CM13: P. Demeš má na hrade výstavu o živote sv. Cyrila a Metoda

CM13: P. Demeš má na hrade výstavu o živote sv. Cyrila a Metoda

Bratislava 25. júna (TASR) – Výstavu fotografií s názvom Po stopách sv. Cyrila a Metoda dnes slávnostne otvorili v Slovenskom národnom múzeu Historickom múzeu na Bratislavskom hrade. "Toto je výber, ktorý by mal ukázať, kto Cyril a Metod boli a zároveň prečo sú pre Slovensko takí významní," povedal pre TASR autor fotografií Pavol Demeš, medzinárodne uznávaný expert na zahraničnú politiku a občiansku spoločnosť.

Výstava je podľa neho pokusom o fotografické curriculum vitae solúnskych bratov. Rodila sa v priebehu troch rokov a fotografie pochádzajú z 10 krajín. "Z deviatich krajín, kde pôsobili, a jedna je z New Yorku, pretože pred sídlom OSN stojí socha Cyrila a Metoda, dar Slovenskej republiky," spresnil autor.

Demeš ďalej priznal, že pred realizovaním svojho projektu vedel o byzantských učencoch veľmi málo, podobne ako mnohí ľudia na Slovensku i v zahraničí. Musel prečítať veľké množstvo kníh, rozprávať sa s odborníkmi na rôzne aspekty života Cyrila a Metoda. "Čím ďalej, tým viac som nimi fascinovaní. Boli to úžasní dvaja muži, bratia, Metod starší, Cyril mladší, veľmi zaujímavo sa dopĺňali," konštatoval.

Slovensko si tento rok pripomína 1150. výročie príchodu sv. Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu. Slovanským vierozvestcom, ktorí sú spomínaní aj v preambule slovenskej ústavy, je v SR zasvätených takmer 80 kostolov. Ich meno nesú dve verejné univerzity v Trnave a Nitre, nemocnica v Bratislave a ďalšie inštitúcie. "Sú prítomní veľmi výrazne na Slovensku nielen ako predstavitelia, ktorí ovplyvnili náboženský život našich predkov a nadchádzajúcich generácií, ale zároveň aj kultúru, právne vedomie," doplnil.

Reklama

Byzantskí učenci boli súčasťou troch veľkých misií z poverenia byzantského cisára Michala III. – do Arabskej ríše, Chazarskej ríše a napokon do Veľkomoravskej ríše. Vystavené fotografie zachytávajú pamiatky, ktoré sa tu zachovali z čias sv. Cyrila a Metoda alebo sú im venované. Autor fotografií návštevníkom výstavy obrazom predstaví aj "dediča Cyrila a Metoda". Demeš tak nazval 85-ročného slovenského básnika, prekladateľa a literárneho vedca Viliama Turčányho. Uznávaný básnik a prekladateľ prijal pozvanie aj na vernisáž. V rámci nej hostí zaujal recitáciou 27 veršov z Proglasu, ktorý Konštantín (Cyril) napísal počas pobytu na Veľkej Morave. Turčány Proglas predniesol v staroslovienčine a následne v slovenskom preklade. O hudobné spestrenie programu sa postaral spevácky zbor Kyrillomethodeon.

Výstava je verejnosti prístupná od stredy 26. júna do 9. septembra v čase od 10.00 do 18.00 h (okrem pondelka) na prízemí Bratislavského hradu. Na jeseň bude projekt Po stopách sv. Cyrila a Metoda putovať ďalej do zahraničia. Prostredníctvom fotografií budú môcť spoznávať život apoštolov Slovanov v USA, Grécku, Rusku, Nemecku a ďalších krajinách.

Reklama

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam. Obrazová redakcia TASR vydáva k správe videozáznam a fotoreportáž.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali