Danko: Farmári by mali predložiť výhrady k zákonu o nájme pôdy

Danko: Farmári by mali predložiť výhrady k zákonu o nájme pôdy

Bratislava 21. júna 2018 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Protestujúci farmári by mali zosumarizovať výhrady k zákonu o nájme poľnohospodárskej pôdy. Mali by si vytvoriť stavovskú organizáciu, ktorá by bola partnerom pri rokovaniach. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR musí v najbližšom období vypracovať písomný odpočet splnenia požiadaviek z tzv. Košickej výzvy. Uviedol to vo štvrtok po stretnutí s farmármi predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS).

Na snímke uprostred predseda Národnej rady SR Andrej Danko prijal zástupcov protestujúcich farmárov

“Uznávam aj po dnešnom stretnutí, že zákon o nájme poľnohospodárskej pôdy nemusí byť dokonalý. Preto som poprosil a verejne vyzývam zástupcov malých farmárov, aby ešte raz zosumarizovali výhrady k zákonu o nájme poľnohospodárskej pôdy, ktorý bol schválený. Plne podporujem iniciatívu malých farmárov v tom, aby vytvorili svoju stavovskú organizáciu, ktorá bude vedieť konkurovať veľkým farmárskym celkom,” priblížil šéf NR SR.

Reklama

Informoval, že po stretnutí kontaktoval šéfku MPRV SR Gabrielu Matečnú (SNS), ktorú požiadal, aby “písomne, jasne a striktne zaujala stanovisko vo vzťahu k pôdohospodárom, k ich Košickej výzve”. “V najbližších hodinách alebo v najbližšom čase ministerstvo pôdohospodárstva zverejní, ktoré úlohy splnila vo vzťahu k týmto chlapom (farmárom), ktoré úlohy a v akom časovom horizonte budú splnené. Niektoré sú realizovateľné a už boli realizované a niektoré nie. Mám informácie aj o ústretovosti Generálnej prokuratúry pri riešení podvodov krížových dotácií. Ak chytíme jedného človeka, ktorý bude jasne a adresne stíhaný, tak pomôže to a vystraší to všetkých, ktorí sa naučili fungovať takýmto spôsobom,” podčiarkol Danko.

Podľa protestujúceho farmára a jedného z účastníkov rokovania u predsedu parlamentu Patrika Magdoška farmári plánujú naďalej pokračovať v proteste, a to až do dosiahnutia cieľa protestu, ktorým je podpis memoranda so zástupcami vládnej koalície.

Reklama

“Výsledok stretnutia s Andrejom Dankom je bezpredmetný, nemá nejaký vplyv na to, či budú protesty pokračovať alebo nie. Protesty budú pokračovať ďalej, nakoľko nebola snaha z jeho strany, aby sa zvolala Koaličná rada, čo sme my považovali za potrebné, aby bolo podpísané memorandum. Bol od nás požadovaný text tohto memoranda. My považujeme za správne, aby text memoranda vznikol z podkladov Košickej výzvy. Memorandum má koaličných partnerov zaviazať k tomu, aby sa uviedlo, ako a kedy budú riešené body, ktoré prinesú reformu slovenského poľnohospodárstva,” doplnil Magdoško.

 

SaS: Ministerka Matečná nesie časť zodpovednosti za zničené životy farmárov

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (SNS) môže byť odborníčka, aká len chce, ale verejnosťou – farmármi je vnímaná ako zbabelá politická figúrka, ktorá nie je schopná prijať vlastnú zodpovednosť. Uviedla to v stanovisku Katarína Svrčeková, hovorkyňa opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS).

Podľa podpredsedníčky NR SR za SaS Lucie Ďuriš Nicholsonovej je práve Matečná zodpovedná za taký chod Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, ktorý umožňuje podvody s agrodotáciami. Nesie zodpovednosť za vytvorenie organizovanej skupiny, ktorej Matečná, generálny riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Juraj Kožuch a generálna riaditeľka Slovenského pozemkového fondu (SPF) Adriana Šklíbová prihrávajú pozemky a dotácie. Nesie svoju časť zodpovednosti za zničené životy samostatne hospodáriacich farmárov.

Reklama

“Tých samostatne hospodáriacich farmárov, ktorí dnes spia pod mostom po tom, ako desiatky hodín išli z východu na svojich traktoroch, a ktorých Matečná ani nebola schopná prijať, ani ich vypočuť. Ona má slúžiť im, nie oni jej. To oni vytvárajú hodnoty, ktoré má ona ako ministerka chrániť. Ona má chrániť ich záujmy. Namiesto toho sa o nich vyjadruje slovníkom nehodným ministerky hraničiacim s urážkami, znevažuje ich a očierňuje,” poznamenala Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Nicholsonová podľa SaS v súvislosti s dvoma kauzami podala trestné oznámenie na generálnu prokuratúru a dúfa, že sa to skončí vyvodením trestnoprávnej zodpovednosti voči Matečnej. “Farmári jej prišli vykričať, že nemá ich dôveru. Dúfam, že budú kričať tak nahlas, že to bude počuť celé Slovensko aj Matečná za svojimi zatvorenými dverami.

Týmto pozývam farmárov aj do Národnej rady SR na balkón, aby si vypočuli správu SPF za rok 2017, ktorú príde prezentovať do parlamentu nominantka Matečnej, pani Šklíbová, a z ktorej sa určite dozvieme, že SPF funguje ako dobre naolejovaný stroj. A dúfam, že ešte len vtedy farmári z balkóna zakričia, čo si o tom naozaj myslia, že SPF ich miesto radosti z úrody oberal o pozemky, ktoré obrábali, aby na ne mohla brať dotácie grófka Rošková”.

“Ministerka Matečná je na veľkom omyle, keď si myslí, že po tom, ako ju koalícia podržala v kresle ministerky, sa to pre ňu všetko skončilo,” odkázala tímlíderka SaS pre pôdohospodárstvo Jarmila Halgašová.

 

Reklama

Pellegrini: Protestujúcich farmárov navštívim v prvý júlový týždeň

Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) sa chce v prvý júlový týždeň stretnúť s protestujúcimi farmármi na východe Slovenska. Odkázal im to vo štvrtok z budapeštianskeho summitu V4.

Pellegrini pripomenul viaceré kroky, ktoré hneď po nástupe na čelo vlády v záujme riešenia problémov poľnohospodárov urobil. Riešenia sa podľa jeho slov nedajú urobiť na ulici ani na zdvorilostných stretnutiach v prezidentskom paláci, alebo niekde inde.

“Mne, žiaľ, dnešný program nedovolil, aby som sa s nimi stretol, ale chcel by som odkázať našim kolegom farmárom, ktorí dorazili do Bratislavy, že mám inú predstavu o našom stretnutí, a chcem im oznámiť, že prvý júlový týždeň vyrazím na východ a pokúsim sa s nimi stretnúť na nejakej konkrétnej malej farme, na ktorej reálne podnikajú,” povedal premiér.

Avšak dodal, že mnohé požiadavky farmárov sa priebežne plnia, preto nie je dôvod na nejakú paniku. Otvorených otázok už nie je veľa, aj napriek tomu sa s nimi mienim stretnúť, zdôraznil Pellegrini.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali