Čo nové v Kocúrkove? A ktoré je to druhé prekvapenie, ktorého sme sa mali ešte dočkať?

Čo nové v Kocúrkove? A ktoré je to druhé prekvapenie, ktorého sme sa mali ešte dočkať?

Bratislava 4. marca 2021 (HSP/Foto:SITA-Úrad vlády SR)

 

Uplynulé dni nám opäť priniesli šťavnatú úrodu veselých zvestí ako z Kocúrkova. Zdá sa však, že to je ešte nič proti tomu, čo sa bude diať v najbližších dňoch. Držte si klobúčiky, tá pravá jazda sa vraj má ešte len začať

Igor Matovič
Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič

„Toto bude veľký týždeň. Dve veľké rozhodnutia, ktoré Slovensko výrazne zmenia,“ avizoval dve veľké prekvapenia v nedeľu večer najobyčajnejší z obyčajných ľudí a predsedov vlády Igor Matovič. Týmto vyjadrením povedal (opäť raz) o niečo viac, než sám chcel. Veď povážte: ak demokracia je vláda ľudu – teda taký systém, kde politici vykonávajú vôľu väčšiny ľudí – potom ako nazvať systém, v ktorom ľudia nielen že nerozhodujú o tom, čo chcú, ale dokonca ani dopredu nemajú vedieť, aké rozhodnutie chce vládca prijať a má to byť pre nich prekvapenie?

Reklama

Niekto by to možno nazval Matokraciou, čo by mohla byť (v štýle „Pat a Mat“) špecifická odroda patokracie (odborný výraz označujúci vládu psychopatov)…

 

Reklama
Prvé prekvapenie už poznáme

Prvé z týchto prekvapení už vyšlo na svetlo sveta, presnejšie, priletelo v pondelok z Moskvy. A naozaj mnohých prekvapilo, niektorých dokonca šokovalo, ale premiér Matovič, spolu so svojím priateľom a spolupracovníkom Andrejom Dankom, tým získal aj uznanie časti pospolitého ľudu. Napokon, veď o to vlastne išlo.

Náš dobrácky a naivný premiér však netušil, že v krabiciach s vakcínou sa ukrývala neviditeľná, ale o to strašnejšia, nesmierne rafinovaná ruská zbraň na rozvracanie demokracie: takzvaná IQ bomba. Na proruských zloduchov nepôsobí, ale u liberálne a demokraticky zmýšľajúcich občanov spôsobí okamžitú zástavu rozmýšľania a ak dotyčný ihneď nedostane prvú pomoc a protijed v podobe koncentrovanej konskej dávky euroatlantizmu, tak ho to hodí o zem.

Podobne ako sa to stalo dokonca aj váženému poslancovi zo strany Za ľudí Tomášovi Valáškovi, ktorého takmer museli hospitalizovať v budove prvej pomoci za plotom na Hviezdoslavovom námestí. Našťastie už je vraj jeho stav stabilizovaný. Lenže táto zlomyseľná ruská zbraň ešte stále vybuchuje: už takmer rozvrátila koalíciu a podľa najnovších správ zrejme „odtrhne hlavu“ ministra Krajčího. Jej výbuch dokonca bolo počuť až v zahraničí, keď sa istý západný diplomat nechal počuť, že Matovič týmto stratil podporu Západu. Že by výmena na poste premiéra mala byť tým druhým prekvapením, ktoré, ako Matovič uviedol, má „zmeniť Slovensko“?

 

Koroninky

Vláda päť dní rokovala, aby vymyslela opäť zase, už asi stopäťdesiaty raz, celkom nové pravidlá na boj s koronakrízou. Ak náhodou je ešte v tomto štáte niekto, kto vydržal sledovať, čo presne teda vlastne aktuálne smie alebo nesmie robiť, nech zavolá na sekretariát vlády. Možno dostane kľúčenku s portrétom premiéra.

Reklama

Hlavným výsledkom päťdňového rokovania týchto duchom obdarených ľudí je, že namiesto rôznych málo efektívnych rúšok sa majú používať respirátory, ktoré síce tiež nefungujú, ale ich výhoda je, že sa nedajú prať a človek si ich bude musieť kupovať.

Chvalabohu, predĺžili nám aj núdzový stav, inak by korona celkom zaplavila krajinu a denne by umierali desiatky ľudí. Pravda, nikto sa nezavďačí všetkým. Napríklad jeden diskutér si dovolil na internete napísať toto: „Núdzový stav je len inak povedané obmedzenie základných ľudských práv. Základných. O ktorých sa nedebatuje. Preto je to možné len na obmedzený čas, aby to niekto nezneužil a nezaviedol ho nastálo. Takže každé predĺženie je automaticky porušením ústavy, uzurpovanie moci a odňatie základných ľudských práv. Už len samotné predĺženie je tým skutkom a je jedno, čo si kvôli tomu ešte schválili, aby to ospravedlnili. Máme tu otrokárstvo a fašizmus. Je povinnosťou nepodriadiť sa a neposlúchať. To je presný opak toho, čo každý deň robíte.“ Vidíte, milí čitatelia, aj takýchto diskutérov máme na Slovensku. Už sa nečudujme vláde, že mieni sprísniť boj proti slobode slova hoaxom a dezinformáciám.

 

Matelko a jeho kolotoč

Podaktorí závistlivci si všimli, že toho najobyčajnejšieho z občanov, úplne obyčajného majiteľa polovice Trnavy, vlastne pardón, manžela majiteľky polovice Trnavy, už vozia v pancierovom aute, v akom sa obyčajne vozia… napríklad celkom obyčajní diktátori či papaláši. Láska občanov k svojmu vodcovi už zrejme dosahuje ten správny bod, keď ho treba pred ňou chrániť: dôverne to poznal trebárs taký Pol Pot či Pinochet.

Dozvedeli sme sa, že najobyčajnejší z občanov, keď ochorel na koronavírus, sa liečil liekom Isoprinosine. Lenže čuduj sa svete, tento liek nie je štandardnou súčasťou liečby tých ostatných, menej obyčajných občanov, dokonca nie je v tabletovej forme ani bežne dostupný. Ako to, že náš antipapalášsky predseda vlády nedostal rovnako dobrú liečbu ako ostatní? Nemal by Matovičov obvodný lekár podať demisiu, že dovolil liečbu, ktorá pre ostatných nie je vhodná? Veď nám mohol nášho premiéra zabiť!

Reklama

Premiérovi mnohí už dávnejšie odporúčali, nech sa obráti na dobrého špecialistu – a zdá sa, že ich naozaj počúvol, i keď to bol špecialista z trochu iného oboru, než mu radili: podľa odborníka z Fakulty aplikovaných jazykov Ekonomickej univerzity v Bratislave Matovič začal spolupracovať s odborníkom na komunikáciu. Donedávna jeho statusy na sociálnej sieti mohli niekomu pripadať rozhárané, psychicky, štylisticky, gramaticky aj štýlovo nevyrovnané, ale to sa zmenilo. Expert v tom vidí jasný rukopis profesionála na komunikáciu. „Skôr vyzdvihuje pozitívnu stránku veci, menej kritizuje, vyhýba sa téme Richard Sulík. Medzi nimi sa však sem tam mihne ,statusík‘, ktorý dozaista písal Igor Matovič. Spravidla je negatívne ladený, kritizuje, objavujú sa v ňom expresívnejšie výrazy, sem tam je doplnený o infantilný obrazový materiál,“ hovorí expert.

 

Ukrajinci nečítajú Švejka?

Žiaľ, spomínaný profesionál má dosah len na Matovičove písané vyjadrenia, ale nie na jeho vtipné hovorené hlášky na tlačovkách. Matovič v utorňajšej relácii Rádia Expres na otázku, čo sľúbil Rusku za nákup vakcíny Sputnik V, odpovedal: „Zakarpatskú Ukrajinu.“ Ukrajinci však pre tento spôsob humoru prejavili len málo pochopenia, čo vyjadrili vyhláseniami, ktoré sa v rámci diplomatického jazyka prekladajú ako recipročná urážka. Našťastie náš premiér o nejakom diplomatickom jazyku nemá ani šajnu a celú vec vyhodnotil v štýle „šak to bola len taká sranda“.

