Dlhodobá snaha Romana Abramoviča zachrániť Ukrajinu, svoju povesť a majetok

Dlhodobá snaha Romana Abramoviča zachrániť Ukrajinu, svoju povesť a majetok

Kyjev 27. januára 2023 (HSP/wsj/Foto:Facebook)

 

Jeho šance byť sprostredkovateľom mieru klesajú, zatiaľ čo tlak na jeho majetok sa zvyšuje, píše The Wall Street Journal

Roman Abramovič
Na snímke Roman Abramovič

Už takmer rok sa ruský oligarcha vrhá do riskantného pokusu pomôcť zastaviť vojnu na Ukrajine, zachrániť svoju povesť na Západe a zachrániť svoj majetok v hodnote 15 miliárd dolárov.

Reklama

Západní predstavitelia dúfali, že sa mu podarí pripraviť pôdu pre zmysluplné rozhovory s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, s ktorým má úzke vzťahy – aj keď uvalili sankcie na veľkú časť jeho majetku.

Ale keďže koniec bojov nie je na dohľad, ukrajinskí, americkí a európski predstavitelia uviedli, že zmenšili očakávania, že by Abramovič mohol zohrať kľúčovú úlohu pri sprostredkovaní dialógu vo vojne. Po tom, ako v apríli stroskotali mierové rokovania, ktoré pomáhal organizovať, teraz sprostredkúva užšie dohody o výmene zajatcov a o dodávkach obilia z Ukrajiny a čpavku z Ruska.

Reklama

V USA sa úradníci vyjadrili, že sú voči Abramovičovi čoraz viac rozpoltení. Na žiadosť Ukrajiny sa zatiaľ zdržali toho, aby nasledovali Spojené kráľovstvo, Kanadu a Európu a uvalili na neho sankcie.

Ukrajinská vláda nedávno pridala Abramoviča na svoj vlastný sankčný zoznam, hoci sankcie sú pozastavené: “kým sa nevrátia všetci vojnoví zajatci”. Podľa ľudí oboznámených so situáciou niektorí ukrajinskí predstavitelia nakrátko prerušili kontakt s pánom Abramovičom po tom, ako Kyjev obvinil ruské jednotky z masakrovania civilistov v okupovanom meste Buča na jar.

V diskusiách medzi Ruskom a Ukrajinou „môže zohrávať určitú úlohu, ak bude potrebné zapojiť sa do niektorých otázok,“ povedal Mychajlo Podoljak, poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. „Ale nie je to úloha sprostredkovateľa, ktorú mal v prvých kolách rokovacieho procesu.“

Abramovič musí aj naďalej dokazovať svoju hodnotu pánovi Putinovi, ktorý tvrdo postupuje voči oligarchom, ktorí vybočujú z radu.

Moskva vo svojej diplomacii už dlhé desaťročia využíva sprostredkovateľov. „Spätný kanál však zvyčajne nie je verejný,“ povedal Thomas Graham, významný spolupracovník Rady pre zahraničné vzťahy, ktorý pôsobil ako hlavný riaditeľ pre Rusko v Rade pre národnú bezpečnosť prezidenta Georgea W. Busha. „A Abramovič získal veľkú publicitu.“

Reklama

Abramovičova nezvyčajná premena z miliardára na zákulisného vojnového sprostredkovateľa bola zjavná pri jednej výmene zajatcov v septembri, keď pomohol naložiť 10 mužov v kuklách, vrátane britských a amerických bojovníkov zajatých na Ukrajine, do súkromného lietadla na opustenom letiskovom termináli na juhu Ruska.

Jeden zakrvavený Brit si myslel, že spoznal Rusa, ktorý do minulého roka vlastnil jeden z najznámejších anglických futbalových klubov Chelsea F.C. „Odkiaľ si, kamarát?“ Shaun Pinner povedal, že sa pána Abramoviča opýtal po nástupe do lietadla.

„Londýn,“ odpovedal pán Abramovič.

Abramovič sa však do Londýna nevrátil už viac ako rok a sankcie mu bránia tam cestovať. Zatiaľ čo Rus čaká na príležitosť zháňať pokoj, tlak na jeho majetok sa zvyšuje, pričom prokurátori vo viacerých jurisdikciách sa snažia zabaviť časť jeho majetku na financovanie obnovy Ukrajiny.

Ostrov Jersey v Lamanšskom prielive dočasne zabavil viac ako 7 miliárd dolárov z jeho majetku, pričom tvrdí, že by mohol pochádzať z korupčných obchodov Kremľa, keď Abramovič pred tromi desaťročiami zbohatol v ropnom priemysle. Podľa úradníka oboznámeného so záležitosťou by jurisdikcia, ktorá ho oficiálne neobvinila zo žiadnych trestných činov, chcela tento majetok použiť na pomoc pri obnove Ukrajiny. Hovorca jerseyského ministerstva spravodlivosti sa odmietol vyjadriť.

Reklama

Kanadská vláda sa pomocou nového zákona snaží zabaviť 26 miliónov dolárov, ktoré sú podľa nej spojené s Abramovičom. Úradníci uviedli, že ak sa tieto prostriedky získajú späť, budú odovzdané Ukrajine.

Rusov niekdajší klub Chelsea F.C. bol predaný skupine vedenej spolumajiteľom Los Angeles Dodgers Toddom Boehlym pod podmienkou, že približne 3 miliardy dolárov z výnosov pôjdu na pomoc obetiam vojny na Ukrajine. Peniaze sú v súčasnosti na zmrazenom bankovom účte a čakajú na súhlas britských úradov s ich odovzdaním.

Americké úrady minulý rok pristúpili k zabaveniu dvoch Abramovičových lietadiel s tým, že porušili širšie sankcie zakazujúce lety do Ruska. Abramovič si po tomto kroku najal právnikov v USA. Jeho právnici uviedli, že lety sa uskutočnili s cieľom uľahčiť humanitárne koridory na Ukrajine.

„Keď niekto prestane byť účinný, je čas uvaliť na neho sankcie,“ povedal Jim Wasserstrom, bývalý americký diplomat, ktorý sa zaoberal otázkami boja proti korupcii. „Nie je to doživotná priepustka.“

Žiadny iný ruský oligarcha sa neodvážil takto verejne vložiť do konfliktu. Niekoľko ďalších magnátov uviedlo, že by z toho malo len málo výhod. Málokedy sa jednotlivcom podarí vyjednať, aby sa vyhli sankciám, povedal David Lorello, právnik z Covington & Burling LLP v Londýne.

„Stačí, že sa podieľate na pomoci pri prepustení vojnových zajatcov? Európske regulačné orgány to môžu, ale nemusia považovať za dostatočné,“ povedal pán Lorello.

Napriek nedostatočnému pokroku Abramoviča pri uľahčovaní mierovej dohody sa žiaden ruský partner ani diplomat OSN nevyrovnal jeho výsledkom v diplomacii na pozadí tohto konfliktu. Ukrajinskí predstavitelia nedávno uviedli, že pracujú na novom mierovom vzorci, ktorý chcú predložiť vo februári. Abramovič zostáva sprostredkovateľom prijateľným pre pána Putina a pre Ukrajinu a jej spojencov, uviedli ľudia blízki Kremľu.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že Abramovič nikdy nebol oficiálnym zástupcom ruského prezidenta.

Život vojnového opravára nie je taký očarujúci ako život v lietadle, ktorý  Abramovič zanechal za sebou. Ľudia blízki Abramovičovi povedali, že sa venuje len málo záležitostiam súvisiacim s vojnou a svoje právne bitky zväčša deleguje na skupinu dôveryhodných poradcov.

Svoj čas delí medzi ruské prímorské mesto Soči, Istanbul a Tel Aviv. Jeho luxusné jachty, ktoré kedysi brázdili Karibik, teraz stoja v tureckých vodách s kostrovými posádkami, v bezpečí pred zabavením, ktoré postihlo iných oligarchov v stredomorských prístavoch.

Reklama

Podľa ľudí blízkych Abramovičovi a Kremľu sa Abramovič stretol s Putinom osobne a od začiatku vojny mal s ruským lídrom niekoľko telefonátov. Má tiež priamu linku na šéfa Putinovho štábu Antona Vaina. Abramovič podľa týchto ľudí predkladá ukrajinské stanovisko priamo Putinovi a potom tlmočí názory Kremľa priamo Kyjevu. Každých niekoľko týždňov pomáha pri menších výmenách väzňov.

Motivácia bramoviča je často spochybňovaná západnými predstaviteľmi, ktorí ju považujú za otvorený pokus o zrušenie sankcií. Ľudia z jeho okolia hovoria, že je posadnutý záchranou životov a zlepšením podmienok na Ukrajine. Podobný zápal uplatnil aj pri iných humanitárnych projektoch a získal z toho politické dividendy.

Židovským charitatívnym organizáciám a pamätníkom holokaustu venoval približne pol miliardy dolárov. Vložil milióny do obnovy Čukotky, vyľudneného regiónu v ruskej Arktíde, kde bol osem rokov gubernátorom, čo vyvolalo v tejto oblasti detský boom.

Vďaka svojmu úsiliu mal silnú politickú podporu v Izraeli, kde má občianstvo. Vďaka svojej práci na Čukotke si udržal dobré vzťahy s Putinom.

Abramovič na začiatku vojny podnikol kroky na ochranu niektorých svojich zahraničných aktív. Podľa spisu ministerstva spravodlivosti a ľudí oboznámených s touto záležitosťou boli pred inváziou fondy kontrolované Rusom a obsahujúce miliardové aktíva umiestnené na mená jeho detí. V deň invázie previedol kontrolu nad holdingovou spoločnosťou Norma Investments registrovanou na Britských Panenských ostrovoch na svojho obchodného partnera, čím sa spoločnosť dočasne dostala mimo dosahu zmrazenia aktív, uviedol predtým denník The Wall Street Journal. Pokúsil sa tiež zbaviť londýnskych nehnuteľností a investícií na účtoch amerických hedžových fondov. Americkí úradníci vyjadrili skepsu, že by boli schopní zmraziť veľkú časť Abramovičovho majetku, aj keby na neho uvalili sankcie, keďže len malú časť z neho teraz priamo vlastní.

Reklama

Ministerstvo financií USA, ktoré spravuje mnohé finančné sankcie, sa odmietlo vyjadriť.

Práca Abramoviča ako vyjednávača sa začala nočným telefonátom od známeho, filmára Alexandra Rodňanského, ktorého syn tiež radí ukrajinskému prezidentovi, uviedol predtým denník. Pán Rodňanskij povedal, že Ukrajinci potrebujú niekoho, kto by Putinovi predniesol neskreslenú pravdu a prinútil ho zastaviť boje.

Abramovič súhlasil, že sa o to pokúsi, a predložil Kremľu svoj plán na sprostredkovateľa.

Keď sa začalo stupňovať politické a verejné pobúrenie z vojny, Abramovič súhlasil s predajom Chelsea, svojho posvätného futbalového klubu. Jeho práca na Ukrajine bola nebezpečná. Po stretnutí v Kyjeve začiatkom marca utrpel Abramovič a dvaja ukrajinskí mieroví vyjednávači podozrenie na otravu, podráždené oči a olupovanie kože. Zotavili sa.

O niekoľko týždňov neskôr sa Abramovič vrátil na cestu do Kyjeva, aby sa porozprával s ukrajinskými vyjednávačmi, ktorí sa mali stretnúť so svojimi ruskými partnermi na Bosporskom polostrove a diskutovať o krokoch smerujúcich k možnému mierovému plánu.

Reklama

„Bolo to veľmi užitočné,“ povedal vtedy David Arahamia, hlavný ukrajinský vyjednávač. „Získali sme neformálne názory na veci, ktoré sú pre Rusko dôležité.“ Rozhovory následne stroskotali.

Odvtedy sa Abramovič naďalej venuje diplomacii, ale podľa ľudí z jeho okolia zmenil svoje priority zo širokej mierovej dohody, ktorá sa zdá byť čoraz viac nedostupná, na užšie ciele. Počas rokovaní o dohode sprostredkovanej prostredníctvom OSN, ktorá umožňovala vývoz ukrajinských poľnohospodárskych produktov cez vojnou zmietaný čiernomorský región, pôsobil ako sprostredkovateľ medzi stranami.

V júli bol odfotografovaný s vysokými úradníkmi počas slávnostného podpisu dohody v Istanbule. Predstaviteľom OSN bolo odporučené, aby sa pri uzatváraní dohody obrátili na Abramoviča, uviedol Martin Griffiths, šéf humanitárnej pomoci OSN, ktorý sa podieľal na uzatváraní dohody. „Pri príležitostiach kontaktu bol vždy nápomocný,“ uviedol pán Griffiths v e-maile.

Abramovič, ktorý má aj portugalské občianstvo, medzitým žaluje EÚ v súvislosti s jeho sankciami na Európskom súdnom dvore. Tvrdí, že boli porušené jeho práva ako občana EÚ.

V novembri dosiahol vzácne právne víťazstvo, keď súd na ostrove Jersey nariadil miestnej polícii, aby sa ospravedlnila a zaplatila nezverejnené odškodné po tom, ako dospel k záveru, že polícia začiatkom tohto roka nezákonne získala príkaz na prehliadku nehnuteľností spojených s jeho osobou. Jerseyské úrady uviedli, že ich vyšetrovanie Abramoviča pokračuje.

Napriek kontrole v Európe bola holdingová spoločnosť Norma Investments, ktorá bola kedysi spojená s Abramovičom, schopná presúvať finančné prostriedky vo finančných systémoch USA a Izraela. V apríli, po sankciách Spojeného kráľovstva a EÚ, Norma predala niekoľkomiliónový podiel v izraelskom vývojárovi aplikácií spoločnosti Zedge Inc. kótovanej na americkej burze, podľa údajov šéfa spoločnosti Zedge a firemných dokumentov. V nezvyčajnej doložke v dokumentoch o transakcii sa uvádza, že na žiadneho z predávajúcich akcionárov sa nevzťahujú sankcie USA.

V auguste bol Abramovič v Saudskej Arábii, kde sa stretol s korunným princom Mohammedom bin Salmanom, aby umožnil najznámejšiu výmenu väzňov počas vojny. Cieľom bola výmena 200 Ukrajincov za 55 Rusov a jedného prokremeľského ukrajinského politika. Na slobodu sa mala dostať aj skupina občanov USA a Spojeného kráľovstva, ktorí boli zajatí počas bojov.

Reklama

Nasledujúci mesiac bol Abramovič v ruskom Rostove na Done, aby osobne zabezpečil, že na poslednú chvíľu nenastanú žiadne problémy. Podľa osoby oboznámenej so záležitosťou zúčastnení saudskoarabskí úradníci nehovorili po rusky a mali málo skúseností s takýmito obchodmi. Keď stál v letiskovom termináli, britský väzeň pán Pinner povedal inému britskému zajatcovi, že spoznal pána Abramoviča, ktorý sa ticho prechádzal po prázdnom letiskovom termináli.

Väzeň, povedal pán Pinner, mu povedal, aby nebol smiešny: „Čo tu bude robiť?“

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:22

Lionel Messi si zranil zadný stehenný sval a vynechá prípravné zápasy Argentíny v USA. Potvrdila to tamojšia národná futbalová asociácia.

Lionel Messi Nashville FC - Inter Miami
Na snímke útočník Interu Miami Lionel Messi padá v odvetnom osemfinálovom zápase Ligy majstrov CONCACAF proti Nashville FC 13. marca 2024 v americkom Fort Lauderdale
09:19

Pri inštalácii fotovoltiky si treba aktualizovať aj poistenie nehnuteľnosti a navýšiť si poistnú sumu o hodnotu solárnej elektrárne. Solárne panely totiž môžu zvýšiť hodnotu domu či iného objektu, v prípade podpoistenia by tak pri poistnej udalosti mohla poisťovňa vyplatiť menej peňazí. Upozornil na to riaditeľ pre neživotného poistenie v spoločnosti FinGO.sk Jaroslav Krajňák.

08:50

Ceny ropy v utorok ráno mierne klesli. Ovplyvnili ich vyhliadky na väčšiu ponuku z Ruska, slabší než očakávaný dopyt v sektoroch, ako je letecké palivo, a tiež opatrné obchodovanie pred rozhodnutím americkej centrálnej banky Fed o úrokových sadzbách. Informovala agentúra Reuters.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v apríli sa v utorok o 7.24 h SEČ predával po 82,58 USD (75,82 eura). To bolo o 14 centov alebo 0,17 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

08:26

Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Manévre zahŕňali aj „super-veľké viacnásobné raketomety“ a došlo k nim len niekoľko dní po tom, ako Južná Kórea a Spojené štáty uzavreli každoročné spoločné vojenské cvičenie Freedom Shield.

Kim Čong-un North Korea Koreas Tensions
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un dohliada na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny
07:38

Americký prezident Joe Biden usporiada v apríli prvý trojstranný summit s lídrami Filipín a Japonska, oznámil v pondelok Biely dom. Informovala agentúra AFP. Podľa nej sa Spojené štáty snažia posilniť spojenectvo v regióne voči Číne.

Schôdzka Bidena s filipínskym prezidentom Ferdinandom Marcosom a japonským premiérom Fumiom Kišidom je naplánovaná na 11. apríla a je ďalšou v sérii stretnutí s ázijsko-tichomorskými spojencami USA.

Biden
Na snímke Joe Biden
07:19

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odcestuje tento týždeň do Saudskej Arábie a Egypta na rokovania o úsilí zabezpečiť prímerie v Gaze a zvýšenie množstva humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, uviedol v utorok prostredníctvom svojho hovorcu americký rezort diplomacie. Informovala agentúra AFP.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
07:00

Približne 700 ľudí uviazlo v utorok na krajnom severe Austrálie po tom, čo sa touto odľahlou oblasťou prehnala tropická cyklóna a obyvateľov odrezala od zvyšku krajiny. Informovala agentúra AFP.

Búrka tretej kategórie postihla spomínané územie prudkým dažďom a silným vetrom s rýchlosťou približne 170 až 200 kilometrov za hodinu, uviedol austrálsky meteorologický úrad.

06:57

Na doživotné väzenie bez šance na udelenia milosti odsúdil v pondelok súd v USA matku, ktorá svoju 16-mesačnú dcéru nechala v detskej ohrádke a odišla na dovolenku na desať dní. Dieťa v tom čase zomrelo, informovala agentúra AP.

06:55

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu súhlasil s návrhom amerického prezidenta Joea Bidena, aby do Washingtonu vyslal delegáciu vysokopostavených izraelských predstaviteľov na rokovania o plánoch Izraela zaútočiť na mesto Rafah na juhu Gazy, ktoré je baštou Hamasu. Podľa agentúry AFP o tom informoval Biely dom.

Netanjahu Biden
Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vľavo) a americký prezident Joe Biden
06:52

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok zablahoželal Vladimirovi Putinovi k znovuzvoleniu do funkcie ruského prezidenta a ponúkol mu, že bude sprostredkovateľom medzi Moskvou a Ukrajinou.

S odvolaním sa na kanceláriu tureckého prezidenta o tom informovala agentúra AFP. Pripomenula, že to nie je prvýkrát, čo Erdogan ponúkol svoje služby ako sprostredkovateľ vo vojne medzi Ruskom a Ukrajinou.

Vladimir Putin Recep Tayyip Erdogan
Na snímke Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan
06:50

Hokejový tím NHL Anaheim Ducks poslal Slováka Pavla Regenda späť do farmárskeho tímu San Diego Gulls. Informovala o tom oficiálna stránka klubu.

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali