Dovoz rádioaktívneho odpadu rozdelil obce pri Jaslovských Bohuniciach

Dovoz rádioaktívneho odpadu rozdelil obce pri Jaslovských Bohuniciach

Veľké Kostoľany 17. decembra 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Milan Kapusta)

 

Postoje obcí z okolia Jaslovských Bohuníc k zámeru štátnej Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti, a.s. (JAVYS) rozšíriť kapacity na spracovanie rádioaktívnych odpadov v tejto lokalite zostávajú naďalej rozdielne. Šesť obcí z bezprostredného okolia Jaslovských Bohuníc zámer za určitých podmienok podporilo. Veľké Kostoľany, Žlkovce a Ratkovce sú proti. Proti sa postavili aj mestá Piešťany, Leopoldov a ďalších približne 15 obci. Za hlavný problém považujú, že v Jaslovských Bohuniciach sa má spracovávať aj rádioaktívny odpad dovážaný zo zahraničia. Zámerom sa bude ďalej zaoberať ministerstvo životného prostredia

Ilustračné foto

„JAVYS potrebuje odpad dovážať zo zahraničia, aby zachoval rentabilitu technologických a spracovateľských liniek. Ak sú striktne dodržiavané limity, tak je jedno či je odpad zo Slovenska alebo zo zahraničia, nehrozí žiadne nebezpečenstvo pre životné prostredie,“ povedal na opakovanom verejnom prerokovaní správy o hodnotení vplyvov na životné prostredie predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti JAVYS Vladimír Švigár. Zdôraznil, že spoločnosti sa pre jej zámer podarilo získať pozitívne stanovisko Združenia miest a obcí regiónu Jaslovské Bohunice, ktoré zastrešuje viac ako 120 samospráv. Primátor Piešťan Peter Jančovič so stanoviskom toho združenia nesúhlasí, hlasoval proti. „Nie som jadrový fyzik, ale som presvedčený, že sme zodpovední za svoj jadrový odpad, ktorý si vyprodukujeme a o ten by sme sa mali postarať. Ale určite sú iné komodity, ktoré by sme mali do regiónu dovážať, ako je jadrový odpad,“ vysvetlil jednoznačne nesúhlasné stanovisko s dovážaním rádioaktívnych dopadov do blízkosti Piešťan.

Reklama

Jadrová a vyraďovacia spoločnosť plánuje výrazne zvýšiť kapacitu technológií na spracovanie rádioaktívnych odpadov v Jaslovských Bohuniciach. V prípade ich spaľovania z terajších 240 na 480 ton, v prípade lisovania zo 420 na 1 000 ton a v prípade tavenia kovových rádioaktívnych odpadov z tisíc až na 4 500 ton ročne. Zverejnený zámer spoločnosti predpokladá tiež dovoz rádioaktívnych odpadov na spracovanie zo zahraničia, záujem je predovšetkým z Talianska.

Predstavitelia spoločnosti na verejnom prerokovaní správy o hodnotení vplyvov na životné prostredie opakovali, že zo zahraničia by do Jaslovských Bohuníc prichádzalo len 12 percent zo všetkých spracovávaných odpadov a po ich spracovaní, hlavne v zmenšení objemu, by opäť odchádzali do krajiny pôvodu. Opakovaného verejného prerokovania vo Veľkých Kostoľanoch sa zúčastnilo asi 160 ľudí, podstatná časť z nich boli zamestnanci spoločnosti JAVYS, ktorí sa obávajú, že bez dovážania zahraničných rádioaktívnych odpadov prídu o prácu.

Reklama

Obce Jaslovské Bohunice, Pečeňady, Malženice, Radošovce, Dolné Dubové a Nižná súhlasia so zvýšením kapacity za dodržania ich podmienok. Jednou z nich je aj zriadenie a udržiavanie fondu na podporu rozvoja regiónu, ktorý by samosprávy využívali na skvalitnenie životného prostredia a života občanov dotknutých obcí. Jadrová a vyraďovacia spoločnosť by mala do fondu každoročne prispievať určitou čiastkou zo svojho zisku. Združenie miest a obcí regiónu Jaslovské Bohunice sa zasa v memorande s JAVYS dohodlo na krokoch, ktoré by viedli k novelizácii zákona o Národnom jadrovom fonde tak, aby z neho mohlo čerpať finančné prostriedky aj toto združenie samospráv.

V regióne momentálne prebieha petícia proti dovozu, spracovávaniu a úprave rádioaktívnych odpadov zahraničného pôvodu na území Slovenskej republiky. Platná legislatíva spracovanie cudzích rádioaktívnych odpadov na Slovensku umožňuje s tým, že po spracovaní musia byť vyvezené do krajiny pôvodu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

07:23

Severná Kórea uskutočnila test “superveľkej hlavice” určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely. 

07:22

 Vysokí predstavitelia OSN varovali Bezpečnostnú radu pred rizikami vzniku nového frontu v Sudáne v okolí mesta al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny, ktorého obyvateľstvo je už teraz na pokraji hladomoru.

07:21

Spojené arabské emiráty začali rozsiahlu humanitárnu operáciu v zbombardovanom meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, pričom plánujú obnoviť prevádzku tamojšej Násirovej nemocnice.

07:18

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas cesty po východoukrajinskom regióne Donbas nachádzajúcom sa na frontovej línii navštívil veliteľské stanovište v bojmi zmietanom meste Časiv Jar. Zelenskyj to uviedol na platforme Telegram s tým, že na mieste bol oboznámený so situáciou v teréne.

Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:16

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Generálnemu tajomníkovi NATO Stoltenbergovi predlžili mandát o jeden rok
Na snímke generálny tajomník Jens Stoltenberg
07:14

V Ekvádore zastrelili ďalšieho starostu. Ide už o druhý takýto prípad zavraždeného starostu v priebehu niekoľkých dní a piaty od začiatku roka. Túto latinskoamerickú krajinu pritom v nedeľu čaká celoštátne referendum o sprísnení opatrení proti organizovanému zločinu.

06:51

Na celom svete sa používa okolo 7000 jazykov. Čínština má viac ako 3000 rokov. Prvý text s čínskymi znakmi sa objavil v roku 1250 pred Kristom. Podľa najnovších údajov je dnes čínština najrozšírenejším jazykom, ktorý je prvým jazykom pre asi 1,24 miliárd ľudí v 37 krajinách.

06:50

 Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.

06:49

Americký občan Russell Bentley, ktorý v rokoch 2014 – 2017 bojoval na strane proruských separatistov na Ukrajine, bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck. 

06:47

Vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom v Bavorsku prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií. Manželia Navaľní dostali toto ocenenie “za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku”.

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií
Na snímke Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií v nemeckom Gmund am Tegernsee
06:43

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zopakoval, že administratíva prezidenta Joea Bidena “nemôže podporiť” veľkú vojenskú operáciu izraelskej armády v meste Rafah v palestínskom Pásme Gazy.

 

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali