Dvadsiaty siedmy Art Film Fest ponúkne mix rôznych filmových žánrov

Dvadsiaty siedmy Art Film Fest ponúkne mix rôznych filmových žánrov

Bratislava 15. mája 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR- František Iván)

 

Dvadsiaty siedmy ročník Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest, ktorý sa uskutoční 14.-22. júna v Košiciach, ponúkne tentoraz viacero snímok, pre ktoré je príznačná fúzia rôznych filmových žánrov

Ilustračné foto: na snímke logo Art Film Festu

Tradičná programová sekcia Láska a anarchia mapujúca aktuálne trendy nezávislej kinematografie a hľadajúca tentoraz odpoveď na otázku, akými spôsobmi môže umenie spracúvať dáta reality, tak prinesie napríklad snímku Nikdy nezostarnú (2018) Petra Jacksona. Známy režisér previedol zábery z vojny do farebnej škály a ozvučil ich, čím vzniklo dielo originálnym spôsobom zobrazujúce prvú svetovú vojnu s jej strašnými, krutými, ale aj komickými súvislosťami.

Reklama

Takmer štvorhodinový muzikálový film Obdobie diabla (2018) režiséra Lava Diaza rozpovie zas napínavú partizánsku historku z filipínskej džungle z konca sedemdesiatych rokov. Realistický obraz a dôraz na autenticitu pritom v divákoch a diváčkach vytvorí dojem, že ide skôr o hru s konvenciami než o štandardnú hudobno-tanečnú zábavu.

Žánrový mix ponúkne aj iránsky antiutopistický detektívny horor Invázia (2017) režiséra Shahrama Mokriho o rekonštrukcii záhadného zločinu na športovom štadióne. Tajomno, absurdné postavičky policajtov, nekonečné dialógy, všadeprítomný dym, hmlu i retrospektívy pritom Mokri nakrútil len v jedinom zábere, čím nabúral zaužívané tvorivé postupy.

Reklama

Zaujímavé žánrové prepojenia ponúkne aj sekcia Nočná prehliadka, v rámci ktorej si diváci a diváčky budú môcť vychutnať napríklad westernový horor Vietor (2018) Emmy Tammi. Celovečerný debut americkej režisérky zavedie divákov a diváčky do polovice 19. storočia. Lizzy s manželom žije uprostred nehostinnej prérie a kým manžel kvôli práci často odchádza z domu, Lizzy v samote podľahne dojmu, že sa v prérii za dverami skrýva neopísateľné zlo.

Jednu z festivalových nocí osvieži novozélandský film Mega Time Squad (2018) režiséra Tima van Dammena. Snímka je excentrickým mixom sci-fi, bláznivej komédie a zlodejského príbehu. Prefíkaný zlodejíček John natrafí na prastarý čínsky časostroj, s ktorého pomocou chce zorganizovať veľkú lúpež a získať ruku dcéry miestneho mafiánskeho bossa.

Priestor v sekcii Nočná prehliadka dostane napokon aj muzikál. Bollywoodsky hit Gully (2019) režisérky Zoye Akhtar rozpovie príbeh mladíka Murada, pre ktorého sa stretnutie so známym rapperom stane podnetom, aby začal nasledovať hlas svojho srdca.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:14

Poľské úrady zadržali dvoch podozrivých z útoku na ruského opozičného politika Leonida Volkova, ku ktorému prišlo v marci v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok litovský prezident Gitanas Nauséda.

11:05

Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani vyzval v piatok na “úplnú deeskaláciu” situácie po správach amerických médií, že Izrael zaútočil na Irán. Dodal, že partneri zo skupiny G7 budú o situácii diskutovať počas rokovaní na Capri.

10:53

Jeden člen posádky ruského bombardéra Tu-22M3, ktorý sa zrútil v piatok na juhozápade Ruska, zahynul. Oznámil to gubernátor Stavropoľského kraja Vladimir Vladimirov.

10:47

Čína po hlásených piatkových útokoch na Irán nesúhlasí s konaním, ktoré vedie k stupňovaniu napätia. Omán útoky na Irán odsudzuje.

10:35

Iránske médiá v piatok popreli tvrdenia o napadnutí krajiny zo zahraničia. Reagujú tak na správy amerických médií o izraelskom nočnom útoku na Irán.

10:24

Najmenej dve letecké spoločnosti v piatok narýchlo zmenili trasy svojich lietadiel po uzavretí iránskeho vzdušného priestoru. Irán uzavrel časť svojho vzdušného priestoru a niektoré letiská v reakcii na nočný útok, za ktorým podľa amerických médií stojí Izrael. Lietadlá boli presmerované na iné letiská alebo sa vrátili na miesto odletu.

10:11

Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských rakiet a dronov na ukrajinské mestá.

10:02

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v piatok uviedla, že pri výbuchoch hlásených z iránskej provincie Isfahán neboli poškodené jadrové zariadenia.

09:50

Koncom apríla sa začne likvidácia jednej z turistických atrakcií na Havajských ostrovoch. Schody Haiku (prezývané aj Schody do neba) na ostrove Oahu doplatili na nedisciplinovanosť návštevníkov. Mestská rada Honolulu preto rozhodla o ich demontáži.

09:42

Medzinárodné letisko Hamad (HIA) v katarskej metropole Dauha získalo najvyššie hodnotenie v rebríčku World Airport Awards.

Druhé miesto v celosvetovom hodnotení si vyslúžilo singapurské letisko Changi (najlepšie letisko za rok 2023) pred tretím letiskom Incheon v Soule, štvrtým Haneda a piatym Narita, ktoré obe obsluhujú japonské Tokio.

09:35

Izraelské útoky sa v piatok zamerali na pozície sýrskej armády na juhu krajiny, uviedol šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii Rámí Abdal Rahmán.

09:20

Veľvyslanectvo USA v Izraeli v piatok nariadilo zamestnancom a ich rodinným príslušníkom, aby obmedzili svoj pohyb v rámci krajiny. Reagovalo tak na správy amerických médií, že Izrael podnikol útok proti Iránu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali