Ako dopadne volebné “minireferendum” o slobode slova? Koľko krúžkov dostane Milan Mazurek?

Ako dopadne volebné “minireferendum” o slobode slova? Koľko krúžkov dostane Milan Mazurek?

Bratislava 3. decembra 2019 (HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar)

 

Slovenský národ vo voľbách podstúpi aj zaujímavý test. Bude to „test Mazurekom“, keď voliči ĽSNS budú môcť svojimi krúžkami rozhodnúť o tom, či má tento bývalý poslanec Národnej rady zasadnúť opäť do jej lavíc potom, ako z nej za svoje názory musel odísť

Na snímke Milan Mazurek

Poslanec Ľudovej strany Naše Slovensko Milan Mazurek bol pred niekoľkými mesiacmi vylúčený z Národnej rady SR potom, ako súd vyhodnotil jeho vyjadrenia v živom rozhovore v žilinskom rádiu Frontinus z októbra 2016 ako rasistické voči Rómom.

Reklama

Mazurek bol vtedy odsúdený, zaplatil pokutu, ktorá mu bola uložená, a tak v zmysle zákona môže opäť kandidovať – a aj kandiduje. Bol zaradený na kandidátnej listine na posledné, stopäťdesiate miesto, ale pravidlá hry sú jasné: do parlamentných lavíc pôjdu tí, ktorí dostanú od občanov viac preferenčných hlasov.

A tak tu budeme mať demokratický „Test Mazurekom“ – bude na občanoch, ako túto situáciu vyhodnotia: bol Mazurek odsúdený právom a do parlamentu nepatrí, alebo bol odsúdený za svoje názory neprávom a mal by dostať satisfakciu a vrátiť sa do poslaneckých lavíc?

Reklama

Voliči ĽSNS, to sú ľudia, ktorí dlhodobo nesúhlasia s liberalistickou ideológiou, ktorá dnes ovláda Slovensko a Európu. Ich hlas je protestný hlas, a preto sa dá očakávať, že Mazurek dostane veľký počet krúžkov a zaradí sa v poradí poriadne vysoko.

A tak je možné, že liberálne médiá hlavného prúdu budú mať po voľbách šťavnatú tému: medzi poprednými tvárami ĽSNS môže byť opäť aj tento človek, ktorý sa nechal opakovane počuť, že svoje názory nezmenil a ani zmeniť nemieni.

Kto by azda z nejakých dôvodov nedôveroval slovenskému súdnictvu (o ktorom je známe, že je vyslovene neskorumpovateľné a objektívne) a chcel by sa na vlastné uši a oči presvedčiť o tom, čo Mazurek povedal v tom rozhovore, za ktorý bol odsúdený, záznam toho rozhovoru nájde na internete napríklad tu:  (Upozorňujeme, že záznam si pustíte na vlastnú zodpovednosť, keďže v tom rozhovore odzneli názory, ktoré podľa názoru súdu sú rasistické a spĺňajú znaky trestného činu.)

 

 

Reklama

Čo vlastne Mazurek vtedy povedal také, že ho súd odsúdil? Hovoril okrem iného o problematike asociálov a problematike rómskej menšiny. Všetci vieme, že asociáli sú spoločenským problémom a že problémom sú aj rómske getá, avšak Mazurek vyslovil formulácie, ktoré by sa vytrhnuté z kontextu dali vysvetľovať aj tak, že jemu tieto pojmy splývajú, že asociáli a Cigáni sú jedno a to isté. Povedal tiež, že Cigáni si z plodenia detí robia biznis, a že podpora tohto biznisu musí prestať.

Mazurek v tom rozhovore tiež otvorene upozornil, že hovorí len o problémovej časti rómskej menšiny, nie tej slušnej. Vyslovil názor, že nezáleží na tom, aký je asociál, či biely alebo čierny. Povedal, že niekoľkých slušných a inteligentných Cigánov (Rómov) má za osobných priateľov, a tiež obšírne vysvetľoval, že on a jeho strana by radi riešili cigánsku (rómsku) otázku tak, že by Cigánom (Rómom) zabezpečili prácu. Nič z toho však nepresvedčilo senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku a v odvolacom konaní ani senát Najvyššieho súdu vedený sudcom Petrom Paludom (v minulosti kandidoval za stranu SaS), viď napríklad tu:

 

 

V konečnom dôsledku to napokon bude hlas ľudu, ktorý stanoví Mazurekov osud: voliči svojimi krúžkami rozhodnú, či ostane mimo parlamentu, alebo bude späť, možno dokonca silnejší než predtým. To ich „krúžkovanie“ však nebude len o Mazurekovi – vyjadria sa tým ešte k jednej veci. Dajú tým najavo aj to, čo si myslia o slobode slova, tak ako je dnešnou mocou chápaná a limitovaná.

Reklama

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:58

Austrálska polícia zadržala muža, ktorý je podozrivý z neúspešnej distribúcie drog v krajine. V jej dôsledku sa na plážach východného pobrežia Austrálie istý čas objavovali záhadné balíky s kokaínom. 

09:58

Polícia v Bayreuthe v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko zadržala dve osoby podozrivé zo špionáže pre Rusko.

09:57

Rusko oblastiach hraničiacich s Ukrajinou zneškodnilo 20 dronov a dve balistické rakety. 

09:34

Poľský prezident Andrzej Duda vyhlásil, že jeho stretnutie s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom bolo stretnutím priateľov.

Duda a Trump sa stretli v New Yorku
Na snímke poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo)
09:31

Všetky politické strany v Južnom Sudáne musia uskutočniť bezodkladné kroky, aby sa dlhodobo odkladané parlamentné voľby mohli uskutočniť tento rok, uviedol v stredu generálny tajomník OSN António Guterres.

Guterres je znepokojený zásahom ekvádorskej polície na mexickej ambasáde
Na snímke generálny tajomník OSN António Guterres
09:30

Ruská armáda útočila dronmi na kritickú infraštruktúru v západoukrajinskej Ivano-Frankivskej oblasti. Ukrajinským silám sa bezpilotné lietadlá podarilo zneškodniť. Uviedla to tamojšia gubernátorka Svetlana Oniščuková.

09:28

Platforma sociálnej siete X bude spolupracovať s pakistanskou vládou, aby “pochopila jej obavy”. Reaguje tak na informácie úradov, podľa ktorých bola sieť X v krajine zakázaná na dva mesiace z bezpečnostných dôvodov. 

09:12

 Diskontný reťazec Action pokračuje v rozširovaní siete svojich prevádzok na Slovensku. Ďalšiu predajňu otvoria v Poprade v OC MAX.

09:11

Ľudia pracujúci v zahraničí, ktorí tam chcú ukončiť zamestnanie a vrátiť sa na Slovensko, by mali o dávku v nezamestnanosti požiadať v krajine, kde pracovali a boli poistení, a to ešte pred ukončením zamestnania. Ak totiž neboli v rozhodujúcom období na Slovensku poistení alebo boli poistení príliš krátko, nárok na dávku v nezamestnanosti im v domovine nemusí vzniknúť. Upozornil na to verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

09:06

Záchranári odpratávali trosky z miesta smrtiaceho ruského útoku na ukrajinské mesto Černihiv, kde zahynulo najmenej 18 ľudí. Tento útok spustil nové žiadosti Ukrajincov, aby západní spojenci pomohli pri posilnení nedostatočného počtu systémov protivzdušnej obrany.

08:57

Amsterdam plánuje rázne znížiť počet riečnych výletných lodí, ktoré môžu zakotviť v meste. Miestne úrady chcú ich počet do piatich rokov znížiť takmer o polovicu.

08:49

Kanadské a americké úrady zadržali šesť ľudí a po ďalších troch pátrajú v spojitosti s jednou z najväčších krádeží zlata v dejinách Kanady.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali