Dokedy budú Slováci tolerovať jednostranné a zavádzajúce spravodajstvo veľkých televízií? Dočkáme sa niekedy objektívnej a korektnej televízie?

Dokedy budú Slováci tolerovať jednostranné a zavádzajúce spravodajstvo veľkých televízií? Dočkáme sa niekedy objektívnej a korektnej televízie?

Bratislava 20. marca 2019 (HSP/Foto:TASR – TA3)

 

Celoplošné televízie sú médiá, ktoré stále hrajú kľúčovú úlohu v ovplyvňovaní verejnej mienky u väčšiny populácie. A žiaľ, sú natoľko jednofarebné, že o nejakej pluralite názorov v nich je ťažké hovoriť

Ilustračné foto

Ako jeden z nespočetného množstva príkladov typicky zaujatého a jednostranného informovania si môžeme uviesť reportáž z 19. marca v televízii TA3 o ponuke USA zrekonštruovať slovenské vojenské letiská a následnom spore, či máme americkú ponuku prijať. Moderátorka na začiatok uviedla, že do debaty sa priamo zamiešal aj americký veľvyslanec, ktorý vo videu „vyvracia argumenty SNS, ktorá pomoc odmieta, vraj pre hrozbu amerických základní a vojakov na našom území“.

Reklama

Nasleduje vyjadrenie predsedu SNS Andreja Danka: „Nikto tu nepríde zo žiadnej armády, a keď to tak bude, SNS končí v tejto vláde.“ A hneď ďalší Dankov výrok, ktorý vysvetľuje podstatu dohody, ktorú nám Američania ponúkli: „Tých peňazí sa môžete dotknúť až vtedy, keď máte osobitnú dohodu, ktorá môže hovoriť a hovorí v textácii o prítomnosti amerických vojsk.“

Pokračuje moderátorka: „Rezort obrany považuje za ohrozenie, resp. obmedzenie suverenity Slovenskej republiky akékoľvek vytvorenie právnych podmienok pre pôsobenie cudzích ozbrojených síl na území Slovenska na neurčený čas.“ Po moderátorke hovorí komentátor: „To je len malá ukážka toho, ako sa rezort obrany a SNS zubami-nechtami bránia pomoci z USA. 105 miliónov dolárov, ktoré sú na stole na opravu vojenských letísk im príliš nevonia. Zdá sa ale, že Američanom došla trpezlivosť.“

Reklama

Následne rozpráva veľvyslanec USA Adam Sterling: „Táto možná dohoda je dôležitá pre Spojené štáty, je dôležitá pre vás a je dôležité poznať fakty.“ Pokračuje komentátor: „Americký veľvyslanec sa preto rozhodol pre v diplomacii nie úplne tradičný krok: nakrútil video, v ktorom dáva veci na pravú mieru. Pomoc má posilniť bezpečnosť Slovenska a všetkých spojencov v NATO.“ Pokračuje Sterling: „Nechceme vybudovať americkú vojenskú základňu na Slovensku a nevyjednávame o trvalej prítomnosti amerických vojakov vo vašej krajine.“

Za tým opäť hovorí komentátor: „Ministerstvo obrany už pred týždňom vyhlásilo, že rokovania s Američanmi jednoducho ukončilo. Rezort diplomacie neskrýval prekvapenie: avizované spoločné stretnutie aj za účasti premiéra sa zatiaľ nekoná.“ Strih na ministra zahraničia Miroslava Lajčáka, ktorému redaktor kladie otázku: „Ako to vyzerá s tou zmluvou s Američanmi na tie letiská?“ Lajčák odpovedá: „Je fakt, že v tejto krajine prebieha prezidentská kampaň, ale to neznamená, že sme všetci stratili rozum.“

Nasleduje vyjadrenie poslanca Ľubomíra Galka (SaS): „To, že vystúpil aj diplomat, že vystúpil americký veľvyslanec, znamená, že SNS to prepískla, a že mala by spiatočku zaradiť čo najrýchlejšie a v budúcnosti sa takýchto neuvážených vyjadrení a krokov vyvarovať.“ Opäť Sterling: „Rozumieme dôležitosti diskusie v demokratických spoločnostiach. Sme tiež presvedčení, že každá diskusia by mala byť založená na faktoch.“ Komentátor: „SNS zatiaľ stanovisko amerického veľvyslanca oficiálne nekomentovala. Martin Linhart, TA3.“

Tak si to zhrňme výrok po výroku. Pán veľvyslanec vraj vyvracia argumenty SNS. Lenže on nič nevyvrátil, uvedené Dankove tvrdenia totiž nie je možné vyvrátiť: bolo to politické vyhlásenie, že tu amerických vojakov nechceme, a také vyhlásenie nemá pravdivostnú hodnotu – chceme či nechceme, to je vyjadrenie rozhodnutia, postoja, ktoré sa vyvrátiť nedá.

Komentátor ďalej hovorí, že SNS sa „zubami-nechtami bráni americkej pomoci“. Odhliadnuc od takejto zjavne zaujatej rétoriky pozrime sa na slovo „pomoc“. Ak je to nezištná pomoc bez kladenia si podmienok, potom by naozaj nemal byť problém ju prijať, i keď by sme tým dali najavo, že sme chudáčikovia, ktorým treba dávať milodary (krajina s najväčším dlhom na svete rozdáva len tak naverímboha peniaze svojich daňových poplatníkov?). Ale všetci vieme, že by to celkom bez podmienok iste nebolo. A v takom prípade hovoriť o pomoci je zavádzajúce, pretože nejde o pomoc, ale o obchod – rozlišovať medzi týmito dvomi kategóriami je zrejme nad sily redaktorov TA3.

Reklama

Komentátor ďalej hovorí, že „zdá sa, že Američanom došla trpezlivosť“. Toto je klasická technika manipulácie z blízkovýchodného bazára: rozhodnite sa už rýchlo, vaše správanie je trápne a naša skvelá ponuka platí iba teraz. Lenže toto opäť nie je nič iné ako urážka zvrchovaného postoja slovenskej strany. Opäť sa tu TA3 stavia jednoznačne na stranu Američanov a podprahovo naznačuje, že SNS sa správa hlúpo, detinsky, amatérsky. Povedzme si to na rovinu: na dohodu treba dvoch a keď niekto povie otvorene, že „pomoc“ nechce, tak je to pre „darcu“ jasná správa a nemá sa vnucovať. A to isté platí aj vtedy, ak nejde o darovanie, ale o obchod.

Americký veľvyslanec vraj „uvádza veci na pravú mieru“. Ako keby tu nejaký školáčik alebo klamár narozprával nejaké hlúposti, ktoré teraz treba uviesť na pravú mieru. Tu však treba trochu „uviesť na pravú mieru“ arogantné táranie redaktora TA3: nejaký veľvyslanec nemá čo komentovať rozhodovanie slovenských politikov, na to je malý pán. Tvrdí, že vraj „dohoda je dôležitá pre Spojené štáty, je dôležitá pre vás“. Skutočne? Prečo je také dôležité pre USA aby nezištne darovali, až priam nanútili Slovensku 105 miliónov dolárov bez toho, aby za to niečo dostali?

A ako si dovoľuje tvrdiť, že je to dôležité pre nás? Je iba našou vecou, čo považujeme za dôležité a je drzé nám nanucovať predstavu, že toto by malo, a toto by nemalo. Za podobnú drzosť pred časom český prezident Zeman prestal pozývať amerického veľvyslanca na pražský Hrad, tak by si mal dať pán Sterling pozor, aby to isté neurobil pán prezident Kiska, či jeho nástupca (viem čo poviete, ale veď trocha jemného humoru na ráno nezaškodí).

Pán Sterling vraj vyvracia obavy slovenskej strany a tvrdí: „Nechceme vybudovať americkú vojenskú základňu na Slovensku a nevyjednávame o trvalej prítomnosti amerických vojakov vo vašej krajine.“ Ale tým celkom nevyvrátil iné možnosti: Nepovedal, že nie je reč o dočasných rotujúcich kontingentoch, prípadne medzinárodných silách alebo dokonca čisto slovenských oddieloch s americkým, medzinárodným či slovenským velením, ktoré by mali bodáky beztak namierené len na jednu svetovú stranu… a to, že nechcú vybudovať vojenskú základňu je bezpochyby pravda, tu totiž ide o prebudovanie dvoch už jestvujúcich.

Pán veľvyslanec hovorí, že „je dôležité poznať fakty“. Tak si sem teda dajme zopár kľúčových relevantných faktov: USA vo svete robia bezprecedentnú arogantnú agresívnu politiku, farebné revolúcie a imperiálne vojny sú bežnou súčasťou ich správania. Po skončení studenej vojny sa čoraz viac tlačia na východ a provokujú Rusko, čoho súčasťou je snaha podpísať so všetkými východoeurópskymi krajinami zmluvy, ktoré by zväčšili americkú vojenskú prítomnosť v tomto priestore. To je ten najzákladnejší fakt, ktorý by mal mať pred očami každý slovenský politik pri jednaní s Američanmi o „nezištnej pomoci“ pri prestavbe letísk.

Reklama

Aj ďalšie reči redaktora sú tendenčné: hovorí o prekvapení ministerstva zahraničia, teda z toho vyplýva, ako keby rezort obrany robil nejakú partizánčinu – pritom on postupoval v rámci svojej kompetencie. A nasledujúce výroky Lajčáka a Galka? Lajčák je arogantný ako vždy, keď mu niekto siahne na jeho tvrdo proamerickú agendu. A Galkov výrok je zbytočné aj komentovať, stačí zopakovať, že tento pán je zo strany SaS.

Bezočivé, arogantné, zavádzajúce, zaujaté, urážlivé. Ďakujeme veľmi pekne TA3 za takéto spravodajstvo. A žiaľ, podobne sú na tom aj ostatné televízie, vrátane tej, ktorú platíme z koncesionárskych poplatkov a daní, a ktorá by zo zákona mala byť objektívna.

Keby šlo iba o jeden príspevok, tak by sa dali prižmúriť oči. Ibaže obyvateľstvo Slovenska je dennodenne masírované podobným „spravodajstvom“ od rána do večera. Za uplynulé roky sú to doslova desaťtisíce podobne neobjektívnych správ a mnohým to už poriadne pije krv. Arogantní slniečkari zvyknú namietať, „veď vás nikto nenúti to pozerať“, prípadne „veď si založte vlastnú televíziu“, čo sú argumenty z kategórie „keby ste sa snažili, aj vy ste mohli byť bohatí“.

A panstvo z vedenia mediálneho propagandistického kartelu sa potom čuduje, prečo také obrovské percento Slovákov sleduje spravodajstvo radšej na internete na rôznych alternatívnych, podľa nich tzv. „konšpiračných“ a „dezinformačných“ stránkach, napriek tomu, že tieto sú personálne, finančne, zdrojovo neporovnateľne skromnejšie. Múdre hlavy z bratislavskej kaviarne špekulujú, hútajú a nemôžu na to stále prísť. A odpoveď je pritom jednoduchá: lebo robiť z ľudí ovce sa dá iba z určitej časti populácie a iba určitý čas. A svoj čas ste si už, slniečkari, z veľkej časti vyčerpali.

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali