Ďalší prelom v umelej inteligencii. Čo podľa vedcov čaká ľudí v roku 2 150?

Ďalší prelom v umelej inteligencii. Čo podľa vedcov čaká ľudí v roku 2 150?

Svet 19. októbra 2017 (HSP/ČT/Foto:TASR/AP-Oliver Berg)

 

Minulý rok v marci porazil program AlphaGo najlepšieho svetového hráča v hre Go. Zaskočilo to všetkých vrátane hráčov Go, ako aj programátorov. Ukázalo to, ako rýchlo sa stroje doťahujú na úroveň človeka, a najnovšie ho aj prekonávajú. Teraz vedci prišli s novou verziou programu AlphaGo, ktorá tu staršiu porazila 100: 0. A to napriek tomu, že hru poznala iba tri dni.

Ilustračné foto

Nová verzia programu, ktorú vyvíjala aj spoločnosť Google, dostala meno AlphaGo Zero (AGZ), pretože s učením sa v hre začína úplne od začiatku, od nuly. Hoci stará verzia porazila juhokórejského veľmajstra Lee-Sedol aj čínskeho veľmajstra Fan Chue úplne presvedčivo, proti novej verzii nemala šancu. V sérii 100 hier neuhrala ani jedinú výhru.

Reklama

To však zďaleka nie je všetko Na rozdiel od ostatných podobných “umelých inteligencii”, kde s tréningom pomáha človek, sa tentoraz stroj naučil stratégiu úplne sám, jediné, čo mu dodali ľudia, boli pravidlá stolnej hry Go. Počas troch dní ju dokonale pochopil a získal obdobu tisícročných ľudských znalostí hry. Tento úspech popísali autori programu v časopise Nature.

Expert na umelú inteligenciu Nick Hymes odpovedal na otázku, kedy tieto špecializované technológie vstúpia do každodenného života: “Algoritmus zatiaľ pracuje len s problémami, pre ktoré existuje spočítateľné množstvo akcií, ktoré môžete vykonať. Bude ešte potrebovať úpravy, než sa bude dať použiť na iné problémy, ako je napríklad doprava. A súčasne by to vyžadovalo naozaj dobrý model prostredia. V prípade hry Go pozná stroj všetky pravidlá tohto sveta. V reálnom nedokonalom svete, to ale nie je možné.” Vedec ale doplnil, že existuje viac vetiev výskumu umelých inteligencií, ktoré sa práve týmto problémom venujú a môžu ich vyriešiť.

Reklama

“Týmto ale opúšťame klasický model, kedy skupina ľudí trénuje stroj, ktorý sa ju potom pokúša napodobniť. Nový model je oslobodený od ľudského myslenia a predsudkov – môže sa učiť čokoľvek, čo mu príde ako najvýhodnejšie, čo môže byť niečo úplne iné, než naznačujú naše ľudské predstavy. Hoci sme ešte stále vzdialení od okamihu Singularity, rozhodne mierime jej smerom. ”

Autori narážajú na predstavu vzniku umelých inteligencií, ktoré budú lepšie ako ľudia. Nedávno vedci z univerzít v Oxforde a Yale oslovili 352 popredných svetových expertov na umelú inteligenciu s dotazníkom, aká je budúcnosť robotiky a keď táto Singularita nastane. Výsledky nie sú pre človeka úplne priaznivé. Podľa výsledkov tohto výskumu vedci predpovedajú, že na 50 percent budú o 45 rokov umelé inteligencie lepšie ako ľudia úplne vo všetkom.

Experti podľa informácií zverejnených na portáli ČT predpovedajú i konkrétne roky, kedy stroje človeka v rôznych odboroch prekonajú:

V roku 2024 budú lepší v prekladaní jazykov.

V roku 2026 budú lepší v písaní článkov a esejí.

Reklama

V roku 2027 budú vedieť lepšie riadiť autá.

V roku 2031 sa stanú lepšími predavačmi.

V roku 2049 budú písať knihy, ktoré sa budú predávať lepšie ako tie od ľudských autorov.

V roku 2053 budú stroje lepšie operovať.

V roku 2150 budú všetky ľudské profesie nahradené strojmi.

Reklama

Podľa mnohých komentátorov práve nová umelá inteligencia príchod Singularity veľmi približuje. Pre denník Guardian sa riaditeľ divízie DeepMind, ktorý tento výskum viedol, vyjadril takto: “Pre nás nie je AlphaGo len o tom vyhrať v hre Go. Je to veľký krok pre vytvorenie všeobecné umelej inteligencie. ”

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:47

Ruské ministerstvo hospodárstva zlepšilo odhad tohtoročného vývoja ekonomiky, pričom predpokladá rast o takmer 3 %. Na druhej strane počíta s oslabením rubľa a postupným poklesom prebytku účtu platobnej bilancie.

16:44

Blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina varuje Európu pred odvetou Moskvy, ak Západ zabaví zmrazené ruské aktíva v hodnote takmer 300 miliárd USD (282,17 miliardy eur) a použije ich na pomoc Ukrajine.

16:43

Fínsku metropolu Helsinki v utorok prekvapili neobvyklé snehové prehánky, ktoré skomplikovali pozemnú aj leteckú dopravu.

16:43

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) vyzval v utorok na medzinárodné vyšetrenie správ o masových hroboch v nemocniciach v Pásme Gazy, ktoré boli zničené pri obliehaní izraelskej armády. Podľa OHCHR mohlo totiž prísť k páchaniu vojnových zločinov.

16:42

Neformálne zasadnutie Severoatlantickej rady (NAC) na úrovni ministrov zahraničných vecí sa uskutoční 30. – 31. mája v Prahe.

16:38

Ruská armáda zintenzívni útoky na ukrajinské sklady so západnými zbraňami. Uviedol to v utorok ruský minister obrany Sergej Šojgu.

16:05

Grécko uskutočňuje na turistickom ostrove Kréta trojdňové cvičenie zamerané na riešenie katastrof. Návštevníci a cestovné kancelárie zdôrazňujú, že sa treba pripraviť na núdzové stavy spôsobené napríklad zemetrasením a požiarmi.

15:56

Spoločnosť Slovnaft začne v polovici budúceho týždňa jarnú časť generálnych revízií. Odstavených bude postupne 25 výrobných jednotiek, z toho 22 v jarnej fáze. Ich opätovný nábeh na plnú produkciu sa plánuje na druhú polovicu júna. Druhá časť generálnych opráv sa bude realizovať v septembri a októbri. Celkové investície Slovnaftu v rámci generálnych revízií presiahnu 130 miliónov eur. Informoval o tom hovorca spoločnosti Anton Molnár.

15:48

Rómske obete nacistického režimu česká verejnosť dlho prehliadala. Vznikom Pamätníka holokaustu Rómov a Sintov pri juhočeskej obci Lety spláca Česko desaťročia trvajúci dlh voči obetiam aj preživším. Na otvorení pamätníka to v utorok povedal český prezident Petr Pavel.

15:45

Západné tajné služby zabránili vlani najmenej desiatim džihádistickým útokom po celej Európe a súčasná vojna medzi Izraelom a militantným palestínskym hnutím Hamas zvýšila hrozbu ďalších útokov. Oznámila to v utorok holandská Všeobecná spravodajská a bezpečnostná služba (AIVD).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali