Čo učia mladú slovenskú generáciu “odborníci” na Fakulte politických vied v Banskej Bystrici?

Čo učia mladú slovenskú generáciu “odborníci” na Fakulte politických vied v Banskej Bystrici?

Banská Bystrica 8. júla 2019 (HSP/Foto:TASR-Pavol Demeš)

 

Najnovším príkladom totálneho úpadku slovenského školstva a vzdelávacieho systému je nehorázne falšovanie slovenských dejín a otvorená indoktrinácia slovenských študentov pokriveným obrazom skutočného historického odkazu nielen štúrovských buditeľov, ale už aj vierozvestcov Konštantína a Metoda, ktorých apologéti dnešného režimu označujú za nešťastné „obete mocensko-politickej hry“!

Na snímke pamätná tabuľa a sošky sv. Cyrila a Metoda od Mariána Polonského

Najnovšie sa v tomto duchu predviedla vysokoškolská učiteľka Mária Holubová na Katedre medzinárodných vzťahov a diplomacie Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Matela Bela v Banskej Bystrici, ktorá sa neostýcha o svojich bludoch presviedčať dokonca aj čitateľov mainstreamu.

Reklama

Hlavnou pointou jej výkladu slovenských dejín a osobitne veľkomoravskej éry je myšlienka, že „na našu históriu by sme sa nemali pozerať cez prizmu našich národovcov z 19. storočia“, pretože vraj interpretácia Veľkej Moravy ako prvého spoločného štátu Čechov a Slovákov je už prežitok, ktorý údajne už „nezodpovedá historickej pravde“.

Logicky sa tak natískajú prirodzené otázky – cez prizmu pohľadu koho sa máme pozerať na našu históriu a kto je majiteľom tej „historickej pravdy“, ktorej nevyhovuje predzvesť budúceho spoločného štátu Čechov a Slovákov v podobe Veľkomoravskej ríše, zahŕňajúcej nielen prakticky celé územie bývalého Česko-Slovenska, ale aj rozsiahle územia v Panónii (Maďarsko) a Lužici (Nemecko)?

Reklama

Mária Holubová opatrne príliš netlačí na pílu, keď píše o štúrovskej generácii, ktorú ešte priamo neobviňuje zo „zneužitia veľkomoravskej kapitoly“ našich dejín, ale im iba decentne vytýka jej účelovú idealizáciu v záujme pozdvihnutia povedomia Slovákov, čo vraj možno pripísať na vrub ich naivnému romantizmu.

Podľa Holubovej už dozrel čas na to, aby sme sa dištancovali od zápecníckeho a obmedzeného pohľadu na naše dejiny očami romantických národovcov a štúrovcov, ktorí si iba prihrievali svoju polievočku účelovej emancipácie Slovákov.

Nastal čas, aby sme si osvojili objektívny pohľad na „vývoj našej identity v kontexte európskej identity a medzinárodných vzťahov“.

Ako si vôbec nejakí Slováci dovoľujú blúzniť o tom, že by ich predkovia boli nejakým subjektom európskych dejín, keď každý uvedomelý Európan dobre vie, že dejiny 9. storočia tvorila výlučne Franská ríša a jej panovník Karol Veľký, ktorý reštauroval slávu rímskeho impéria, pričom ho za imperátora korunoval samotný pápež, keď v roku 800 celebroval slávnostnú omšu.

Európske dejiny 9. storočia boli predsa výlučne dejinami budúcej svätej ríše rímskej národa nemeckého, vrátane licitácie Karolových vnukov o zvyšky veľko-franskej mrciny, ktorá skapala v roku 843. Čo na tom, že Veľkomoravská ríša prežila svojho západného suseda o ďalších šesť desaťročí.

Reklama

Koho by zaujímalo, že nejaká Veľká Morava viedla vlastnú zahraničnú politiku orientovanú na spojenectvo so skutočnou Rímskou ríšou (oficiálne gr. „Ρωμαική Αυτοκρατορία“ – „Romaiké Autokratoria“, teda Rímska ríša), známou v našich končinách ako Byzantská ríša.

Pre Holubovú je smerodajná iba fransko-germánska atrapa Rímskej ríše. Síce ostýchavo priznáva, že Veľkomoravania dokázali vďaka spolupráci s východnými Rimanmi etablovať v roku 868 staroslovienčinu ako štvrtý svetový liturgický jazyk (po latinčine, gréčtine a hebrejčine), s čím musel súhlasiť aj pápež Hadrián, ktorý dokonca v roku 869 vymenoval Metoda za veľkomoravsko-panónskeho arcibiskupa a pápežského legáta.

Pre pani profesorku to bol aj tak len tuctový biskup, pričom cudne zamlčí aj fakt, že autentickí nositelia európskej identity, stelesnení bavorským klérom, sa neštítili svojvoľne uväzniť veľkomoravsko-panónskeho arcibiskupa a pápežského legáta Metoda ako prašivého psa.

Najdôležitejším odkazom a poučením, ktoré by sme si podľa profesorky Holubovej mali vziať k srdcu, je neskonalá túžba Svätopluka po kráľovskom titule z rúk pápeža a budúcich nemeckých cisárov, kvôli čomu bolo prirodzene potrebné vyhnať z Veľkej Moravy Metodových žiakov a vymazať nielen kultúrny odkaz Konštantína a Metoda, ale aj zablokovať akékoľvek ďalšie koketovanie s východorímskou autokraciou. Veď kultúrny odkaz misie solúnskych bratov dodnes rezonuje iba v takých podradných krajinách ako Srbsko, Bulharsko, Rusko, Bielorusko a Ukrajina. Česko pani profesorka Holubová v tejto súvislosti radšej decentne vynechala.

Nemeckí panovníci však Svätoplukovu úprimnú snahu včleniť Veľkú Moravu do ich západného kultúrno-civilizačného okruhu nejako zvlášť neocenili a svojho východného suseda naďalej považovali za nepriateľa až do posledných chvíľ jeho existencie, keď si vraj k vlastnej škode neskoro uvedomili, že ich skutočným nepriateľom nebola Veľká Morava, ale turkické a nomádske kmene ugrofínskych Maďarov, ktoré cez karpatskú kotlinu a Bavorsko rýchlo prenikali až na územie Burgundska, pričom stihli popritom rozvrátiť aj Veľkú Moravu, keďže im zavadzala v ich postupe na Západ.

Reklama

Podstatné je, že vo Svätoplukovej vízii západnej identity pokračovali nielen českí Přemyslovci, ale aj poľskí Piastovci a maďarskí Arpádovci. Skôr či neskôr im síce ten vytúžený Západ odoprel ich vlastnú identitu, keď Čechov podriadil Habsburgovcom a neskôr ich hanebne predal Hitlerovi v Mníchove, Poliakov podrobil viacnásobnému parcelovaniu, po ktorom z Poľska nezostalo nič, a Maďarov zdecimoval Trianonským mierom, ktorý je dodnes dôvodom neutíchajúcich nárekov v Budapešti.

To všetko sú však len taľafatky a nešťastné nedorozumenia, ktoré by Slovákov v žiadnom prípade nemali odradiť od nového náhľadu na našu západnú identitu, ktorú si nesmieme špiniť nejakými idealistickými a romantickými predstavami a snahami zápecníckych národných  buditeľov a zvlášť štúrovcov, usilujúcich o pozdvihnutie národného povedomia Slovákov. Bože uchovaj a ochráň nás pred takým kacírstvom uprednostňovania národnej identity pred európskou identitou.

Študenti by mali chápať, že ich národná príslušnosť je sekundárna, alebo skôr terciárna, ak vôbec hrá nejakú úlohu . Primárnym atribútom obyvateľov tejto krajiny je ich európske občianstvo. Jedine tak dokážeme pochopiť „našu identitu v kontexte európskej identity a medzinárodných vzťahov“.

Pani profesorka Mária Holubová je garanciou, že absolventi banskobystrickej Fakulty politických vied sa oslobodia od štúrovských bludov a úprimne si osvoja moderný náhľad na dejiny tejto krajiny cez prizmu pohľadu štvrtej ríše so sídlom v Bruseli.

Gabriel Gačko

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali