Doprastav začína stavať trojkilometrovú cyklotrasu z Martina do Vrútok

Doprastav začína stavať trojkilometrovú cyklotrasu z Martina do Vrútok

Martin 18. september 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Erika Ďurčová)

 

Dlhoočakávaná cyklotrasa medzi Martinom a Vrútkami sa môže začať stavať, martinský primátor Ján Danko dnes predpoludním slávnostne odovzdal stavenisko zástupcom spoločnosti Doprastav, a.s., ktorá uspela vo verejnej súťaži v konkurencii ďalších ôsmich uchádzačov. Víťazná firma sa zaviazala vybudovať takmer trojkilometrovú cyklotrasu za 1,72 milióna eur, pričom podľa zmluvy by jej to malo trvať maximálne sedemnásť mesiacov

Na snímke primátor Martina Ján Danko

S prípravou novej cyklotrasy medzi mestami Martin a Vrútky sa začalo ešte v roku 2017, pričom celkový rozpočet projektu bol odhadnutý na 1,93 milióna eur. Vlani sa martinskej samospráve podarilo získať nenávratný príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu vo výške 95 percent plánovaného rozpočtu, no samotnú realizáciu ešte mierne zdržala nútená správa mesta Martin, ktorá sa skončila až na jeseň.

Reklama

Z verejnej súťaže na dodávateľa vyšla víťazne firma Doprastav, a.s. s ponúknutou cenou 1 722 700 eur. Riaditeľovi žilinského závodu Doprastav Martinovi Beniačovi dnes predpoludním odovzdal stavenisko primátor Martina Ján Danko. “Som naozaj rád, že aj napriek počiatočným problémom, dlhému verejnému obstarávaniu a podrobným kontrolám tu dnes stojíme a odovzdávame stavenisko jednej z najočakávanejších stavieb v našom meste. Verím, že spoločnosť Doprastav odvedie kvalitnú prácu a Martinčania sa už čoskoro posunú o krok bližšie k udržateľnejšej forme dopravy, ktorá je aj cieľom práve prebiehajúceho Európskeho týždňa mobility,” uviedol pri odovzdávaní staveniska primátor Danko. Podľa podpísanej zmluvy bude výstavba cyklotrasy trvať maximálne 17 mesiacov, čo znamená, že do užívania ju odovzdajú pravdepodobne začiatkom roka 2021.

Nová cyklotrasa povedie z lokality Pltníky, kde by mal v blízkej budúcnosti vyrásť športový areál, po pravom nábreží rieky Turiec popod cestu I/18. Cez rieku Turiec bude vybudovaná nová lávka súbežne s existujúcim mostom a ďalej bude cyklotrasa pokračovať po ľavej strane rieky až po hranicu katastrálneho územia miest Martin a Vrútky. Plánovaná obojsmerná cyklotrasa bude spĺňať najmodernejšie štandardy, čo sa týka povrchu, označenia i osvetlenia. “Dnes spúšťame výstavbu trasy v dĺžke 2,79 km, ktorá bude v súlade s aktuálnou technickou normou obojsmerná – 2,15 až 3 m široká. Šírka navrhnutej trasy reaguje na okolité priestorové podmienky. Povrchovo bude upravená asfaltobetónom. Pozdĺž trasy umiestnia päť cyklistických odpočívadiel a súčasťou oddychových zón bude drobný mobiliár. Z pohľadu prírody bude rešpektovaný čo najminimálnejší zásah do zelene a životného prostredia,” priblížil riaditeľ závodu Žilina spoločnosti Doprastav Beniač.

Reklama

Vo Vrútkach potom cyklotrasu dokončia krátkym 130-metrovým úsekom po križovatku Matušovičovského a Čachovského radu. Vrútockú časť cyklotrasy zrealizuje žilinská firma ERPOS, spol. s.r.o., za 64 000 eur. V budúcnosti by sa práve vo Vrútkach mala na martinskú cyklotrasu napojiť plánovaná krajská cyklomagistrála zo Žiliny cez Strečno. Jej raritou má byť šesť lávok, ktoré majú premostiť geograficky zložité prostredie po oboch brehoch rieky Váh.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali