Divadielko primátora Košíc Jaroslava Polačeka. Kto nepustí peniaze do Košíc?

Divadielko primátora Košíc Jaroslava Polačeka. Kto nepustí peniaze do Košíc?

Košice 4. marca 2019 (HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

Na Úrade vlády SR v Bratislave sa 27. februára 2019 uskutočnilo stretnutie medzi primátorom mesta Košice Jaroslavom Polačekom, predsedom Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislavom Trnkom a podpredsedom vlády pre investície a informatizáciu Richardom Rašim. Jeho hlavnou témou bolo financovanie Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF), ktorý sa má v roku 2021 konať v Košiciach

Na snímke primátor Košíc Jaroslav Polaček

Primátor a župan tvrdili, že majú extrémne málo času a málo peňazí od vlády, vicepremiér naopak, že času aj peňazí je dosť. Obaja však cestovali do Bratislavy s požiadavkami, ktoré boli bez ohľadu na ich objektívnosť neakceptovateľné.

Reklama

Požiadavky mesta Košice a KSK sa totiž od začiatku roka výrazne zmenili.

9. januára 2019 na stretnutí vedenia mesta a SOŠV sa podľa zápisu zo stretnutia primátor vyjadril: “Budeme požadovať od štátu 15 miliónov eur a my sme schopní dať z rozpočtu 5 miliónov eur. Ešte v ten istý deň zaslal ministerke školstva, vedy, výskumu a športu SR Martine Lubyovej list, kde uviedol, že: „Predpokladané celkové výdaje súvisiace s organizáciou EYOF 2021 vrátane výdavkov na budovanie, rekonštrukciu a modernizáciu športovej infraštruktúry medzinárodného významu predstavujú pre mesto Košice sumu 25 450 000 eur.“

Reklama

Rovnaká suma bola spomenutá aj v materiáli, ktorý bol poslancom mesta doručený deň pred zasadnutím mestského zastupiteľstva v Košiciach. To zasadalo 14. februára 2019. Predkladateľom bol primátor Jaroslav Polaček.

O dva týždne neskôr, keď primátor Košíc cestoval na rokovanie do Bratislavy, sa však predpokladané kapitálové výdavky na infraštruktúru zázračne zvýšili na 62 700 000 €. Bol to zámer, aby Raši nemal na výber? Ak niekto v priebehu dvoch týždňov navýši svoj rozpočet 2,5 násobne (mesto Košice) a 3-násobne (KSK), akú odpoveď čaká? Divadielko však bolo zahrané veľmi účelne a nadpisy titulkov v novinách informovali o tom, ako Raši nepustí pre Košice peniaze.

Aj keď Polaček na svojom FB profile tvrdí, že hneď po nástupe do funkcie sa okamžite začal tejto téme venovať, strieľanie miliónov hore dole iba dokazuje, že si vymýšľa a zavádza. Primátor aj úmyselne neuvádza vo svojich vyhláseniach a tlačových správach, že dotácia vlády nie je iba 12 miliónov €, ale dokopy viac ako 50 000 000€.

Či sa mu to páči alebo nie, ale projekt Národného tenisového centra (NTC) je od začiatku súčasťou výpočtov investícií do športovej infraštruktúry a materiálno technického zabezpečenia EYOF 2021. Na túto stavbu je síce chválené územné rozhodnutie, ale po nástupe nového primátora bolo stavebné konanie pozastavené. Polaček jasne deklaroval, že je proti výstavbe tohto komplexu v lokalite nad Popradskou cestou. Novú lokalitu dodnes nepredstavil a možno ani neexistuje. Na stretnutí s vicepremiérom však „pýtal“ 8 miliónov € na nový pozemok. Nepovedal však o aký pozemok sa jedná a ani to, či vôbec tento pozemok reálne existuje.

Z môjho pohľadu je veľmi nereálne stihnúť postaviť tento komplex na inom mieste v tak krátkom čase. Pritom mesto Košice má isté záväzky (napríklad podpísané memorandum, rozbehnuté procesy a investície za viac ako 700 000€). V prípade nezrealizovania projektu existuje aj reálna hrozba žaloby na mesto Košice zo strany tenisového zväzu. Pevne však verím, že k tomu nedôjde.

Reklama

V prípade variantu NTC – multihala by išlo o dotáciu 18 miliónov € od vlády, ďalších šesť miliónov od STZ a viac ako 20 000 000 € by vláda poskytla na rekonštrukciu internátov – budúcej olympijskej dediny. Tá by slúžila na tento účel iba zopár dní, ale vynovené budovy by zlepšili štandard bývania na viac desaťročí.

Aby som neútočil iba na súčasné vedenie, ale problém zhodnotil komplexne, skúsme to rozmeniť na „drobné“ a povedať kto a aké veci nedotiahol do konca.

 

Bývalé vedenie mesta Košice

Za ostatné roky mesto nepostavilo, ani nezrekonštruovalo žiadne športovisko, ktoré by mohlo slúžiť pre potreby EYOF. Nebola ani založená n.o. EYOF KOŠICE 2021, aj keď pôvodne k tomu malo dôjsť ešte v novembri 2018. V danom čase sa už pravdepodobne viac venovali príprave na komunálne voľby a spoliehali sa, že sa všetko stihne na poslednú chvíľu.

Reklama

 

Súčasné i bývalé vedenie KSK

V máji 2016 krajské zastupiteľstvo schválilo investíciu i rozpočet na krytú atletickú halu. Síce výstavbe údajne bráni pozemok, ktorý nie je vysporiadaný. Do dnešného dňa ale nikto z vedenia župy neurobil konkrétne kroky k vyriešeniu tohto problému, a preto ani nebolo začaté územné konanie.

V septembri 2017 bola dohodnutá výstavba atletického štadióna, na pozemku vo vlastníctve KSK, na Popradskej ulici (dohoda medzi vedením Mesta Košice a vedením KSK). Mesto Košice dokonca v súvislosti s touto výstavbou schválilo v rozpočte projekt pre vedľajší tréningový štadión na zanedbanom ihrisku ZŠ Slobody. Ten bol z dôvodu nečinnosti KSK zastavený a financie presunuté na inú športovú infraštruktúru. V auguste 2018 došlo k stretnutiu súčasného župana, zastupujúceho primátora Martina Petruška a predsedu Slovenského olympijského výboru (SOV) a stavba bola všetkými účastníkmi odsúhlasená. Dodnes sa však vo veci výstavby tohto štadióna, podľa mojich informácií nič neudialo.

 

Súčasné vedenie mesta Košice

Primátor sa takmer celý december venoval parkovaniu, či foteniu sa na rôznych spoločenských akciách.

Organizáciu EYOF v priebehu mesiaca nespomenul. Neurobil žiadne kroky k riešeniu problémov v Angels aréne. Nepokračoval v pláne na odstrihnutie sa od médií v administratívnej budove. Do rozpočtu mesta nezaradil investíciu na rekonštrukciu tejto arény, kde je potrebné vybudovať aj nové šatne. Ani januárové vyhlásenia primátora, že na organizáciu EYOF Mesto Košice nemá 8 miliónov € (s ktorými sa v pôvodnom pláne rátalo) nenasvedčovali, že by mal o podujatie záujem. Keď však pochopil, že veľká časť Košičanov podporuje organizáciu EYOF 2021 začal rozohral hru v médiách a na sociálnych sieťach.

Veľmi zvláštne na mňa pôsobí sponzorovaný odkaz mesta Košice na FB, ktorý zdieľa výzvu vláde Slovenskej republiky k podpore Európskeho olympijského festivalu mládeže – Košice 2021 a rozvoju športovej infraštruktúry. Vedenie mesta Košice hrá svoje divadielko do konca, navyše teraz do svojej hry už zapojili aj rozpočet mesta. Reklama beží masívne. Článok sa mi v priebehu dňa zobrazil ako platený 14-krát. Evidentne snaha presvedčiť občana o jedinej pravde.

Mestské zastupiteľstvo bude 8. marca 2019 zasadať mimoriadne kvôli téme EYOF. Buď sa organizácia podujatia zruší a vina sa zvalí podľa pripraveného scenára na Rašiho, alebo Polaček naberie odvahu a pokúsi sa o organizáciu podujatia s financiami, ktoré mu vláda prisľúbila. Stále sú tu ešte možnosti dofinancovania podujatia, ako úver, či rezervný fond. Je však potrebná úprimná snaha EYOF zorganizovať a zabrániť tak medzinárodnej blamáži. Verím, že väčšina mestských poslancov sa do divadielka nezapojí. Nuž nechajme sa prekvapiť…

Reklama

Michal Djordjevič

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali