Demokracia, nástroj, ktorý Západ využíva aby získal nadvládu

Demokracia, nástroj, ktorý Západ využíva aby získal nadvládu

Peking 12. februára 2018 (HSP/Globaltimes/Foto:TASR/AP-Andy Wong)

 

Portál Globaltimes publikoval zaujímavý článok, v ktorom naznačuje, že Západ sa naučil zneužívať demokraciu na presadzovanie svojich vlastných geopolitických cieľov.

Ilustračné foto

Keďže sa nepodarilo zabrániť expanzii čínskeho politického a hospodárskeho vplyvu po celom svete, Západ zameriava svoje úsilie na zastavenie Číny v nasledujúcich rokoch svojim obľúbeným pojmom – demokraciou. Západná sekularizácia a demokracia slúži ako predvoj k destabilizácii a zmeny režimov tých vlád, ktoré sa  Západu znepáčia.

Reklama

Tento proces funguje nasledovne: Po prvé, prostredníctvom Západu a agentov západného mainstreamu sú založené médiá na základe toho, že demokracia je požadovaná občanmi cieľovej krajiny. Samozrejme sa všetko prezentuje ako dobrá vec. Nasledovne, vlády členských štátov odsúdia cieľový režim, ktorý popiera demokraciu a spoločne vyzvú na podporu bojovníkov za demokraciu.

Nasleduje materiálna a politická pomoc. Hlavné médiá posilňujú napätie. Ak idú veci hladko, nastáva hladká zmena režimu. V opačnom prípade sa uvarí farebná revolúcia. Úspešná zmena režimu privedie k automatickému pripojeniu nového člena druhej alebo tretej kategórie do demokratického impéria.

Reklama

Rovnako, ako v predchádzajúcich príkladoch, bude aj západná propagandistická línia útoku proti Číne jednoduchá: Keďže demokracia je samozrejme najlepší systém vlády, ktorý je človeku známy, všetci správni ľudia sa musia snažiť demokraciu presadiť. Tí, ktorí nesúhlasia sú prinajmenšom podľudia a treba proti ním zakročiť. Aby sa dosiahol pokrok, treba prijať nadriadený demokratický systém. Samozrejme, monopol na demokraciu majú len poniektorí.

Ak si vezmeme príklad z Číny. Jej termín pre demokraciu je minzhu – čo doslova znamená: „zodpovední ľudia“. Toto je samozrejme podstata demokracie a nie to, čo sa ako demokracia prezentuje na Západe.

Liberálna demokracia západného štýlu má iný charakter. Ani ľudí ničím nepoverí, ani nezastupuje ich najvyššie záujmy. Hlavné je, aby sa presadzovali záujmy menšiny (bohatých vlastníkov nadnárodných korporácii), ktorá sa za demokraciu skrýva, tieto záujmy sú často na úkor väčšiny.

V kontraste, čínsky socializmus sa snaží vyhovieť záujmom obrovskej časti obyvateľstva. Čínski lídri sú neustále v strehu kvôli strachu, že stratia svoju legitimitu odchýlením sa od tohto cieľa.

Západ nemá žiadny výhradný nárok na demokratické idey. V 4. storočí pred Kristom, krátko po Sokratovi, okolo doby Platóna a Aristotela, obhajoval Mencius (čínsky filozof) právo ľudí odstrániť svojich vodcov, ak si títo nevykonávajú svoju prácu zodpovedne. Táto predstava,  ktorá sa zdokonalila v samotnom Konfuciovi, bola radikálna. Neskôr sa rozvinula do “Mandátu neba” – jadra koncepcie tradičnej čínskej vlády.

Reklama

Pre čínskych lídrov, vrátane tých dnešných by bolo preto prepadnutie ich mandátu vládnuť (ekvivalent starého čínskeho Mandátu neba) obrovskou osobnou katastrofou. To je dôvod, prečo sú čínski vládcovia nútení byť oveľa zodpovednejší v službe masám, ako ich politickí konkurenti na Západe.

Systém riadenia dnešnej Číny – zvaný centralizovaná meritokracia, je systém, ktorý sa neustále vyvíja s celou krajinou. Samozrejme, obsahuje nedostatky, ktoré je potrebné riešiť a odstraňovať. Keďže sú základné potreby ľudí najdôležitejšie, je Čína v tomto zmysle oveľa demokratickejšia ako Západ.

Zatiaľ čo liberálna demokracia ostáva preferovanou politickou ideológiou na Západe, rastie počet ľudí, ktorí spochybňujú hodnoty “západnej demokracie”. Čoraz viac ľudí chápe, že “západná demokracia” je neefektívna, založená na podvode oligarchov a slúži ako nástroj kontroly väčšiny.

Čínsky portál Globaltimes uviedol niekoľko zaujímavých myšlienok, ktorými charakterizuje západnú demokraciu

Západná demokracia sa začína preberať atribúty náboženstva. Presadzuje sa názor, je to najlepší systém vládnutia všetkým ľuďom po všetke časy a toto nemôže byť spochybňované.

Reklama

Demokracia je najväčší, najzákernejší podvod, spáchaný elitami Západu na ľuďoch.

Demokracia je súťaž, ako obalamutiť čo naviac ľudí za najkratší čas.

Demokracia je vúdú, ktoré okamžite mení mozog inak inteligentných ľudí na kašu.

Západná demokracia sa demokraticky tvári len doma, oproti štátom mimo zóny Západu praktizujú krajiny Západu hegemóniu, neokolonializmus a diktatúru.

Takže, keď niekoho počujete, že predáva demokraciu ako ten najlepší systém správy vecí verejných, spomeňte mu vyššie uvedené príklady, aby sa zamyslel, aká forma demokracie sa tým myslí.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

15:36

Česi si vo voľbách do Európskeho parlamentu budú môcť vybrať z 30 politických strán, hnutí či koalícií. V piatok to oznámilo české ministerstvo vnútra, ktoré zverejnilo rozhodnutie o registrácii kandidátnych listín. Podľa prieskumov je favoritom hnutie ANO.

15:34

Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas diskusie na 20. výročnom sneme Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) upozornila na dôležitosť rozvoja energetického sektora pre budúcnosť Slovenska. Témami diskusie boli aj zlepšovanie podnikateľského prostredia, digitalizácia či podpora životného prostredia. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

15:33

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier. Rovnako odmietol aj tvrdenie, podľa ktorého zachová inštitút daňového bonusu a nepodporí zdvíhanie daní a odvodov z dôvodu pokrytia 13. dôchodkov. V piatok o tom informoval tlačový odbor rezortu práce. Vedenie KDH vo štvrtok (18. 4.) uviedlo, že tieto záväzky im umožnili podporiť zavedenie 13. dôchodku.

15:26

Iránsky prezident Ebráhím Raísí v piatok privítal bezprecedentný odvetný útok Teheránu na Izrael spred takmer týždňa. Vo svojom prejave k stovkám ľudí v provincii Semnán však Raísí vôbec nespomenul explózie, ktoré v piatok hlásili z provincie Isfahán v strednej časti Iránu.

15:09

Francúzska polícia v piatok obkľúčila iránsky konzulát v Paríži a v prípade požiadavky iránskej misie je pripravená doň vstúpiť. V budove konzulátu sa údajne nachádza muž s výbušninou.

14:52

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyhlásilo výberové konanie na obsadenie miesta riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. Záujemcovia sa môžu hlásiť do 10. mája. Rezort o tom informoval na webe. Od decembra 2023 nemocnicu dočasne vedie Juraj Smatana.

14:48

Nórsky kráľ Harald V. sa vráti v pondelok po dlhšej prestávke k pracovným povinnostiam. Oznámil to v piatok nórsky kráľovský palác.

14:48

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa v pondelok 22. apríla 2024 zúčastní v Luxemburgu na zasadnutí Rady Európskej únie pre zahraničné veci (FAC). Hlavnými témami rokovania ministrov členských štátov EÚ bude situácia na Blízkom východe, v Sudáne a na Ukrajine. V tejto súvislosti sa uskutoční spoločné rokovanie šéfov rezortov diplomacií spolu s ministrami obrany členských štátov EÚ – SR bude popri Jurajovi Blanárovi zastupovať podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák.

14:47

Dubajské letisko, jedno z najrušnejších na svete, v piatok oznámilo obmedzenie počtu prichádzajúcich letov. V Spojených arabských emirátoch (SAE) naďalej pretrvávajú problémy po tohtotýždňových záplavách.

 

14:46

Rusko sústreďuje svoje hybridné útoky na Fínsko, pričom v snahe o jeho destabilizáciu využíva migráciu. Vyhlásila to v piatok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová počas návštevy tejto severskej krajiny.

14:46

Spojené štáty v piatok na zasadnutí ministrov zahraničných vecí zoskupenia G7 informovali, že od Izraela dostali “na poslednú chvíľu” informácie o dronovom útoku v Iráne. Oznámil to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani. Šéf americkej diplomacie Antony Blinken sa k tomu odmietol vyjadriť.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali