Ďalšia facka Macronovi z Afriky

Ďalšia facka Macronovi z Afriky

Bratislava 27. marca 2024 (HSP/Vz/Foto:TASR/AP-Stefan Kleinowitz)

 

Voľby v africkej krajine Senegal sa skončili skutočne neuveriteľným výsledkom. Za prezidenta bol zvolený muž, ktorý bol ešte pred niekoľkými dňami vo väzení a ktorého tlač označila za “antisystémového” a “outsidera”. To, čo sa deje, má priame – a veľmi nepríjemné – dôsledky pre Francúzsko, ale napríklad Rusku to môže priniesť rozšírené možnosti. O čom hovoríme? Situáciu pre noviny Vzgljad analyzuje Valerija Verbinina

Diomaye Faye
Na snímke Bassirou Diomaye Faye

Ako dlho môže trvať cesta z väzenskej cely do prezidentského kresla? Ako ukázal príklad malej africkej krajiny Senegal, vôbec nie dlho. Ukázalo sa, že je možné byť prepustený z väzenia, zaregistrovať sa ako kandidát, viesť zrýchlenú prezidentskú kampaň a vyhrať len za 10 dní.

Reklama

Len pred dvoma týždňami sedel senegalský politik Bassirou Diomaye Faye spolu s opozičným lídrom Ousmanom Sonkom pokojne vo väzení a čakali, kým sa skončia prezidentské voľby naplánované na 24. marca. Prezident Macky Sall sa však rozhodol prejaviť dobrú vôľu a udelil amnestiu osobám uväzneným na základe politických obvinení.

Samozrejme, “dobrá vôľa” skúseného politika Mackyho Salla bola dobre vypočítaná. Nehovoriac o tom, že sa pokúsil prezidentské voľby úplne odložiť, ale masové protesty mu ukázali, že sa pohybuje na príliš tenkom ľade (aj keď žije v Afrike). Aby upokojil verejnosť, Macky Sall pristúpil k amnestii a dokonca prisľúbil, že sa sám nebude uchádzať o ďalšie funkčné obdobie (ktoré by bolo jeho tretím).

Reklama

Dňa 14. marca boli z väzenia prepustení Ousmane Sonko a Diomaye Faye. V zákone sa však našla potrebná klauzula, ktorá Ousmane Sonkovi demokraticky zakazovala zúčastniť sa na voľbách hneď po prepustení. Pokiaľ ide o Bassiroua Diomaye Fayeho, bývalý prezident sa ho nebál. Francúzske provládne médiá, nezainteresované na zmene v Senegale, ho neváhali označiť za “oveľa menej populárneho a charizmatického”.

Kalkulácia sa zdala byť neotrasiteľná: kandiduje už 18 kandidátov vrátane kandidáta vládnucej strany Amadoua Ba, bývalého premiéra, a Khalifa Sala, starostu Dakaru. Aj keby Bassirou Diomaye Faye skončil na 19. mieste a získal by nejaké hlasy, nasledovalo by druhé kolo, zákulisné vyjednávanie o hlasy kandidátov, ktorí vypadli, a vládnuca strana mala na takéto veci talent. Dosiahnu riadnu dohodu, urobia kompromisy a do prezidentského kresla pretlačia Amadoua Ba.

Opatrnejší francúzski novinári pred voľbami písali, že “výsledok hlasovania je úplne nepredvídateľný” a že krajina buď bude pokračovať v doterajšom kurze, alebo ho úplne zmení. Bassirou Diomaye Faye, ktorý aktívne vstúpil do boja, bol za zmenu kurzu, čo sa nepáčilo Francúzom, ktorí boli zvyknutí vidieť Senegal ako ostrov pokoja v porovnaní s jeho západoafrickými susedmi s ich neustálymi vojenskými prevratmi.

Hlavným dôvodom je však samozrejme to, že “Dakar udržiava úzke vzťahy so Západom, zatiaľ čo Rusko posilňuje svoje postavenie v jeho okolí”.

Ako vyplýva z ankety reportéra Pointu priamo na mieste – v Dakare -, samotní Senegalčania sa však oveľa viac zaujímali o domáce záležitosti ako o otázky zahraničnej politiky. Voliči vymenovali konkrétne problémy: nedostatok bezplatnej zdravotnej starostlivosti; školy, ktoré existujú len na papieri; chudoba; mladí ľudia, ktorí sa snažia dostať na lodiach do Európy; nezamestnanosť.

Reklama

“Chceme zmenu,” vyhlásila jedna z voličiek. – “Úprimne povedané, život v Senegale je príliš drahý, ťažko sa tu žije, ľudia sú chudobní a unavení.” A dodala: “Chcú potrestať tých, ktorí im vládnu.”

Po príchode na hlasovanie kandidát Amadou Ba povedal: “Niet pochýb, že do konca dňa budeme poznať meno budúceho prezidenta.” Meno bolo známe, ale znelo to ako “blesk z jasného neba”, ako sa vyjadrili ohromené francúzske médiá. Víťazom prvého kola sa stal ten istý Bassirou Diomaye Faye, necharizmatický, údajne nepopulárny, ktorého francúzski novinári nazvali “antisystémovým” kandidátom a “outsiderom”. Podľa predbežných údajov získal 53,7 % hlasov.

“Toto víťazstvo vytvára novú politickú konfiguráciu, k moci sa dostali noví ľudia.

Bassiru Diomaye Faye počas svojej volebnej kampane povedal, že sa chce rozísť s minulosťou. Teraz sú pred ním náročné úlohy a posudzovať ho budú podľa jeho činov,” povedal politický analytik Babacar Ndiaye.

Bassirou Diomaye Faye pred voľbami tvrdil, že Senegal by sa mal stať ekonomicky nezávislým, kvôli čomu by mal opustiť zónu západoafrického franku, do ktorej patrí mnoho krajín v tejto časti sveta. Opakovane tiež hovoril o potrebe boja proti korupcii, pričom transparentne narážal na to, ako sa súčasné orgány obohacovali. Bassirou Diomaye Faye sám pred voľbami dobrovoľne zverejnil zoznam svojho majetku, ktorý zahŕňa pozemky a bankový účet, na ktorom je 6 600 dolárov.

Reklama

Bassirou Diomaye Faye však možno najviac zdôrazňoval, že Senegal sa musí stať skutočne suverénnym štátom, ktorý buduje vzťahy nie na úkor svojich záujmov. Ťažba ropy a zemného plynu by sa v krajine mohla začať už tento rok – a ako povedal Bassirou Diomaye Faye, zmluvy sa musia znova prerokovať a uzavrieť za výhodnejších podmienok. To isté platí aj pre ťažbu.

Niektorí považujú vyhlásenia novopečeného prezidenta za čistý populizmus. Po prvé, nie je ľahké opätovne prerokovať zmluvy uzavreté v mene štátu, a po druhé, ani najširšia suverenita štátu neznamená, že bude prosperovať tak, že mu to budú všetci ostatní závidieť. Pohyb týmto smerom sa však javí prinajmenšom ako veľmi významný.

Ako poznamenáva marocký politológ Rida Lyammouri, “skutočnosť, že voľby vyhrala opozícia, znamená, že vo vnútornej a zahraničnej politike (Senegalu) nastanú veľké zmeny”. Podľa odborníka by sa snaha dištancovať sa od Francúzska, bývalej koloniálnej mocnosti, mohla stať určujúcou zahraničnou politikou novej vlády.

“Doteraz,” povedal Bassirou Diomaye Faye, “Rusko nepatrilo medzi našich bezpečnostných partnerov. Nevylučujeme však žiadny štát ako možného partnera.” Susedné krajiny vrátane Burkiny Faso, Mali a Nigeru, ktoré zažili vojenské prevraty, pristúpili k prerušeniu vzťahov s bývalou metropolou a zároveň rozvíjajú a posilňujú vzťahy s Ruskom. Je možné, že Senegal bude nasledovať rovnakú cestu.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali