Dánsko musí uprednostniť vysokokvalifikovanú imigráciu z Ázie a Ameriky pred Arabmi

Dánsko musí uprednostniť vysokokvalifikovanú imigráciu z Ázie a Ameriky pred Arabmi

Kodaň 15. mája 2023 (HSP/REMIX News/Foto:Twitter)

 

Dánsky poslanec Európskeho parlamentu Anders Vistisen diskutoval o vnútropolitickej situácii v Dánsku a predstavil kľúčovú imigračnú politiku svojej Dánskej ľudovej strany

Anders Vistisen
Na snímke Anders Vistisen

Remix News sa minulý týždeň stretli s dánskym poslancom Andersom Vistisenom na konferencii CPAC v Maďarsku, aby sa hlbšie pozreli na imigračnú politiku navrhovanú jeho konzervatívnou Dánskou ľudovou stranou a opýtali sa ho na súčasnú politickú situáciu v Dánsku.

Reklama

Tento 35-ročný zákonodarca pôsobí v strane už viac ako desať rokov, predtým bol národným predsedom mládežníckej sekcie strany a v súčasnosti je jej hovorcom pre zahraničné záležitosti.

Vistisen nie je na Konzervatívnej politickej akčnej konferencii žiadnym nováčikom, keďže sa na tomto podujatí vo Washingtone zúčastnil už päťkrát.

Reklama

Najskôr si mimoriadne pochvaľoval “krásne mesto” Budapešť a dôkladne ho odporúčal ľuďom, ktorí v ňom ešte neboli. Vyjadril podobnosť medzi Maďarskom a Dánskom. Obe boli historicky “veľkými kráľovstvami, ktoré stratili veľa územia,” poznamenal a dodal, že obe sú tiež “relatívne malými, ale pomerne homogénnymi národnými štátmi”.

Na otázku, aký je jeho názor na súčasnú dánsku ľavicovú vládu a jej sociálne konzervatívnejší prístup k prisťahovalectvu, ako aj na to, či si súčasná vláda zaslúži pochvalu, Vistisen odpovedal:

Na západoeurópsku krajinu má Dánsko určite najprísnejšiu reguláciu nelegálnej migrácie. Treba si uvedomiť, že je pomerne jednoduché dostať sa do krajiny ako legálny migrant. Naše čísla sú porovnateľné napríklad s krajinou ako Kanada, keď sa pozeráte na legálnu migráciu.

Pre krajiny EÚ je to pomerne jednoduché, ale máte aj to, čo by sa v USA, myslím, nazývalo model zelenej karty alebo modrej karty – že ak máte relevantné skúsenosti, vzdelanie a jazyk, môžete prísť a pracovať pomerne ľahko. Takže čísla sú dosť podobné ako v iných západných krajinách. Zameriavame sa na nelegálnu časť migrácie, ako aj na presmerovanie migrácie z nekvalifikovanej migrácie z Blízkeho východu a severnej Afriky na vysokokvalifikovanú migráciu zo Severnej Ameriky, Austrálie a Ázie. Takže to je hlavný posun v mojej dánskej migračnej politike v priebehu rokov.

Toto zameranie na uprednostňovanie vysokokvalifikovaných migrantov, ktorým sa ponúkajú pracovné povolenia, pred nekvalifikovanou masovou migráciou je dlhodobou politikou Dánskej ľudovej strany od jej vzniku v roku 1995, vysvetlil Vistisen.

Reklama

Dánsky zákonodarca uviedol, že prisťahovalecká politika strany je to, čo jej predovšetkým pomohlo stať sa v roku 2001 treťou najväčšou stranou v dánskom parlamente, čo viedlo k tomu, že strana podporila liberálno-konzervatívnu koaličnú vládu pod podmienkou, že vláda (bývalého) premiéra Andersa Fogha Rasmussena prijme jej reštriktívne prisťahovalecké opatrenia.

Dánski občania chceli tvrdší postup voči nelegálnej migrácii. Chceli mať kontrolu nad hranicami a chceli menej nízkokvalifikovanej a kultúrne veľmi náročnej imigrácie, najmä z Turecka, severnej Afriky a Blízkeho východu.

Podľa jeho slov konkurenční sociálni demokrati čoskoro zistili, že téma prisťahovalectva im prináša hlasy, a začali podporovať prísnejšiu migračnú politiku.

Dá sa povedať, že všetky dánske strany, dokonca od bývalej komunistickej Socialistickej ľudovej strany až po Dánsku ľudovú stranu, podporujú podobnú líniu v otázke migrácie. Rozhodujúca línia v Dánsku dnes spočíva v tom, či veríte, že otázku migrácie môžete vyriešiť v rámci obmedzení medzinárodných dohovorov, ktoré sme podpísali, najmä Európskeho dohovoru o ľudských právach, ktorý migrantom poskytuje veľa práv, napríklad právo na rodinný život, kde nemôžete vyhostiť tieto kriminálne živly v spoločnosti s cudzím pôvodom, pretože majú teoretické právo na rodinný život. Je to aj dohovor o osobách bez štátnej príslušnosti, ktorý nám bráni napríklad v boji proti nelegálnej migrácii Palestínčanov. A je to do istej miery aj Dohovor OSN o utečencoch, ktorý dáva základné práva požiadať o azyl, aj keď je jasné, že pochádzate z bezpečného miesta.

Vistisen uviedol, že otázka azylového nakupovania, keď si jednotlivec vyberie obľúbenú destináciu, kde požiada o azyl z dôvodu, že krajina má najlepšie výhody alebo najvyššiu životnú úroveň, je jednou z oblastí, ktorú Dánsko ako atraktívna ponuka pre mnohých potrebuje riešiť.

Reklama

To musíme zásadne zastaviť a navrhli sme tzv. austrálsky model, v podstate model pushback, kde ak prídete nelegálne, môžete získať ochranu, ak ju potrebujete, ale nevstúpite do dánskej spoločnosti, ale získate ochranu v bezpečnej tretej krajine. Práve v tom je dnes deliaca čiara v migračnej politike: či si myslíte, že to môžete vyriešiť v rámci súčasného právneho rámca v medzinárodných dohovoroch, alebo či si myslíte, že tento rozsah treba upraviť, alebo do určitej miery, že Dánsko musí opustiť niektoré z týchto záväzkov.

Keď sa Vistisena konkrétne pýtali na legálnu migráciu, hovoril o probléme, ktorý Dánsko a mnohé ďalšie bohaté padoeurópske krajiny mali počas prvého desaťročia vstupu menej bohatých východoeurópskych krajín do Európskej únie; navrhol, aby sa pre nové členské štáty stanovila čakacia lehota na prijatie zásad voľného pohybu, kým sa rozdiely v mzdách stanú primeranejšími.

Rozdiel v mzdách jednoducho do určitej miery zvrátil dánsky trh práce. Dnes už nie je taký dominantný, pretože v celej Európe došlo k veľmi vysokému nárastu životnej úrovne. Takže sa stáva čoraz menším problémom.

Vistisen vysvetlil, že v prípade legálnej migrácie z krajín mimo Európskej únie jeho strana podporuje to, čo označuje ako “modely modrej a zelenej karty”. Jeden z nich sa týka výlučne mzdy, keď cudzinec dostane povolenie pracovať v Dánsku, ak mu bude ponúknutá pozícia s vysokým príjmom nad určitú hranicu.

Ak naše veľké spoločnosti potrebujú kvalifikovanú pracovnú silu, môžu ísť a získať ju z medzinárodných kancelárií alebo z medzinárodného náboru.

Druhý sa týka bodového systému, v ktorom potenciálni migranti získavajú body za jazykové znalosti a kvalifikáciu, pričom počet potrebných bodov je úmerný počtu voľných pracovných miest v konkrétnej oblasti.

Na otázku, či si dánsky zákonodarca vie predstaviť Dánsko ako etnickú dánsku menšinu s vysokokvalifikovanou legálnou imigráciou z Indie a Ázie, Vistisen odpovedal: “Nie, to by som nedokázal.”

Na otázku: “Kde teda určíte hranicu?” zákonodarca odpovedal:

V podstate vidíme, ako to funguje, koľko ich prichádza. A rozdiel aj pri týchto vysokokvalifikovaných ľuďoch, ktorí prichádzajú, je v tom, že po prijatí aj odchádzajú. Pokiaľ je ich počet taký, aký je, a vidíme, že sa veľmi ochotne asimilujú do spoločnosti, nie je to pre nás veľký problém.

Vysvetlil, že Dánsky štatistický úrad zostavuje štatistiky, ktoré hodnotia potenciálnych migrantov na základe miery kriminality, úrovne nezamestnanosti a prístupu k sociálnym dávkam v ich krajine pôvodu.

Reklama

Vidíme, že migranti z Južnej, Severnej Ameriky a Ázie majú vo všeobecnosti nižšiu mieru kriminality ako arabské obyvateľstvo a majú vyššiu mieru zamestnanosti. A ak sa rozhodnú zostať dlhšie ako len kvôli voľnému pracovnému miestu, potom sa pomerne rýchlo začlenia do dánskej spoločnosti, čo nie je veľký problém. To je vo veľmi veľkom kontraste s tým, čo sme pozorovali u našej tureckej migrantskej komunity; ženia sa v rámci toho istého kultúrneho okruhu, radšej sa ženia z oblasti dediny, z ktorej pochádzajú. To znamená, že aj druhá, tretia a štvrtá generácia týchto migrantov je menej integrovaná do spoločnosti ako prvá generácia. Takže pre nás je to do veľkej miery otázka kultúrnej schopnosti integrovať sa do spoločnosti a vidíme, že niektoré kultúry to robia pomerne ľahko a nevytvárajú veľké napätie. Máme napríklad malú vietnamskú komunitu z obdobia vietnamskej vojny a to isté platí aj o Kórejčanoch, ktorí nikdy nevytvárali v dánskej spoločnosti žiadne problémy.

Vistisen uviedol, že kľúčovým problémom asimilácie v dánskej spoločnosti sú migranti pochádzajúci z Afriky a Blízkeho východu. Opísal “kultúrnu neschopnosť” integrovať sa do spoločnosti a hovoril o migrantských “getách”, v ktorých príchodzí “zostávajú v rámci tej istej etnickej skupiny” a “nerešpektujú dánsku spoločnosť, jej normy a pravidlá“.

Na otázku, čo si myslí o južnom susedovi Dánska, Nemecku, ktoré už dlho uplatňuje oveľa liberálnejšiu politiku v prospech masovej migrácie, dánsky zákonodarca vyhlásil, že Nemecko sa vždy prehnane snaží napraviť dedičstvo druhej svetovej vojny.

Nemecké myslenie je také, že musia byť lepší ako my ostatní. Musia byť kultúrnejší, musia byť progresívnejší ako všetci ostatní, pretože majú svoju históriu. A preto sa v Nemecku nedá hovoriť zdravým rozumom o migrácii, aj keď niektorí z týchto migrantov majú podobné názory ako fašisti, keď ide o Židov alebo keď ide o práva žien alebo čokoľvek iné. Nie je možné viesť riadnu diskusiu o migrácii bez toho, aby sme sa odvolávali na obdobie nacizmu. V skutočnosti si do istej miery myslím, že Nemecko má rovnaký problém ako Švédsko, na rozdiel povedzme od Dánska, Nórska a Fínska, ktoré majú dosť reštriktívne opatrenia v oblasti migrácie.

Remix News sa Vistisena opýtali, či existuje skutočný rozdiel v postoji jeho strany k prisťahovalectvu a sociálnych demokratov, s čím do istej miery súhlasil, ale dodal, že jeho strana zostáva vo svojej migračnej politike stoická tvárou v tvár odporu Bruselu, zatiaľ čo sociálni demokrati ustupujú.

Reklama

Sociálni demokrati hovoria, že chcú zachovať hraničné kontroly, ale keď Európska únia povie: “To nemôžete,” obmedzia ich. Takže v tom je ten rozdiel. Rétorika je celkom živá, ale keď dôjde na skutočné vykonávanie politík, chýba im vôľa robiť to, čo chcú ľudia.

Na záver Remix News upozornil na pokles podielu hlasov, ktorému sa v poslednom čase teší Dánska ľudová strana, a spýtal sa Vistisena, prečo si myslí, že je to tak, a ako môže strana získať späť hlasy.

Myslím si, že existuje viacero vysvetlení. Jedným z nich je samozrejme to, že sme prešli obdobím vnútorných nepokojov a voliči vždy zle reagujú na strany, ktoré medzi sebou bojujú. To je dobrá vec na tom, že sme sa stali menšou stranou, máme menej ľudí, s ktorými sa môžeme hádať. Takže teraz to už nerobíme. Ďalšia vec je, že ostatné strany sa posunuli k našim základným produktom, teda k našej tvrdej migračnej politike. Do istej miery to fungovalo a myslím si, že až teraz si čoraz viac ľudí uvedomuje, že je rozdiel medzi tým, keď máte správnu rétoriku a keď robíte správne veci, keď ste pri moci. Myslím si, že to je súčasť toho, ako opäť rastieme, a sme radi, že môžeme povedať, že sme na dobrej ceste. Všetci sa zhodneme na tom, že je dobré mať dobrú migračnú politiku, ale ak ju nerealizujete, nemá to žiadnu cenu.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:19

Miera nezamestnanosti vo Francúzsku zostala v 1. štvrťroku 2024 stabilná a už tretí kvartál v rade sa drží na úrovni 7,5 %. Oznámil to v piatok francúzsky štatistický úrad INSEE.

10:06

Spotrebiteľské ceny benzínov v 19. týždni výrazne zlacneli a dosiahli najnižšie hodnoty za posledných osem týždňov (od polovice marca). Pokles ceny zaznamenala aj nafta, ktorú motoristi nakupovali najvýhodnejšie za posledných 16 týždňov (od polovice januára). Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

09:57

Bezpečnostné záruky, ktoré Rusko predložilo Západu v decembri 2021, už nie sú aktuálne, uviedol v piatok námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov. Informovala o tom agentúra Reuters.

09:44

Francúzski policajti v piatok v meste Rouen na severe krajiny zabili ozbrojeného muža, ktorý chcel podpáliť tamojšiu synagógu. Informoval minister vnútra Gérald Darmanin na sociálnej sieti X.

09:32

Americká armáda oznámila, že v piatok začala do Pásma Gazy prúdiť humanitárna pomoc cez provizórne mólo. Cieľom je zvýšiť objem pomoci pre toto vojnou sužované palestínske územie.

09:22

Predseda slovenskej vlády Robert Fico bude chýbať v najdôležitejších mesiacoch. Nebude sa rozhodovať iba o poslancoch Európskeho parlamentu, tieto eurovoľby a voľby amerického prezidenta rozhodnú totiž o otázkach vojny a mieru. Vyhlásil to v piatok v pravidelnom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió maďarský premiér Viktor Orbán.

09:10

Severná Kórea v piatok vypálila najmenej jednu bližšie nešpecifikovanú balistickú raketu smerom k Japonskému moru, oznámila juhokórejská armáda.

Juhokórejská armáda bezprostredne neposkytla podrobnosti o strele ani o jej trajektórii.

09:01

Priemyselná produkcia v Číne v apríli 2024 vzrástla viac, ako sa očakávalo. To naznačuje, že zotavovanie masívneho výrobného sektora je na dobrej ceste vďaka zvýšenej podpore vlády.

08:50

Národná kriminálna agentúra (NAKA) prehľadávala byt atentátnika, ktorý postrelil premiéra Roberta Fica.

Elitní policajti prišli v piatok skoro ráno do bytovky v Leviciach, kde Juraj Cintula býval spolu s manželkou. Lynx komando priviezlo na miesto aj samotného strelca z Handlovej. Zdržali sa tam niekoľko hodín, informuje Markíza.

08:47

Stovky ľudí žijúcich blízko vybuchujúcej sopky Ibu na východe Indonézie evakuovali, informovali v piatok tamojšie úrady. Dôvodom je zvýšenie pohotovosti na najvyšší stupeň.

08:32

Stav premiéra Roberta Fica po atentáte je naďalej veľmi vážny. Peter Pellegrini s ním mohol na chvíľu hovoriť, ale stále nie je mimo ohrozenia života.

Leží na oddelení ARO v nemocnici v Banskej Bystrici. Najbližšie hodiny a dni budú kľúčové.

V pondelok (20. 5.) zasadne v nemocnici konzílium a rozhodne, ako bude pokračovať liečba Roberta Fica.

Brífing zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho po návšteve predsedu vlády v banskobystrickej nemocnici
Na snímke novozvolený prezident SR Peter Pellegrini
08:29

Ceny ropy sa v piatok ráno zvýšili len mierne. Komodita však smeruje k zisku aj za celý týždeň, keďže slabší dolár, pokles zásob v USA a vyššie stimuly v Číne podporili nádeje na zlepšenie dopytu.

08:23

Viac než 100 bezpilotných lietadiel zneškodnili ruské systémy protivzdušnej obrany v noci na piatok nad oblasťami na východe a juhovýchode Ruska, nad Čiernym morom i polostrovom Krym. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany.

07:43

Kim Jo-čong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una, poprela správy o údajnom obchode so zbraňami medzi Severnou Kóreou a Ruskom. Uviedla to vo vyhlásení, ktoré v piatok zverejnila štátna agentúra KCNA.

07:35

Snemovňa reprezentantov Kongresu USA ovládaná republikánmi schválila vo štvrtok návrh zákona, ktorý má umožniť dodávku munície pre izraelskú armádu zablokovanú prezidentom Joeom Bidenom. Informovali o tom agentúry DPA a AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labuť s mláďatami pláva na rybníku v Bushy Parku v Dubline

Autor: TASR/AP-Brian Lawless

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Marek Brna

Andrej Sablič

Marián Tkáč

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali