Do divadla zavítajú tváre revolúcie: Po známom Havlovom liste aj “Hovory s…”

Do divadla zavítajú tváre revolúcie: Po známom Havlovom liste aj “Hovory s…”

Košice 5. novembra 2019 (HSP/Foto:sdke.sk)

 

Premiérou netradičného predstavenia Václav Havel: List Gustávovi Husákovi si vo štvrtok 14. novembra Štátne divadlo Košice pripomenie 30. výročie novembrových udalostí roku 1989. Na Malej scéne ŠDKE sa najprv zoznámite s divadelným spracovaním jedného z najzásadnejších dokumentov československého disidentského hnutia v réžii Martina Čičváka. V druhej časti, v „Hovoroch s…“, budú o udalostiach spred tridsiatich rokov, ale aj o ich reálnom dopade na život u nás s moderátorom Petrom Himičom, dramaturgom predstavenia, hovoriť známe tváre Nežnej revolúcie. Hosťami budú vo štvrtok 14. novembra a v utorok 19. novembra JÁN BUDAJ a DAGMAR FÜLE, v sobotu 15. novembra MILAN KŇAŽKO

Reklama

Populárneho slovenského herca Milana Kňažka si pamätníci novembrových udalostí pamätajú ako moderátora veľkých demonštrácií na námestí SNP aj vďaka pamätnej vete: „Utvorte koridor“. Bol jednou z hlavných tvári Nežnej revolúcie na Slovensku a v politike sa angažoval až do nedávnej doby. Bol poradcom prezidenta ČSFR Václava Havla v Prahe a zároveň poslancom Snemovne ľudu Federálneho zhromaždenia ČSFR. Od júna 1990 do 28. augusta 1990 bol ministrom medzinárodných vzťahov SR a v rokoch 1992 – 1993 podpredsedom vlády SR a ministrom zahraničných vecí SR. Od marca 1993 do októbra 1998 bol poslancom NR SR a v rokoch 1998-2002 ministrom kultúry SR. Spoluzakladateľ VPN (1989), HZDS (1991), Demokratickej únie a SDKÚ (2000). V roku 2014 bol jedným z kandidátov v prezidentských voľbách.

Jána Budaja niektorí označujú ako prvého muža Nežnej revolúcie na Slovensku. Aj jeho preslávilo najmä moderovanie mítingov a tiež jeho povestná čiapka „budajka“. Jeho boj s komunistickým režimom začal už po skončení strednej školy, keď sa neúspešne pokúsil utiecť za hranice vtedajšieho Československa. Vynieslo mu to postavenie nepriateľskej osoby s poškvrneným kádrovým profilom. Bol viackrát väznený, často vypočúvaný, a aj po prepustení sledovaný. Počas totality mohol pracovať len ako kurič či pomocný robotník. Od roku 1980 sa výraznejšie angažoval v disidentskom hnutí – založil prvý občiansky orientovaný samizdat na Slovensku, periodikum Kontakt. Spolupracoval s tajnou cirkvou a s občianskymi iniciatívami ako napr. Výbor na obranu nespravodlivo stíhaných. V 80. rokoch sa angažoval ako aktivista a organizátor širokého spektra protirežimových aktivít, ktoré vrcholili vydaním publikácie Bratislava/nahlas v septembri 1987. V nej Ján Budaj (spolu s ďalšími autormi) otvorene kritizoval kvalitu života v hlavnom meste, ako aj neschopnosť a skostnatenosť režimu. Už dva dni po udalostiach v Prahe, 19. novembra 1989 sa stal koordinátorom a neskôr predsedom hnutia Verejnosť proti násiliu (VPN), pričom bol najprv jeho koordinátorom a neskôr od januára 1990 predsedom. V období od novembra 1989 do prvých slobodných volieb v júni 1990 viedol VPN, bol poslancom a prvým podpredsedom Slovenskej národnej rady (SNR), kde inicioval aj založenie Výboru SNR pre životné prostredie. Neskôr pôsobil ako poslanec Národnej rady Slovenskej republiky za Slovenskú demokratickú koalíciu. V politike sa angažuje dodnes a v súčasnosti je poslancom NR SR za hnutie OĽANO.

Reklama

Dagmar Füle (rod. Bombíková) je sestrou jednej z najvýraznejších študentských postáv Nežnej revolúcie, Sveťa Bombíka, ktorý stál na čele celoslovenského štrajkového výboru študentov a bol aj jedným z hlavných aktérov veľkej študentskej demonštrácie v Bratislave 16. novembra 1989. Dagmar Bombíková od začiatku revolučných dní ako študentka žurnalistiky stála po boku svojho brata a angažovala sa v zmene, ktorú november 1989 priniesol. Neskôr pôsobila ako novinárka v denníku SME, v súčasnosti je poslaneckou asistentkou Jána Budaja.

Redakciu informoval Svjatoslav Dohovič, tlačový tajomník ŠD Košice.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali