Cséfalvayová: Situácia v Sýrii sa vymyká spod kontroly, EÚ by mala reagovať. Poslanci Klus a Hojsík odsúdili smrť političky Hevrin Chalafovej, ktorú znásilnili a ukameňovali

Cséfalvayová: Situácia v Sýrii sa vymyká spod kontroly, EÚ by mala reagovať. Poslanci Klus a Hojsík odsúdili smrť političky Hevrin Chalafovej, ktorú znásilnili a ukameňovali

Bratislava 15. októbra 2019 (HSP/Foto:SITA-Diana Černáková)

 

Poslankyňa Katarína Cséfalvayová reagovala na sociálnej sieti na súčasnú napätú situáciu v Sýrii. Podľa jej názoru nastal čas na spoločnú reakciu na európskej úrovni. KDŽP považuje doterajšie kroky EÚ za nedostatočné. Poslanec Martin Klus (SaS) a europoslanec Martin Hojsík (PS) zas reagovali na správu o vražde mladej kurdskej političky Hevrin Chalefovej, ktorú znásilnili a ukameňovali a vyzvali na ukončenie tohto šialenstva

Na snímke Katarína Cséfalvayová

Turecká ofenzíva v Sýrii sa podľa poslankyne čoraz viac vymyká spod kontroly. Posledné informácie hovoria o viac ako 100 tisícoch ľudí, ktorí museli za posledné dni opustiť svoje domovy. Podľa najnovších správ došlo tiež k útoku na konvoj kurdských civilistov a zahraničných novinárov.

Reklama

“Minulý týždeň sa pani veľvyslankyňa Turecka po mojich kritických slovách ohradzovala, že nejde o ofenzívu, pár dní nato už prichádzajú o život civilisti a novinári,” píše v príspevku Cséfalvayová a poukazuje na krok Nemecka, Francúzska a Holandska, ktoré postupne zavádzajú zákaz vývozu zbraní do Turecka.

“Myslím si však, že je čas na spoločnú reakciu na európskej úrovni, verím, že jej konkrétna podoba bude predmetom nadchádzajúcich rokovaní ministrov zahraničných vecí ako aj Európskej rady koncom tohto týždňa. Je tragické, že už aj sýrska vláda bude o chvíľu možno väčším spojencom v boji proti terorizmu ako Erdoganovo Turecko,” konštatuje poslankyňa a dodáva, že história nás bohužiaľ učí, že vlastná zbabelosť Západ vždy dobehla.

Reklama

 

KDŽP: Na Turecko treba uvaliť totálnu ekonomickú izoláciu

Ku kroku Nemecka, ktoré zakázalo predaj zbraní Turecku ako reakciu na zabíjanie kresťanov a oslobodzovanie bojovníkov Islamského štátu, sa vyjadrilo aj hnutie KDŽP. Hnutie tento krok považuje za zbytočný a prirovnáva ho k tomu, ako keby ste v lete povedali synovi, že mu zakážete lyže.

“Toto je presne odraz prečo je EÚ na smiech a nikto ju v zahraničnej politike neberie vážne. Turecká armáda je plne vyzbrojená, nové zbrane nepotrebuje a tie čo potrebuje kupuje už pár rokov z Ruska. Na Turecko treba uvaliť totálnu ekonomickú izoláciu, aby všetky moslimské krajiny pochopili, že nečinné prizeranie sa na zabíjanie kresťanov skončilo. Turecko zažíva dva roky enormnú infláciu a prepad hospodárstva. Silné ekonomické sankcie ho položia do mesiaca na kolená,” píše hnutie v príspevku na sociálnej sieti.

 

Reklama

Klus: Zastavte to šialenstvo, kým nie je neskoro!

Poslanec Martin Klus si myslí, že aktuálne dianie v Sýrii nemôže nechať nikoho ľahostajným

“Neospravedlniteľné vraždenie ako v prípade Hevrin Chalafovej je už bezpochyby šialenstvom, ktoré s bojom proti terorizmu nemá vôbec nič spoločné. Podobne ako posledné dni v Londýne, aj z Bratislavy prosím a vyzývam každého, kto na to má dosah – ZASTAVTE TO!” napísal v príspevku na sociálnej sieti a dodal, že násilie bude vždy plodiť len násilie a to posledné, čo Turecko, či Európa potrebujú, sú nové teroristické útoky, či utečenecké vlny.

 

Hojsík: Nesmieme mlčať. To, čo sa deje Kurdom, je neprípustné

Reklama

K situácii sa rozhodol vyjadriť aj europoslanec Martin Hojsík, ktorý namiesto opisu situácie, o útokoch armád, o ďalšej zrade Kurdov, bez ktorých by sa nepodarilo v Sýrii poraziť ISIS, svoj príspevok venoval zavraždenej Hevrin Chalafovej.

Hevrin bola 35- ročnou kurdskou političkou zo Strany budúcnosti. Bojovala hlavne za práva žien, mier a zmierenie medzi náboženstvami.

Hojsík v príspevku upozorňuje, že Hevrin bola jednou z vedúcich osobností rekonštrukcie Kurdmi kontrolovanej severnej Sýrie po oslobodení od ISISu. Túto sobotu ale zastavili milície ovládané Tureckom pri severosýrskom meste Tel Abyad na ceste niekoľko áut, vrátane jedného, v ktorom sa viezla Hevrin. Žoldnieri z áut vytiahli a okamžite popravili osem ľudí. Potom prišla na rad Hevrin. Na mieste ju znásilnili a následne na smrť ukameňovali. Počas toho sa natáčali. (viac v článku)

“Turecko, náš údajný spojenec v NATO, s tichým súhlasom prezidenta Trumpa, robí inváziu do Sýrie. Tureckom kontrolované jednotky vraždia, znásilňujú, kameňujú. Ako v prípade Hevrin Chalafovej, mladú ženu, civila. Premyslene a cielene. Budúci týždeň prijmeme v Európskom parlamente rezolúciu, ktorá túto inváziu a pravdepodobne aj tento vojnový zločin odsúdi. To však musí byť len začiatok. Takéto zverstvá sa nesmú opakovať,” dodal na záver.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

13:40

Federálna vláda USA poskytne pôžičku vo výške 1,5 miliardy dolárov na obnovenie prevádzky jadrovej elektrárne v štáte Michigan. Má ísť o prvý takýto reštart v dejinách USA.

13:40

Bulharská populistická strana Je taký národ (ITN) odmietla vo štvrtok sformovať novú vládu, čím otvorila cestu k vypísaniu predčasných parlamentných volieb.

13:39

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi susedných krajín Európskej únie (EÚ). V medzitýždňovom porovnaní ceny benzínu na Slovensku zaznamenali najvyšší percentuálny skok v strednej Európe v porovnaní so susednými Rakúskom, Českou republikou, Poľskom a Maďarskom. Upozornil na to analytik ČSOB Marek Gábriš v súvislosti s nárastom cien pohonných látok, o ktorom vo štvrtok informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

13:39

Tempo rastu peňažnej zásoby v eurozóne sa vo februári zrýchlilo, ako aj rast úverov súkromnému sektoru, ukázali nové údaje Európskej centrálnej banky (ECB).

13:38

Pre okresy Brezno, Snina a Veľký Krtíš vyhlási Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR dotačnú výzvu, z ktorej budú môcť spolu čerpať 1,1 milióna eur. Na tlačovej konferencii v Brezne to vo štvrtok povedal minister investícií Richard Raši (Hlas-SD).

13:38

Pobočky Slovenskej pošty budú počas veľkonočných sviatkov zatvorené na Veľký piatok (29. 3), Veľkonočnú nedeľu (31. 3.) aj Veľkonočný pondelok (1. 4.). V sobotu (30. 3.) budú pošty poskytovať svoje služby v štandardných otváracích hodinách. Vo štvrtok o tom informoval hovorca Slovenskej pošty Martin Guzi.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali