S touto snahou, ktorá by mala dostať počas leta podobu legislatívneho návrhu, je podľa Danka už oboznámený aj rezort financií.
Danko vyhlásil, že ak sa obchodné reťazce „nenaučia správať“ voči domácim výrobcom, pôdohospodárom i potravinárom, “bude tu snaha štátu, aby sme od obchodných reťazcov dostali financie do kolobehu podpory potravinárov a pôdohospodárov”. Podľa Danka pôjde o osobitný odvod. “Ktorý vytvorí to, že do podpory na zelenú naftu a podpory predaja produktov slovenských výrobkov by sa systémovo dostávali peniaze z obratov obchodných reťazcov,“ uviedol.
Verí, že opodstatnenie systémovej podpory pochopia aj samotné obchodné reťazce. “My potrebujeme naučiť našich spotrebiteľov na domáce výrobky, ale tie musia byť naozaj slovenské, od slovenských výrobcov,” zdôraznil.
V diskusnej relácii sa venoval i aktuálnym protestom farmárov. Danko vyhlásil, že zo strany podpredsedníčky vlády SR a ministerky pôdohopodárstva Gabriely Matečnej (SNS) je snaha aktívne riešiť problémy, ktoré nastolili farmári. Upozornil však, že časť podmienok, ktoré prezentovali, sa už plní, iné sú zasa nevykonateľné. Zdôraznil, že riešenie môže priniesť len odborná debata a záujem o takúto odbornú diskusiu. “Žiaľ pri farmároch sa pohybujú aj ľudia, ktorí s pôdou nemajú nič spoločné a celé to zneužívajú na svoj politický marketing,” dodal Danko.
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka: Na potravinársky priemysel v SR majú silný ekonomický vplyv reťazce
V postavení potravinárskeho priemyslu na trhu a v obchode pretrváva situácia silného ekonomického postavenia obchodných reťazcov. Až 86 % tržieb za potraviny ide práve cez ich prevádzky. Uviedlo to Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR v informatívnej správe, s ktorou by sa 25. júna mala oboznámiť Hospodárska a sociálna rada (HSR) SR.
Aktuálne je podľa správy podiel slovenských výrobkov na pultoch predajní približne 40-%. “S ohľadom na to, že obchodné reťazce sú najväčšou a vo väčšine prípadov aj jedinou cestou odbytu domácich výrobkov, je cesta hľadania dohody medzi oboma aktérmi obchodných vzťahov v potravinovom reťazci v oblasti zvyšovania podielu domácich potravín a úpravy podmienok obchodovania nevyhnutná,” upozornil ďalej agrorezort v “Informácii o priebehu plnenia Koncepcie rozvoja potravinárskeho priemyslu 2014 až 2020, ktorá hodnotí stav slovenského potravinárskeho priemyslu za roky 2012 až 2016.
Podľa materiálu MPRV sú na Slovensku mliekarenský a mäsový priemysel aj naďalej nosnými odbormi potravinárstva, silné zastúpenie má tiež pekárensko–cukrárenský a pečivárenský výrobný odbor, ako aj pivovarnícko-sladovnícky priemysel. Nízky podiel na celkovej potravinárskej výrobe naďalej vykazuje liehovarnícky priemysel, vinársky priemysel a tukový priemysel. V porovnaní s rokom 2012 prišlo v roku 2016 k posilneniu podielu mliekarenského a mäsového, pivovarnícko-sladovníckeho, pekárensko–cukrárenského a hydinárskeho odvetvia.
MPRV SR predkladá na rokovanie HSR SR “Informáciu o priebehu plnenia Koncepcie rozvoja potravinárskeho priemyslu 2014 až 2020” na základe uznesenia vlády z konca roku 2014. Koncepciu rozvoja potravinárskeho priemyslu na roky 2014 až 2020 schválila vláda SR uznesením 5. novembra 2014. Zámerom koncepcie potravinárstva bola analýza potravinárskeho priemyslu a jeho výrobných odvetví, definovanie strategických oblastí, cieľov a opatrení smerujúcich k rastu jeho efektívnosti a konkurencieschopnosti na európskom a svetovom trhu. V koncepcii boli podľa MPRV SR stanovené strategické ciele, a to zvýšenie potravinovej sebestačnosti na úroveň 80 % súčasnej spotreby obyvateľstva na Slovensku, posilnenie postavenia slovenského potravinárskeho priemyslu na trhu a zvýšenie konkurencieschopnosti potravinárskeho priemyslu.