Dánskym premiérom je Lars Lökke Rasmussen (Venstre), ktorý vymenoval novú vládu

Dánskym premiérom je Lars Lökke Rasmussen (Venstre), ktorý vymenoval novú vládu

Kodaň 28. júna 2015 (TASR/HSP)

 

V dejinách Dánska je to druhá vláda s najmenšou parlamentnou podporou a niektorí odborníci pochybujú, že prežije do konca svojho mandátu

Funkcie dánskeho premiéra sa dnes ujal vodca stredopravej liberálnej strany Venstre Lars Lökke Rasmussen, ktorý kráľovnej Margaréte II. oficiálne predstavil svoju novú 16-člennú vláde. Venstre sa nepodarilo nájsť koaličného partnera a rozhodla sa preto zostaviť menšinovú vládu. V 179-člennom parlamente má iba 34 kresiel a bude preto silno závislá na vonkajšej podpore, ktorú chce získavať prípad od prípadu.

Reklama

V dejinách Dánska je to druhá vláda s najmenšou parlamentnou podporou a niektorí odborníci pochybujú, že prežije do konca svojho mandátu. Ešte menšiu podporu – 22 parlamentných kresiel – mala iba vláda, ktorá vznikla v roku 1973. Vládla 14 mesiacov, informovala tlačová agentúra Reuters.

Venstre patrí do skupiny stredopravých strán, ktoré vyhrali pred týždňom všeobecné voľby, avšak samotná strana dosiahla najhoršie výsledky za štvrť storočia a nepodarilo sa jej vytvoriť širokú vládnu koalíciu.

Reklama

Populistická a euroskeptická Dánska ľudová strana (DF), ktorá je pravicová vo väčšine svojich politík, odmietla vládnuť, hoci vo voľbách dosiahla svoj doteraz najlepší výsledok – 37 parlamentných kresiel a stala sa najväčšou pravicovou stranou v parlamente. Svoj vstup do vládnej koalície podmieňovala radom požiadaviek, vrátane usporiadania referenda, či má Dánsko zostať v Európskej únii, zvýšenia štátnych výdavkov a obmedzenia imigrácie.

Rasmussen sa teraz bude musieť spoliehať na podporu ďalších strán, vrátane DF, pri každom z hlasovaní. V piatok, keď neuspel v rokovaniach o vytvorení koalície s DF a ďalšími stranami, oznámil, že počas víkendu vytvorí menšinovú.

Za ministra financií vymenoval skúseného politického veterána strany Clausa Frederiksena, ktorý rovnakú funkciu zastával už v rokoch 2009-2011. Je o ňom známe, že má dobré pracovné vzťahy s DF.

Ministrom zahraničných vecí sa stal podpredseda strany Venstre Kristian Jensen. Má síce málo skúseností v tejto oblasti, ale vlani sa istý čas očakávalo, že prevezme predsedníctvo strany po Rasmussenovi, ktorého postavením otriasal škandál s výdavkami.

Inger Stöjbergová sa ujala funkcie ministerky pre cudzincov a integráciu a bude zodpovedná za sprísnenie dánskych pravidiel pre udelenie azylu, čo bolo súčasťou predvolebného programu strany. “Je to pre mňa absolútne vysnívané ministerstvo,” zverila sa vo vysielaní televízie TV2. Vláda sa zaviazala zverejniť návrh nového zákona o imigrácie v najbližších týždňoch.

Reklama

Sociálni demokrati na čele s doterajšou premiérkou Helle Thorningovou-Schmidtovou dosiahli vo voľbách lepší výsledok – 47 kresiel – ako Venstre či DF, spolu s ostatnými ľavicovými stranami však prišli o parlamentnú väčšinu a priznali porážku. Helle Thorningovú-Schmidtovú dnes na čele sociálno-demokratickej strany vystriedala bývalá ministerka spravodlivosti 37-ročná Mette Frederiksenová. Poslankyňou parlamentu je už 14 rokov a bola jedinou kandidátkou na funkciu predsedníčky, navrhla ju osobne Helle Thorningová-Schmidtová.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali