Čo skrýva tajomná Antarktída: 12 neuveriteľných faktov o tomto ľadovom kontinente

Čo skrýva tajomná Antarktída: 12 neuveriteľných faktov o tomto ľadovom kontinente

Vilnius 9. novembra 2018 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Natacha Pisarenko)

 

Antarktída patrí k jedným z najmenej preskúmaných miest na Zemi a napriek tomu, že je dosť vzdialená, stále priťahuje odvážnych jedincov. Láka ich na svoj ľadový povrch, drsné podnebie a skryté poklady. Len nedávno sem začali prúdiť aj súkromní cestovatelia. A práve jeden z nich na portáli boredpanda.com zverejnil najzaujímavejšie fakty o Antarktíde

Ilustračné foto

 

Reklama

1. V Antarktíde je viac meteoritov než kdekoľvek inde na svete

Podľa vedcov meteority pristávajú všade s takmer rovnakou pravdepodobnosťou. Ak by však spadli do vlhkej klímy v džungli, vlhkosť a kyslík by ich korodovali. V Antarktíde, kde je klíma extrémne suchá, je pravdepodobnosť korózie takmer nulová. Navyše horniny sú ľahšie viditeľné na bielom a ľadovom povrchu Antarktídy.

Reklama

Niekedy východnú antarktickú cestu k moru upchávajú hory či iné prekážky Ak ľadová vrstva dlho zostane na jednom mieste, potom silné vetry a slnečné svetlo môžu odpariť vrchnú vrstvu a odhaliť tak oveľa starší ľad a tiež veľkú koncentráciu meteoritov vnútri. Týmto spôsobom bolo od roku 1976 nazhromaždených viac než 20 000 vzoriek hornín neznámeho pôvodu.

 

2. Antarktída nemá oficiálne časové pásmo

Keďže je Antarktída z väčšej časti neobývaná, nie je tento kontinent oficiálne rozdelený na časové pásma. Avšak mnoho výskumných staníc používa buď časové pásmo krajiny, ktorá ich prevádzkuje, alebo využíva miestny čas blízkych krajín.

Stanica McMurdo napríklad zaznamenáva štandardný čas Nového Zélandu (NZST) a NZDT počas obdobia letného času na Novom Zélande. Stanica Palmer (americká výskumná stanica) sa potom drží čílskeho času, teda Čile Summer Time (CLST), pretože Čile je najbližšia krajina k ich stanici.

Reklama

 

3. Priemerná hrúbka ľadovej vrstvy v Antarktíde je 1,6 kilometra

Antarktída, najjužnejší kontinent, je takmer celá pokrytá hrubou vrstvou ľadu (s výnimkou suchých údolí, ktoré tvoria približne 1% plochy). Hrúbka ľadovej vrstvy sa líši v závislosti na jej polohe, pričom východná antarktické vrstva je oveľa silnejšia ako tá na západe. V niektorých častiach môže však hrúbka ľadu predstavovať až 4,8 km.

 

4. Emilio Marcos Palma bol prvou osobou, ktorá sa narodila v Antarktíde

Reklama

V roku 1978 sa Emilio Marcos Palma zapísal do dejín, keď sa ako prvý človek na svete narodil v Antarktíde. Jeho otec bol vedúcim oddelenia argentínskej armády na výskumnej základni Esperanza. Od tej doby sa na celom kontinente narodilo asi desať ľudí, ale rodisko Palmy stále zostáva tým najjužnejším a je uvedené aj v Guinnessovej knihe rekordov.

 

5. Najväčší zaznamenaný ľadovec bol väčší než celý ostrov Jamajka

Ľadovec B-15 bol približne 295 km dlhý, 37 km široký a jeho rozloha predstavovala 11 000 km2. Bol väčší ako celý ostrov Jamajka. V roku 2000 sa ale ľadovec rozpadol na menšie časti, ktoré neskôr smerovali ďalej do mora.