Aj kancelária prezidenta SR hľadá odborníka: hlavného radcu odboru komunikácie – špecialistu/špecialistku na boj s konšpiráciami a znižovanie ich negatívneho spoločenského dopadu. Inzerát stále visí na portáli s pracovnými ponukami, takže miesto sa im ešte nepodarilo obsadiť. Nečudo, veď tá práca (za biednych 1310 eur mesačne!) je naozaj náročná. Dotyčná osoba podľa popisu práce bude musieť okrem iného tvoriť komunikačnú stratégiu kancelárie v oblasti narábania s hoaxami, konšpiráciami a dezinfomáciami, tieto skúmať a vyvracať, odhaľovať falošné profily „hejterov“, mapovať ich prejavy na sociálnych sieťach vo vzťahu k prezidentovi republiky a kancelárii a stíhať kopu ďalších vecí. Teda vy, vlastenci, ktorí práve nemáte prácu, tu je príležitosť: médiá na Slovensku sú plné hoaxov, dezinformácií a konšpirácií, ktoré treba vyvracať – roboty je ako na kostole!

Voľné miesto je zrejme aj na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Riaditeľka odboru komunikácie a marketingu a hovorkyňa ministra Mičovského, istá pani Šrojta dostala hodinovú výpoveď za to, že prišla do práce pod vplyvom alkoholu. Autom. Potom, ako nafúkala 0,3 promile, ponáhľala sa na krvný test na alkohol do Fakultnej nemocnice v Trnave. A predstavte si tú náhodu: šéfom tej nemocnice je už niekoľko mesiacov jej manžel, človek pôvodne z lízingovej spoločnosti, ktorý predával autá. Teda nie že by na tom bolo niečo zlé, že predával autá: sme si istí, že pani Šrojta by za manželom utekala, aj keby bol lesník, hutník či výrobca plastových okien, čo sú dnes také typické profesie ľudí vo funkcii riaditeľov nemocníc.

 

Ľudia sú čoraz šťastnejší a bohatší

Ináč je v tejtokrajine všetko tak ako má byť, ľudia sú čoraz šťastnejší a bohatší. Niektorí dokonca už ani nedokážu to príliš veľké množstvo transparentnosti, antikorupčnosti a antipapalášstva zvládať, sú aj takí, ktorí hovoria, že by bolo treba zavolať políciu: lenže horkýže tam polícia, keď jej vedenie je v base a tí ostatní majú plné ruky práce s ľuďmi čo nenosia rúška, porušujú lockdowny a niektorí dokonca falšujú testy.

Transparentnosť a sloboda už konečne zavíta aj na akademickú pôdu. Potom, ako ministerka Kolíková uprace justíciu, by vysoké školy ostali azda poslednými oázami totality, a preto tu máme návrh novely zákona o vysokých školách, ktorý školám zoberie časť práv, budú plne podriadené ministerstvu školstva a minister si bude cez svojich nominantov v Správnej rade politicky vyberať tých správnych a uvedomelých rektorov na jednotlivých vysokých školách. To by tak bolo, aby si pedagógovia volili vlastných, totalitných rektorov! Bude zaujímavé sledovať, ako bude o návrhu hlasovať napríklad taký minister Ján Budaj, ktorý v roku 1989 so študentmi bojoval za akademickú slobodu na vysokých školách…

Koaličníci medzitým už špekulujú o obmedzení možnosti meniť Ústavu. Kolíková, Šeliga, Vetrák a ďalší milovníci skutočnej a nefalšovanej demokracie len dva mesiace potom, ako ju dokrvavili v zrýchlenom konaní, bez verejnej diskusie, napriek mohutnej kritike odborníkov i verejnosti, dokonca v núdzovom stave, tak teraz vo verejnej diskusii vážne kyvkali hlavou nad tým, ako by bolo treba obmedziť možnosti ju meniť, lebo veď taká Ústava, to je vážna vec a treba ju chrániť pred tým, aby s ňou nedajbože niekto nebaštrngoval. A predstavte si, čo hovoria neprajníci: že vraj títo demokrati sa vysmievajú ľuďom do očí a chcú aj týmto spôsobom „zabetónovať“ svoje vládnutie. No verili by ste tomu?

Ale nebola v uplynulých dňoch a týždňoch všetko len samá idylka: mali sme tu aj naozajstný škandál. Zistilo sa, že vraj bývalý policajný prezident Tibor Gašpar vopred vedel, že bude zadržaný, a bol už dopredu zbalený. A vraj to nebolo preto, že už pred voľbami Igor Matovič sľuboval, že všetci pôjdu do basy. Lenže ak to nebol Matovič, tak kto mohol bývalému, podľa slov mnohých policajtov najobľúbenejšiemu policajnému prezidentovi všetkých čias Gašparovi pošuškať, že pôjde do basy? Je evidentné, že sa v polícii našiel nejaký zradca, ktorý mu to pošepol. Tento nehorázny škandalózny únik informácií už prešetruje policajná inšpekcia. Našťastie, pri zatýkaní Gašpara boli aj niektoré médiá. Je dobré, že sú aj pri takýchto supertajných policajných operáciách, niekedy dokonca skôr ako polícia, a ukazujú občanom ako to má v demokracii a právnom štáte fungovať.

Reklama

Ivan Lehotský

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Včera 20:18

Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf. V pondelok deklasovali domáci tím 10:1.

Včera 20:16

Slovenské futbalové reprezentantky neuspeli v úvodnom zápase 2. fázy kvalifikácie ME 2024 do 17 rokov. V pondelkovom stretnutí A1 skupiny v Hannoveri nestačili na rovesníčky z Francúzska 0:5. Češky remizovali s Nemkami 0:0.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Miami. Vo finálovom druhom kole kvalifikácie zdolala v pozícii nasadenej jednotky svoju krajanku Rebeccu Šramkovú 6:3, 3:6, 6:3. Vo vzájomnej bilancii vedie 3:1.

Včera 19:58

Biden povedal Netanjahuovi, že uskutočnenie rozsiahlej vojenskej operácie v Rafahu by bolo chybou.

Informoval o tom Biely dom.

Zároveň uviedli, že Netanjahu prijal Bidenov návrh vyslať do Washingtonu delegáciu, ktorá bude rokovať o plánoch vojenskej akcie v Rafahu.

Včera 19:52

Ceny ropy vzrástli v pondelok o viac než 1,5 %, pričom cena Brentu sa priblížila k hranici 87 USD za barel (159 litrov). Náladu na na trhoch ovplyvňuje nižší export zo Saudskej Arábie, plány Iraku svoj export obmedziť, ako aj útoky Ukrajiny na ruské ropné rafinérie.

Včera 19:51

Prezident USA Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok spolu telefonovali a bol to ich prvý kontakt za vyše mesiaca, oznámil Biely dom.

Včera 19:34

Poľsko a Nemecko v rámci podpory Ukrajiny aktivujú 26. marca koalíciu zameranú na posilnenie kapacít v oblasti obrnenej techniky. Podľa Kosiniaka-Kamysza je táto tzv. tanková koalícia jednou z najdôležitejších, aké boli vytvorené na podporu Ukrajiny, pričom Poľsko a Nemecko sú spolulídrami tohto projektu zameraného predovšetkým na tzv. hlavné bojové tanky. Ako partneri sa k nemu prihlásili aj Británia, Švédsko a Taliansko.

Včera 19:30

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR odmietlo odporúčania Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) na zrušenie 13. dôchodku pre časť penzistov či dokonca zdaňovanie dôchodkov. Návrhy vyplývajúce z aktuálneho Ekonomického prehľadu OECD pre Slovensko považuje rezort za nebezpečné a absolútne neakceptovateľné. MPSVR to uviedlo v pondelok v reakcii na zverejnenú správu OECD.

Včera 19:22

Izrael v pondelok údajne zabránil vo vstupe do Pásma Gazy riaditeľovi Úradu OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) Philippovi Lazzarinimu. Ten mal podľa vlastných slov v úmysle ísť do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, avšak dostal informáciu, že mu izraelské úrady nepovolili vstup. Médiám to oznámil v Káhire na spoločnej tlačovej konferencii s egyptským ministrom zahraničia Sámihom Šukrím.

Včera 19:20

Spojené štáty v pondelok odsúdili prezidentské voľby v Rusku ako „nedemokratické“ a uviedli, že nezablahoželajú prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý bol vyhlásený za víťaza s obrovským náskokom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akcia Medzinárodný deň hvezdární a planetárií 2024 v Krajskej hvezdárni v Michalovciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali