zabránení a trestaní zločinu genocídy z roku 1948 kvalifikované ako genocídny akt a podľa ustanovení Londýnskej námornej konferencie z roku 1909 ako akt hospodárskej vojny.

Reklama

Siedmeho novembra 2019 Valné zhromaždenie OSN už po dvadsiaty ôsmy krát pravdepodobne odhlasuje prijatie tejto rezolúcie, ale s najväčšou pravdepodobnosťou sa vôbec nič nezmení: USA to opäť budú ignorovať. Ba skôr naopak: dá sa očakávať, že tak ako sa od nástupu Donalda Trumpa do prezidentského úradu stalo pravidlom, americká arogancia sa bude aj ďalej stupňovať.

Spojené štáty nezaujíma názor ostatných krajín, je im ukradnuté, že celý svet odsudzuje ich genocídnu politiku. Podľa sprievodnej správy k rezolúcii, len od apríla 2018 do marca 2019 spôsobili opatrenia blokády Kube straty vo výške približne štyroch miliárd eur. Blokáda má dominantný podiel na tom, v akom stave sa nachádza kubánska ekonomika, ale negatívne sa dotýka aj tretích krajín, postihovaní sú prepravcovia v lodnej doprave, dovozcovia, medzinárodné banky a pod. Napriek drastickým výsledkom blokády je však po takmer šesťdesiatich rokoch možné konštatovať, že táto sa ukázala ako neúčinná, pretože cieľ zmeniť režim ma Kube nedosiahla.

Napriek tomu, že Kubánci pre chudobu z krajiny utekajú, paradoxne často práve do krajiny, ktorá túto chudobu z veľkej časti zapríčinila, veľká časť obyvateľov chápe geopolitickú realitu a vie, že lepšie by sa vo svojej krajine pravdepodobne nemali, ani keby ju opäť odovzdali kolonizátorom. Tá bola pred šesťdesiatimi rokmi, pred znárodnením, z podstatnej časti vlastnená Američanmi, pre ktorých je súkromný majetok najposvätnejšou zo všetkých modiel. Aj preto tá zúrivá blokáda ešte aj po šesťdesiatich rokoch. Aký smutný paradox – krajina, ktorá sama vznikla jednoduchým bezodplatným zabraním čejsi zeme a majetku, nevie odpustiť iným, ak cudzie nechcú, ale svoje si nedajú…

Kuba je chudobná, ekonomika zápasí s množstvom problémov, na každom kroku človek vidí skromnosť, improvizáciu, nedokonalosti vyplývajúce zo svojrázneho socialistického systému. Lenže na druhej strane, napríklad v porovnaní so susedným Haiti – jednou z najchudobnejších krajín sveta, s ktorou bola Kuba kedysi na jednej štartovacej čiare, ale ktorá ostala kolóniou USA – Kuba je na tom neporovnateľne lepšie. Toto nedokáže poprieť ani západná propaganda: Kubánci si môžu bezstarostne spievať a tancovať, pretože tam nikto neumiera od hladu, každý má strechu nad hlavou, každý vie čítať a písať, každý má zdarma k dispozícíi kvalitné zdravotníctvo.

Aj preto bolo šesť desaťročí americkej blokády márnych: Kuba je stále nepokorená, jej revolúcia stále žije. Hrdý ostrov slobody si ide svojou cestou, napriek všemožným priekom, ktoré od svojho veľkého suseda zažíva. „Sme veľmi radi, že ste prijali pozvanie na túto tlačovku, pretože pre nás je veľmi ťažké dostať do médií reálne informácie o Kube,“ hovorí veľvyslankyňa Montesová. „Žiaľ, keď sa hovorí o Kube, tak sú to zvyčajne zmanipulované informácie.“ Položili sme jej niekoľko otázok.

Reklama
Na snímke kubánska veľvyslankyňa na Slovensku Yamila Pita Montesová Foto:TASR-Michal Svítok

Hlavné správy: Doposiaľ to bolo tak, že zahraničná banka, ktorá umožňovala platobný styk s Kubou, sa okamžite dostala na čiernu listinu a boli voči nej vyvodzované kruté sankcie. Týmto spôsobom bolo veľmi sťažené obchodovanie s Kubou. Zmenilo sa niečo na tejto bankovej blokáde Kuby?

Veľvyslankyňa Kubánskej republiky na Slovensku Yamila Sonia Pita Montesová: „Nič podstatné sa nezmenilo, a ak, tak iba k horšiemu. Všetko je prísnejšie sledované, prísnejšie trestané. Aj táto sféra spadá do politiky naháňania strachu, ktorej cieľom je snaha zabrániť hospodárskemu rozvoju Kuby. Sú to neustále hrozby, rôzne formy vydierania a najrôznejšie prekážky, ktoré musíme riešiť, ak chceme byť v kontakte s vonkajším svetom.“

 

Hlavné správy: Svetová politika sa predsa len postupne mení. Ako sa vyvíja vzťah Kuby s ďalšími rozhodujúcimi svetovými mocnosťami? Pomáhajú napríklad Rusko alebo Čína Kube v jej rozvoji?

Montesová: „S týmito veľmocami máme v diplomatickej aj obchodnej oblasti stabilné vzťahy na veľmi dobrej úrovni a dá sa povedať, že sa stále upevňujú.“

Reklama

 

Hlavné správy: V uplynulom období sa na Kube pripravovala nová ústava, ktorá bola široko pripomienkovaná obyvateľmi na všetkých úrovniach, vo všetkých regiónoch, na pracoviskách. Bola už prijatá?

Montesová: „Áno, nová ústava bola na jar tohto roku prijatá väčšinou obyvateľov v referende. Prípravu novej ústavy Kubánci brali naozaj veľmi vážne a predložený návrh bol široko diskutovaný na všetkých možných úrovniach, bolo do neho zapracovaných množstvo pripomienok. Teraz poslanci v parlamente preberajú zákon po zákone, aby zharmonizovali legislatívu a ústavu uviedli do praxe.“

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:45

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.

18:33

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu odsúdil útok na svojho spolustraníka a europoslanca Matthiasa Eckeho a uviedol, že takéto útoky predstavujú hrozbu pre demokraciu.

18:06

Berlínska polícia v sobotu oznámila, že otvorila viacero vyšetrovaní po tom, čo musela v piatok zasiahnuť proti propalestínskemu protestu na Humboldtovej univerzite v Berlíne.

Demonštranti na piatkovom proteste kričali kontroverznú frázu: “Od rieky až po more Palestínčania budú slobodní”. Berlínska polícia pritom chce túto frázu klasifikovať ako antisemitskú.

propalestínsky protest
Ľudia sa zhromaždili na propalestínsky protest pred Humboldtovou univerzitou v Berlíne v piatok 3. mája 2024
17:25

Študenti prestížnej univerzity Trinity College v írskom Dubline zabarikádovali hlavný vchod do univerzity a v sobotu zorganizovali protest proti konaniu Izraela v Pásme Gazy. Informovala agentúra AFP.

16:50

Dráma o utečencoch “Ja kapitán” režiséra Mattea Garroneho sa v piatok večer stala tohtoročným hlavným víťazom talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello).

Matteo Garrone
Taliansky režisér Matteo Garrone (vpravo) stojí na pódiu počas ďakovnej reči na 69. ročníku talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello) v Ríme
16:23

Preletom vrtuľníkov, hymnou Slovenskej republiky, kladením vencov a viacerými príhovormi si v sobotu na Bradle uctili pamiatku 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika.

16:09

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas dorazila v sobotu do Káhiry na rokovania o možnom prímerí v Pásme Gazy, v rámci ktorého by mohli byť do Izraela vrátaní aj niektorí rukojemníci, uviedol pre agentúru Reuters nemenovaný zdroj z Hamasu. Podľa egyptských zdrojov by na rokovaniach mal byť prítomný aj riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns.

15:58

Dánska spoločnosť Pandora, najväčší producent šperkov na svete, oznámil za 1. štvrťrok rast tržieb o viac než desatinu a prevádzkového zisku o takmer pätinu. Podporil ju najmä kľúčový americký trh, na ktorom zvýšila podiel. Spoločnosť zároveň prekonala očakávania trhov a v reakcii na vývoj na začiatku roka zlepšila prognózu vývoja tržieb za celý rok.

15:09

Španielsko v sobotu odsúdilo vyjadrenia argentínskej prezidentskej kancelárie, ktorá obvinila vládu v Madride z toho, že Španielom prináša “chudobu a smrť”.

Kancelária argentínskeho prezidenta Javiera Mileia zverejnila na sociálnej sieti vyhlásenie, v ktorom obvinila španielskeho premiéra Pedra Sáncheza, že ľavicovou politikou poškodzuje ekonomiku a stabilitu Španielska.

14:58

Poľsko odsúdilo v sobotu kybernetické útoky ruskej skupiny APT28 na Nemecko a Česko. Poľské ministerstvo zahraničných vecí pritom poukázalo na to, že aj samotné Poľsko je terčom takýchto útokov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali