Chlieb je lepšie zmraziť čerstvý, nakrájaný a obalený igelitom, aby sa nedotýkal iných potravín. V tomto stave môže ležať asi mesiac. Ananás má byť zabalený tiež hermeticky, predtým má byť nakrájaný na kocky. Ale po rozmrazení je lepšie ho nekonzumovať surový.
Dietologička poradila, že mäso treba pred mrazením umyť a odstrániť tuk. Mrazené kura a morka môžu byť zmrazené až rok a neprejaví sa to na obsahu bielkovín. Pred zmrazením rýb ich Serdanová radí starostlivo umyť, odstrániť vnútornosti a osušiť. V mrazničke môžu byť asi tri mesiace.
Nie je dobre mraziť celé vajcia, pretože im praská škrupina. Bielok a žĺtok je lepšie od seba oddeliť alebo ušľahať.
Špenát sa odporúča pred zmrazením umyť vriacou vodou, aby boli odstránené kvasinky, ktoré môžu pokaziť potravinu po rozmrazení. To isté sa týka kukurice: po spracovaní vriacou vodou sa má ochladiť, osušiť, zabaliť a zmraziť. Takto vydrží až šesť mesiacov.
Banány a sušený zázvor majú byť pred zmrazením olúpané. Banány je lepšie dať do mrazničky v balíčku, aby neboli tmavé a rýchlejšie zamrzli. Zázvor je potrebné zabaliť do igelitu.
Jednou z plodín, ktorá sa výborne hodí na mrazenie, sú čerešne. Majú sa dobre umyť a osušiť. Skladovať ich v otvorenej nádobe a keď sa zmrazia, máte ich dať do hermetického balíčka.
Vývar a polievka gaspacho sa dajú tiež zmraziť, pretože obsahujú veľa vody, ktorá sa potom premení v kryštály ľadu. Výživné látky sa potom zachovajú.
Zmraziť sa dá tiež zelený hrášok. Máte ho vylúpať, umyť a dať do mrazničky. Potom ho môžete pridávať do rôznych jedál.
Ryžu nesmiete mraziť horúcu alebo nedávno uvarenú, má byť studená. Pričom v mrazničke potrebuje hermetickú nádobu.
Cukety, rovnako ako niektorú inú zeleninu, je možné zmraziť na krátku dobu. Pričom nemajú byť surové, ale nakrájané a preliate vriacou vodou. Tekvica sa dá zmraziť surová, poznamenala Serdanová.
Syr je potrebné nakrájať na kocky alebo plátky, dá sa tiež nastrúhať a potom pridať do jedla. Zmraziť sa dá aj varená šošovica, ale predtým sa musí ochladiť.