 

6. V Antarktíde sa nachádzajú dve civilné mesta

Villa Las Estrellas (Mesto hviezd) je jedným z dvoch miest v Antarktíde. Toto väčšie mesto bolo založené v roku 1984 Pinochetom. Dnes je toto mesto výskumnou stanicou a nájdeme tu školu, nemocnicu, ubytovňu, internet, a dokonca aj s TV a mobilnými telefónmi. Druhé mesto sa nazýva Esperanza Base a slúži ako argentínska výskumná stanica. V zime tu sídli 55 obyvateľov, z toho 10 rodín a 2 školskí učitelia. Mesto bolo založené v roku 1953.

 

7. Ťažné snežné psy sú tu zakázané od roku 1994

V roku 1991 zásobovali tieto psy nórskych prieskumníkov pod vedením Roalda Amundsena. Bola to prvá Amundsenova expedícia na južný pól. Potom sa tieto psy v Antarktíde objavovali niekoľko rokov. V roku 1993 boli však na tomto kontinente zakázané kvôli obavám, že by mohli preniesť psinku na antarktické tulene alebo utiecť a rušiť tak miestnu zver.

Reklama

 

8. Pod ľadovou vrstvou existuje viac ako 300 veľkých jazier

Tieto jazerá nezamŕzajú kvôli geotermálnemu teplu a tlaku či vďaka teplu zemského jadra. Jazerá sú súčasťou rozsiahlej hydrologickej siete pod hrubou ľadovou vrstvou. Je známe, že niektoré jazerá sú vzájomne prepojené a vymieňajú si vodu.

 

9. Najnižšia zaznamenaná teplota povrchu na Zemi je -98 ° C

Reklama

V tomto roku bola taká teplota zaznamenaná v zimnom období počas polárnej noci. K podmienkam, pri ktorých môže dôjsť k takej nízkej teplote, patria suchý vzduch a jasná obloha pretrvávajúca niekoľko dní.

 

10. Zemská príťažlivosť sa kvôli klimatickým zmenám mení

Dnes sú účinky klimatických zmien také vážne, že sa gravitácia sama mení. Podľa Európskej vesmírnej agentúry (ESA) stratila Antarktída iba za tri roky toľko ľadu, že to spôsobilo posun zemskej príťažlivosti. Vyplýva to aj z jednej štúdie, ktorá potvrdila, že strata ľadu v západnej Antarktíde v rokoch 2009-2012 skutočne spôsobila pokles v gravitačnom poli v regióne.

 

Reklama

11. Antarktída má iba jeden bankomat

V roku 1998 nainštaloval Wells Fargo na stanici McMurdo, najväčšom vedeckom uzle na kontinente, bankomat. Tento bankomat sa nachádza na území Nového Zélandu a vydáva iba americké doláre.

 

12. Je tu celkom sedem kresťanských kostolov

Aj v tých najtvrdších klimatických podmienkach na svete si ľudia dokážu nájsť čas na budovanie miest na bohoslužby. Všetky kostoly v Antarktíde sú kresťanské. Dnes je tu najmenej sedem takýchto kostolovSnežná kaplnka, Kaplnka Najsvätejšej trojice, katolícka Kaplnka ľadovej jaskyne a ďalšie.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:20

Štátna spoločnosť MH Invest v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR podpísala kúpnu zmluvu so spoločnosťou Winkelmann Building + Industry Slovakia. MH Invest predáva časť pozemku priemyselného parku v Rimavskej Sobote za 3.542.537 eur bez DPH, ktorú určil znalecký posudok a na ktorom Winkelmann Group postaví závod na výrobu zásobníkov teplej vody. Informovala o tom Mária Pavlusík, hovorkyňa MH SR. Spoločnosti MH Invest sa podľa nej podarilo odovzdať pozemky 28. marca.

17:19

Taliansko odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera za podporovanie celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali