Desivý článok na Sme: Ivan Mikloš žiada opäť reformy. Ale ešte neutekajte

Desivý článok na Sme: Ivan Mikloš žiada opäť reformy. Ale ešte neutekajte

Bratislava 29. júla 2020 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Politickí podvodníci, keď chcú ľudí nejako dobehnúť, zvyknú si vymyslieť nejaký rožok, aby ním ľudí mohli opiť. Zvyčajne to bývajú rôzne múdro a vznešene znejúce zaklínadlá. Jedným z nich je napríklad slovo reformy. Lenže čo presne sa tým myslí?

Na snímke Ivan Mikloš

Všetci poznáme tie slová: ťažko proti nim niečo namietať, lebo sú príliš nenapadnuteľné, ale zároveň je ich obsah dostatočne vágny, aby bolo možné do neho zabaliť čokoľvek, čo politici potrebujú. Demokracia, hoaxy, ľudské práva, xenofóbia … a napríklad aj slovo reformy.

Reklama

Ale isteže – je predsa jasné, že vývoj musí ísť ďalej, veci, procesy, myšlienky sa musia vyvíjať, alebo aj celkom vymieňať, aby boli čoraz lepšie a prispôsobovali sa meniacemu sa svetu – o tom, samozrejme, okrem totálneho spiatočníka nemôže nikto pochybovať. Otázka iba je, kde je jadro pudla: čo si kto pod reformami predstavuje.

Bývalý minister financií Ivan Mikloš napísal do Denníka Sme článok, v ktorom hovorí, že treba robiť reformy. Raz sme už jeho reformy zažili – ich výsledkom bol extrémny výpredaj „rodinného striebra“ do zahraničia, doslova historická tragédia slovenskej ekonomiky. Teraz sa dožaduje reforiem opäť (viď TU).

Reklama

V súčasnosti má ísť najmä o reformy v súvislosti s novým beťárstvom bruselských viťúzov, ktorým je takzvaný program obnovy EÚ s názvom Next Generation EU (písali sme o ňom napríklad TU).

Tak teda, čo sú to vlastne tie reformy, o ktorých sa toľko hovorí? „Reformy sú také inštitucionálne, legislatívne, organizačné a vecné opatrenia, ktoré odstránia najväčšie deformácie dnešného systému, ktoré sú prekážkou jeho lepšieho a efektívnejšieho fungovania,“ píše Mikloš. Fajn. Keď si to očistíme od peria a kožky, dostaneme zjednodušenú vetu: „Reformy sú opatrenia, ktoré odstránia deformácie.“ Kľúčové je slovo deformácie.

Ale čo presne sa rozumie pod tými „deformáciami dnešného systému“? Kto rozhodne, čo je a čo nie je deformácia?

„Kľúčovými medzi reformami budú musieť byť ekonomické reformy a v ich prípade pôjde o také zmeny fungovania ekonomického systému, ktoré vytvoria predpoklady pre vysoký a udržateľný ekonomický rast,“ hovorí Mikloš. A vysvetľuje, že „pri reformách je kľúčové sústrediť sa na tie najdôležitejšie. Teda tie, ktoré menia podstatu fungovania deformovaného systému a prinesú nielen krátkodobé zlepšenie, ale udržateľnú zmenu fungovania systému.“

Dozvedeli sme sa teda v podstate, že ak niečo nefunguje, ak je to deformované, tak to treba opraviť tak, aby to dlhodobo fungovalo tak ako má. No dobre, ale čo konkrétne treba robiť principiálne ináč, než to robili všetci doteraz?

Reklama

Za prioritné reformné oblasti považuje Mikloš nasledovné, bez poradia dôležitosti:

1. Makroekonomická stabilita, zdravé a udržateľné verejné financie

2. Rovnosť pred zákonom, vymožiteľnosť práva, ochrana vlastníckych práv

3. Zlepšovanie podnikateľského prostredia, deregulácia, debyrokratizácia, aktivitu (prácu a investície) a ekologickú udržateľnosť podporujúcu pravidlá, vrátane daňových

4. Zlepšovanie kvality a efektívnosti verejnej správy a verejných služieb

Reklama

5. Znalostná spoločnosť, vzdelanie, veda, výskum, transfer technológií, digitalizácia

Skúsme si to premietnuť do dnešnej reality: stabilné verejné financie. Stabilnejšie to už ani nemôže byť – za pár mesiacov od príchodu novej vlády je tu rekordné zadĺženie. Bod druhý: právny štát. Ten úspešne prituhuje, čistky sa začínajú. Bod tretí a bod štvrtý: zlepšovanie podnikateľského prostredia a zlepšovanie verejného sektora. Tam zatiaľ zmeny nevidno. Bod piaty: Znalostná spoločnosť. Paráda. Minister školstva: plagiátor. Šéf parlamentu: plagiátor. Predseda vlády: plagiátor. Proste znalostná spoločnosť.

Mikloš ďalej píše: „Reformy v týchto kľúčových oblastiach nám pomôžu naštartovať vysoký, ale aj udržateľný ekonomický rast a rozvoj, umožnia vymaniť sa z tzv. pasce stredných príjmov (v ktorej sme už uviazli) a povedú k transformácii z ekonomiky založenej na masovej priemyselnej veľkovýrobe na ekonomiku ťahanú inováciami. Malo by teda ísť o také zmeny, ktoré vyriešia naše najväčšie deformácie, uvoľnia doteraz nevyužitý potenciál a následne ho ešte znásobia.“

Zhrňme si to teda: v kľúčových oblastiach treba opraviť, čo je nefunkčné. To je nepochybne revolučné poznanie, na to by sme, samozrejme, bez pána Mikloša sami neprišli. Treba vyriešiť deformácie. Hm. Ktoré to sú? Tí, ktorí tam boli doteraz, na to povedia, že deformácie sú iba tam, kde to vyplýva z objektívnych vonkajších faktorov, ktoré sa zmeniť príliš nedajú. A ešte povedia, že to doteraz robili dobre a o rezervách vedia. Keby dostali ešte šancu, iste by sa tým rezervám venovali. Aký je principiálny rozdiel medzi tým, čo robili tí všetci doteraz, a medzi tým, čo budú robiť tí noví a nazývať to reformami?

Možno to tí noví budú robiť inak. Možno. Lenže to ešte nie je zárukou, že to budú robiť lepšie. Výmena politickej garnitúry môže totiž rovnako dobre znamenať aj to, že tí noví to budú robiť horšie…

Takže čo skutočne nové a hodnotné sme sa z článku pána Mikloša dozvedeli? A vlastne, čím sa v princípe tieto reči popredného kapitalistického ideológa líšia od hesla z čias reálneho socializmu „Soudruzi, je potřeba pracovat více a lépe“?

Vidíme, že títo liberálni ekonomickí superexperti, tváriaci sa tak odborne, v skutočnosti nie sú o nič odbornejší, než indiánski šamani mrmlúci si svoje zaklínadlá, a ich zaklínadlá, vrátane toho hlavného, slova „reformy“, nie sú o nič odbornejšie, než tie indiánske. Aj podstata ich pracovnej metódy je podobná: indiánsky medicinman rituálne obetuje bohom nejakú krvavú obeť a aj ekonomickí šamani korporátneho kapitalizmu prinášajú svojim bohom obeť – hoci ich metóda, ktorou nie je nič iné ako drastické osekávanie verejných výdavkov, je navonok menej krvavá.

Ivan Lehotský

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:52

Austrália v piatok svojim občanom odporučila, aby opustili Izrael pre vysokú hrozbu vojenskej odvety voči iránskemu útoku a teroristických útokov. Rovnaké varovanie vydala aj pre palestínske územia.

08:48

Spojené štáty dostali vopred oznámenie o izraelskom útoku na Irán. Operáciu však neschválili, ani sa na nej nepodieľali, citovali v piatok miestne médiá amerických predstaviteľov.

08:38

Ceny ropy v piatok ráno prudko vzrástli. Dôvodom je napätie na Blízkom východe. Iránske tlačové agentúry informovali totiž o niekoľkých výbuchoch po celej krajine po útokoch zo strany Izraela.

08:32

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za “agresiu”, ktorá tlačí Blízky východ k “priepasti”.

08:21

Škótska vláda vo štvrtok oznámila, že sa vzdala svojho cieľa znížiť emisie skleníkových plynov o 75 percent do roku 2030. Urobila tak po tom, čo ho poradný orgán britskej vlády — Výbor pre klimatickú zmenu (CCC) — nedávno označil za nedosiahnuteľný.

08:11

Fínska pravicová vláda vo štvrtok ohlásila niekoľko zmien imigračného zákona určených na jeho sprísnenie. Zmeny by priniesli nové procedúry na hraniciach a prísnejšie podmienky pre žiadateľov o azyl.

08:03

V Indii sa v piatok začali šesťtýždňové všeobecné voľby, v ktorých má hinduistický nacionalista a premiér Naréndra Módí takmer isté víťazstvo, keďže oslabená opozícia je zatlačená do úzadia. Na najväčšom hlasovaní na svete sa môže zúčastniť celkovo 968 miliónov ľudí.

07:54

Bojovníci džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) vo štvrtok zabili 20 sýrskych vojakov a príslušníkov provládnych síl pri dvoch útokoch v Damaskom ovládaných oblastiach tejto vojnou zmietanej krajiny.

07:28

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

NATO
Na archívnej snímke vlajky členských krajín NATO vejú pred sídlom Aliancie v Bruseli
07:18

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; niekoľko dní pred tým, ako budú americkí zákonodarcovia hlasovať o dlho odkladanom balíku pomoci vo výške 61 miliárd dolárov.

07:06

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Závery summitu podľa poľského premiéra obsahujú zmienku o záväzku Európskej únie dodať Ukrajine čo najskôr prostriedky protivzdušnej obrany.

07:00

Poľskí poľnohospodári bránia ukrajinským kamiónom v odchode z Poľska blokádou viacerých hraničných priechodov. Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

06:44

Politické strany v Chorvátsku sa vo štvrtok snažili zostaviť vládnu koalíciu po tom, čo najviac parlamentných kresiel v stredajších voľbách získala vládnuca konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča. Strana HDZ však nezískala parlamentnú väčšinu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali