Dauha dopriala mladíkom i mamám, Coe: “Najlepšie výkony v histórii”

Dauha dopriala mladíkom i mamám, Coe: “Najlepšie výkony v histórii”

Dauha 8. októbra 2019 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Morry Gash)

 

Šéf Svetovej atletiky Sebastian Coe označil majstrovstvá sveta v Dauhe za najlepšie v histórii z pohľadu výkonov športovcov. Bránil aj výber dejiska, premiérový šampionát na Blízkom východe čelil kritike predovšetkým pre nízku návštevnosť

Na snímke zľava katarský šejk Joaan bin Hamad bin Chalifa Al Thání, šéf Svetovej atletiky Sebastian Coe a guvernérka Oregonu Kate Brownová počas záverečného ceremoniálu MS v atletike v katarskej Dauhe

Tohtoročné MS boli prvé bez jamajského šprintéra Usaina Bolta i britského vytrvalca Mo Faraha. Objavili sa však potenciálne hviezdy, ktoré môžu zadefinovať vlastnú éru na olympijských hrách v Tokiu. Spojené štáty americké zvíťazili na MS 2017 v Londýne v jedinej mužskej šprintérskej disciplíne, z Kataru odcestovali s piatimi zo siedmich možných zlatých medailí z jednookruhových behov. Triumfovali na 100, 200, 110 m prek. aj v štafetách 4×100 a 4×400 m. Je to ich najbohatší zisk od Osaky 2007 – o rok neskôr sa na OH v Pekingu začala dekáda Boltovej dominancie.

Reklama

Dvadsaťtriročný Christian Coleman, ktorý sa tesne vyhol trestu za tri vynechané antidopingové kontroly, sa stal šiestym najrýchlejším mužom histórie, keď vyhral stovku za 9,76 s. O rok mladší Lyles si na dvojnásobnej trati vybojoval zlato v čase 19,83 a obaja sa v nasledujúcej sezóne chystajú súperiť v oboch disciplínach. Na OH sa pokúsia o double, ktoré od Pekingu cez Londýn po Rio de Janeiro patrilo Boltovi. “Sme súťaživí, mladí a ťaháme americký šprint. Navzájom sa zlepšujeme a kedykoľvek sa stretneme v jedných pretekoch, bude to šou. Teším sa na našu rivalitu v budúcnosti,” povedal Coleman pre agentúru AFP. “Sme veľmi talentovaní a chceme spraviť z USA najlepšiu krajinu na svete. Vždy, keď budeme na dráhe, či už samostatne, alebo spolu, odovzdáme sto percent,” dodal Lyles, ktorý má lepšie osobné rekordy na stovke i dvojstovke než Bolt v jeho veku: “Nehovorte, že som nový Bolt. Ja som ja, ak ma máte radi, rád vás pobavím. Nastal môj čas.”

Sily spojili v štafete 4×100 m, ktorú Američania vyhrali za 37,10 s. Rýchlejšie v dejinách bežali len dvakrát Jamajčania s Boltom. Prvé štafetové zlato v kariére slávil 37-ročný veterán Justin Gatlin: “Skladám klobúk pred mojimi kolegami, ktorí sa nezložili z predchádzajúcich neúspechov amerických štafiet. Zrušili kliatbu a som vďačný, že mi dopriali takýto darček.”

Reklama

Z ďalších Američanov na 110 m prek. uspel Grant Holloway, na osemstovke sa radoval Donovan Brazier. Dina Asherová-Smithová zvíťazila na dvojstovke a pridala dve striebra, Salwa Eid Naserová z Bahrajnu zažiarila na štvorstovke, Nemec Niklas Kaul vyhral desaťboj, Švéd Armand Duplantis vybojoval striebro v skoku o žrdi. Coe zdôraznil, že približne 30 percent medailistov je mladších než 24 rokov: “Náš šport je v dobrej kondícii. Bolt nám všetkým chýba, ale nie je prospešné spoliehať sa príliš dlho na jednu osobnosť.”

Okrem mladíkov sa v Dauhe darilo atlétkam po materskej dovolenke. Jamajčanka Shelly-Ann Fraserová-Pryceová s Američankou Allyson Felixovou získali v šprintoch po dve zlaté medaily, na najvyššom stupienku sa ocitli aj čínska chodkyňa Liou Chung, Keňanka Hellen Obiriová na 5000 m či dvojnásobná mama Nia Aliová z USA na 100 m prek. “Dúfam, že dokážem inšpirovať všetky ženy, ktoré uvažujú o založení si rodiny. Zvládnete čokoľvek,” povedala Fraserová-Pryceová. Felixová jedenásť mesiacov po pôrode zlomila Boltov rekord v počte zlatých medailí na MS. Bola súčasťou miešanej i ženskej štafety na 4×400 m a na konte má už trinásť najcennejších kovov.

Mix USA sa postaral o jeden z dvoch svetových rekordov, ďalší pridala Američanka Dalilah Muhammadová na 400 m prek. Aj ich zásluhou ovládli USA poradie krajín s 29 medailami (14-11-4). Druhá bola Keňa (5-2-4) a tretia skončila Jamajka (3-5-4). Nielen atletické bašty však mali v Katare svojich hrdinov. Venezuelu potešila trojskokanka Yulimar Rojasová, Anderson Peters zabezpečil pre Grenadu druhé prvenstvo v histórii po triumfe Kiraniho Jamesa na štvorstovke na MS 2011. V detstve sníval o kariére v krikete alebo o napodobnení Bolta, napokon sa našiel v hode oštepom. “V roku 2011 to bol neuveriteľný moment pre našu krajinu. Ak to mohol dokázať on, znamenalo to, že ktokoľvek má šancu stať sa svetovým šampiónom. Nedá sa opísať, aký je to pocit,” povedal Peters pre agentúru AP.

“Je úplne jasné, že z pohľadu výkonov športovcov to boli najlepšie majstrovstvá sveta, aké sme kedy zažili,” vyhlásil Coe, no nie vždy mali tieto výkony adekvátnu divácku kulisu. Návštevnosť na Kalifovom štadióne sa vyšplhala nad 40-tisícovú métu len v piatok 4. októbra, počas prvých ôsmich dní bola v priemere 20.000 ľudí. “Naplniť štadióny je výzva pre všetky športy. Úvodné dva dni boli hektické a náročné, ale postupom času návštevnosť narástla, pretože ľudia videli výkony. Sme radi, že sa MS konali u nás a rozšírili obzor atletiky na Blízky východ,” uviedol šéf organizačného výboru Dahlan Al Hamad. “Je dôležité, aby šport zavítal do rôznych kútov sveta. Vďaka tomu môže napredovať a myslím si, že šport je najlepší možný diplomatický prostriedok,” dodal Coe.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

08:14

Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť “neprijateľné riziko”.

08:04

Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že spúšťa nový fond, ktorého cieľom je posilniť ochranu utečencov a vysídlených komunít ohrozených zmenou klímy.

07:57

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok vyzval, aby Spojené štáty a Čína riešili svoje nezhody zodpovedným spôsobom.

Blinken to vyhlásil v Šanghaji deň pred tým, ako sa v piatok v Pekingu stretne s poprednými predstaviteľmi Číny, s ktorými chce rokovať o chúlostivých záležitostiach vrátane Ruska, Taiwanu a obchodnej výmeny.

07:50

Stredajšie prvé kolo prezidentských volieb v Severnom Macedónsku vyhrala Gordana Siljanovská-Davkovová, ktorá kandidovala za nacionalistickú stranu Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE).

Z výsledkov sčítania 80 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že táto 70-ročná profesorka práva získala 39,8 percenta hlasov.

voľby
Muž vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas prvého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
07:44

Troch ľudí hospitalizovali so zraneniami po tom, ako na podujatie švédskej Ľavicovej strany (V) vtrhli maskovaní útočníci. Uviedla to v stredu švédska polícia.

07:24

Snemovňa reprezentantov amerického štátu Arizona v stredu odhlasovala zrušenie zákona zakazujúceho takmer všetky druhy interrupcií. Najvyšší súd v Arizone pritom pred viac ako dvoma týždňami rozhodol, že tento zákon prijatý pred 160 rokmi je vykonateľný.

07:11

Státisíce ľudí sa vo štvrtok zišli na rôznych miestach po celej Austrálii a na Novom Zélande, aby si pripomenuli svojich padlých v prvej svetovej vojne. Informovala agentúra AFP.

07:02

Jemenskí húsíovia sa prihlásili k útokom na americké a izraelské obchodné plavidlá a americký torpédoborec.

O operáciách informoval Yahya Sari, vojenský hovorca hnutia Ansar Allah.

06:53

Francúzske orgány činné v trestnom konaní zadržali a začali vypočúvať 16-ročného chlapca, ktorý avizoval, že chce spáchať útok počas letnej olympiády v Paríži. Polícia uňho našla sľub vernosti teroristickej sieti Islamský štát (IS). Prípad prevzala prokuratúra, ktorá sa zaoberá teroristickými činmi.

06:44

Poľsko poskytne finančnú pomoc vo výške dvoch miliónov dolárov pre dve humanitárne agentúry OSN, ktoré podporujú civilistov vo vojnou zmietanom Pásme Gazy. V stredu to oznámilo poľské ministerstvo zahraničných vecí.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali