Do Turecka doplávali prvé lode s migrantmi z Grécka

Do Turecka doplávali prvé lode s migrantmi z Grécka

Atény/Istanbul 4. apríla 2016 AKTUALIZOVANÉ II (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Darko Vojinovic)

 

Kontroverznou dohodou chce EÚ obmedziť prílev utečencov. Všetkých ľudí, ktorí od 20. marca nelegálne prišli do Grécka, by mali od dnešného dňa vrátiť do Turecka

Necelé tri týždne po uzavretí dohody medzi Európskou úniou a Tureckom dnes vrátia prvých migrantov z Grécka do Turecka. Približne 400 azylantov by mali odsunúť z ostrov vo východnom Egejskom mori, kde úrady očakávajú odpor. Príslušníci pobrežnej stráže hovorili o výbušnej atmosfére medzi utečencami, píše agentúra DPA.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

V Turecku zasa protestovali proti prijatiu ľudí, ktorých majú premiestniť do pobrežného okresu Dikili. Tamojšie úrady sú podľa správy bezradné. Starosta Dikili Mustafa Tosun kritizoval, že turecké vláda miestnych predstaviteľov o svojich plánoch neinformovala.

Kontroverznou dohodou chce EÚ obmedziť prílev utečencov. Všetkých ľudí, ktorí od 20. marca nelegálne prišli do Grécka, by mali od dnešného dňa vrátiť do Turecka. Od uvedeného termínu dorazilo na grécke ostrovy okolo 5000 migrantov.

Reklama

Deportácia sa netýka len ľudí, ktorí môžu dokázať, že sú v Turecku prenasledovaní. Za každého z Grécka vyhosteného Sýrčana by mal byť prijatý do EÚ legálne jeden sýrskych utečenec z Turecka. Toto opatrenie sa týka zatiaľ 72.000 sýrskych utečencov, ktorí hľadali v Turecku útočisko pred vojnou vo svojej krajine. Do Nemecka by malo prísť 15.000 z nich, prvých asi 35 Sýrčanov očakávajú v Hannoveri ešte dnes.

V mnohých krajinách EÚ panuje odpor voči prijatiu Sýrčanov. Podľa zdrojov z nemeckej vlády chcú prvých z Turecka začiatkom týždňa prijať aj Holandsko, Francúzsko, Fínsko a možno Portugalsko. Presné čísla nie sú známe. Európska komisia, ktorá má ústrednú pozíciu pri koordinácii, sa k tejto záležitosti dosiaľ nevyjadrila.

Agentúra AP konštatuje, že vracanie migrantov ohrozuje nedostatok personálu. Realizáciu dohody má na starosti pohraničná agentúra EÚ Frontex, tá však má podľa gréckeho krízového štábu k dispozícii necelú desatinu z 2300 pracovníkov, ktoré na celú operáciu potrebuje. Mali by ich poskytnúť členské krajiny únie.

Do Turecka doplávali prvé lode s migrantmi z Grécka

Do prístavu Dikili na západnom pobreží Turecka doplávali dnes prvé dve lode s migrantmi, ktorú vypravili z Grécka na základe novej dohody medzi Európskou úniou a Tureckom. Informovala o tom agentúra DPA.

Reklama

Dve plavidlá s približne 136 migrantmi vypravili dnes ráno z gréckeho ostrova Lesbos. Počas plavby ich sprevádzala loď tureckej pobrežnej stráže a nad nimi krúžil policajný vrtuľník.

Po zakotvení vstúpili na palubu plavidla predstavitelia tureckých úradov a pohraničnej agentúry EÚ Frontex. Po vystúpení z lodí migranti odchádzali v sprievode tureckých predstaviteľov do pripravených registračných stanov. Na mieste boli prítomní aj zdravotníci, policajti a imigrační úradníci.

V prístave protestovala malá skupina demonštrantov s transparentom požadujúcim “zastavenie deportácií”, podľa agentúry DPA však bola situácia v Dikili pokojná.

Tretia loď so 66 migrantmi vyplávala dnes dopoludnia z gréckeho ostrova Chios a smeruje do tureckého prístavu Cesme (čítaj: Češme). Vypravenie ďalších plavidiel sa dnes už neočakáva.

Podľa informácií gréckych úradov boli všetci migranti, ktorých dnes vrátili do Turecka, muži. Len dvaja z nich boli Sýrčania, ktorí sa rozhodli vrátiť do Turecka dobrovoľne. Zvyšok boli migranti z Pakistanu a severoafrických krajín, ktorí nemajú nárok na získanie azylu v EÚ.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

08:14

Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť “neprijateľné riziko”.

08:04

Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že spúšťa nový fond, ktorého cieľom je posilniť ochranu utečencov a vysídlených komunít ohrozených zmenou klímy.

07:57

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok vyzval, aby Spojené štáty a Čína riešili svoje nezhody zodpovedným spôsobom.

Blinken to vyhlásil v Šanghaji deň pred tým, ako sa v piatok v Pekingu stretne s poprednými predstaviteľmi Číny, s ktorými chce rokovať o chúlostivých záležitostiach vrátane Ruska, Taiwanu a obchodnej výmeny.

07:50

Stredajšie prvé kolo prezidentských volieb v Severnom Macedónsku vyhrala Gordana Siljanovská-Davkovová, ktorá kandidovala za nacionalistickú stranu Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE).

Z výsledkov sčítania 80 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že táto 70-ročná profesorka práva získala 39,8 percenta hlasov.

voľby
Muž vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas prvého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
07:44

Troch ľudí hospitalizovali so zraneniami po tom, ako na podujatie švédskej Ľavicovej strany (V) vtrhli maskovaní útočníci. Uviedla to v stredu švédska polícia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali