Kauza tunelovania BMG Invest a Horizont Slovakia: Dávida Brtvu odviedla polícia spred budovy súdu v Trnave

Kauza tunelovania BMG Invest a Horizont Slovakia: Dávida Brtvu odviedla polícia spred budovy súdu v Trnave

Trnava 10. júla 2018 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Dagmar Ondrušková)

 

Spred budovy Okresného súdu (OS) v Trnave odviedli príslušníci kriminálnej polície Dávida Brtvu. Brtva mal úmysel zúčastniť sa na verejnom pojednávaní, ktoré malo rozhodnúť o jeho podmienečnom prepustení. Pojednávanie sudca odročil na koniec augusta.

Spred budovy Okresného súdu (OS) v Trnave odviedli v utorok 10. júla 2018 príslušníci kriminálnej polície Dávida Brtvu (na snímke vpravo)

Brtva je už v súčasnosti v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Leopoldove. Kedy bude môcť požiadať o podmienečné prepustenie z väzenia, nie je ešte isté. Strávil totižto niekoľko rokov vo väzbe a tá sa mu zarátava do výkonu trestu. O prípadnom podmienečnom prepustení bude rozhodovať príslušný súd, a to práve Okresný súd v Trnave. TASR o tom informovali justičné zdroje.

Reklama

Ďalší spoluobžalovaný v tejto kauze Patrik Pachinger si už od začiatku minulého týždňa rovnako odpykáva zvyšok trestu. Polícia ho zatkla v Justičnom paláci, kde na Okresnom súde (OS) žiadal o odvolacie konanie – rovnako o podmienečné prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody. V minulosti okrem kauzy nebankoviek čelil na iných bratislavských súdoch konaniam za neplatenie výživného a za iný podvod. Za kauzu nebankoviek ho súdil, ako prvostupňový súd, Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Napokon Najvyšší súd ho odsúdil na sedem rokov za mrežami.

V súdnej sieni zastupoval Brtvu jeho obhajca. Navrhol, aby sa pojednávanie konalo v neprítomnosti Brtvu, prokurátorka navrhla pojednávanie odročiť. Sudca rozhodol, že sa uskutoční 30. augusta. Ale na OS v Trnave iba za podmienky, že bude ústav na výkon trestu, do ktorého v utorok Brtvu následne prevezú, v príslušnosti tohto súdu. Ak bude v inom ústave, vec prevezme tamojší príslušný súd. Voči rozhodnutiu OS nie je žiadny opravný prostriedok.

Reklama

Brtvov obhajca Miloš Maďar pred sudcom uviedol, že Brtva “už vykonal časť uloženého trestu a je nepochybne preukázané, že bude viesť riadny život a že nie je príťažou pre spoločnosť”. K rozhodnutiu sudcu uviedol, že ho hodnotí “veľmi frustrovane, že polícia neumožnila účasť Brtvu na pojednávaní i tým, ako sa rozhodovanie o podmienečnom prepustení vyvíja. Budeme čakať, kam bude Brtva zaradený do výkonu trestu a či to ovplyvní miesto príslušného súdu”.

V Trnave sa o Brtvovi malo rozhodovať z dôvodu, že súd je príslušný pre miesto ústavu, kde naposledy svoj trest vykonával. “Mám pocit, že sme fackovacím panákom medzi súdmi, ktoré vydajú príkaz na zatknutie, potom ho zrušia, potom sa dozvedáme, že znovu je vydaný príkaz na zadržanie z dôvodu dodania do výkonu trestu napriek tomu, že Najvyšší súd (NS) SR či Úrad špeciálnej prokuratúry konštatovali, že takýto postup nie je nevyhnutný v prípade, ak už je podaná žiadosť o podmienečné prepustenie,” uviedol obhajca.

Dodal, že Brtva v utorok počítal aj s eventualitou zadržania. “Každopádne jeho osobná prítomnosť na pojednávaní mala byť signálom, že sa v žiadnom prípade nevyhýba nástupu na výkon trestu a je dobrovoľne ochotný podrobiť sa akémukoľvek právoplatnému rozhodnutiu,” povedal obhajca. Mali však podľa jeho slov za to, že prednostne by sa malo rozhodnúť o podmienečnom prepustení.

Dávid Brtva bol koncom marca 2018 právoplatne odsúdený NS SR v kauze podvodu na nebankové subjekty Horizont Slovakia a BMG Invest na deväťročný trest odňatia slobody. Na verejné zasadnutie NS sa nedostavil, údajne sa nachádzal v Česku, následne bolo po ňom vyhlásené pátranie a vydaný európsky zatýkací rozkaz. O podmienečné prepustenie, podľa zákona po odpykaní dvoch tretín trestu, do čoho sa započítava aj vyšetrovacia väzba, požiadal na OS v Trnave. Z budovy OS na začiatku júna po pojednávaní slobodne odišiel bez toho, aby polícia konala a zadržala ho pre dodanie na výkon trestu odňatia slobody.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali