Človek v „novom svete“ stratil hodnotu. Svet stál na rozume, ale potom došlo k tragickému zlomu

Človek v „novom svete“ stratil hodnotu. Svet stál na rozume, ale potom došlo k tragickému zlomu

Moskva 21. novembra 2021 (HSP/Vzgľad/Foto:TASR/AP – Sakchai Lalit)

 

Priemyselný svet modernej doby, svet minulého dvadsiateho storočia, mal svoje temné stránky. Mal veľa problémov. Ale jedno mu nemožno uprieť. Ľudia v ňom mali pocit, že sú potrební. Stál na myšlienke, že každý človek si môže nájsť nejaké rozumné miesto. Že každé územie či krajinu treba rozvíjať. Že všade je čo robiť a treba čosi vyrábať. Jednoducho tvoriť niečo užitočné. Uvádza Vzgľad

Ilustračná snímka

Aj v Sýrii, Líbyi, Iraku či Venezuele. Nehovoriac už o serióznejších krajinách. A hoci sa k moci dostali mladí vojenskí velitelia či samozvaní otcovia národa. Takmer všetci stavali továrne, cesty a veľké mestá. Vychovávali vlastných inžinierov a lekárov. Prirodzene, že budovali aj armádu. Každopádne mali cieľ. Snažili sa dosiahnuť americké, nemecké a dokonca aj sovietske štandardy.

Reklama

Jedným slovom, všade vznikla nejaká norma. Síce v podstate všade obdobná, ale nechýbal jej zdravý rozum. Niekedy s nadmierou krutosti a často s malým úspechom. Celý svet mal však podobný cieľ.

 

Reklama
Výrobu nahradila zábava

A potom došlo k tragickému zlomu. Osudným momentom boli s najväčšou pravdepodobnosťou osemdesiate roky minulého storočia. Vtedy sa prvýkrát ukázalo, že zabávať sa je výhodnejšie než vyrábať. Že špekulovať s číslami vynáša viac ako predávať tovar. A riadiť chaos je výnosnejšie ako riadiť tímy. A tak sa starý svet ocitol na vedľajšej koľaji. A nezáležalo na tom, či kapitalistický, socialistický, diktátorský, demokratický, národný alebo triedny.

 

Vládu nad svetom prevzalo akési „odporné stvorenie“

Na miesto vládcu „nového sveta“ sa posadila nejaká veľmi nepríjemná bytosť. Naďalej sa naparuje a silnie. Toto stvorenie potrebuje iba klientov nie robotníkov. Tínedžerov ale nie dospelých. Iba finančné nástroje no nie veci. Len korporácie nie štáty. Kočovníkov namiesto miestnych obyvateľov. Nájomní žoldnieri vytláčajú pravidelné armády. Veľkomestá majú nahradiť štáty a rodiny rodová rovnosť. Menšiny majú ovládať väčšinu a cudzie je milšie než domáce. Zdravý rozum majú nahradiť emócie.

Takže teraz sme pomaly na každom kroku svedkami výsledkov práce tohto „odporného stvorenia“. Napríklad migranti. Postavia si stan doslova hocikde. Alebo sa plavia na lodi smerom k vysnívanej civilizácii.

 

Reklama
Utečenci sú užitoční len „na ceste“

Problém je v tom, že migranti sú pre novú civilizáciu významní len vtedy, keď migrujú. Nesejú a ani neorú, iba migrujú. Pre „nový svet“ je potrebné, aby utekali navždy. Len vtedy bude možné dokola hovoriť o výhodách miešania kultúr, o znevýhodňovaní rás či menšín, ľudskosti či prekliatom dedičstve starého sveta.

A čo keby zostali doma? Povedzme v Iraku či Tadžikistane. Čo keby sa toho vysnívaného moderného sveta opýtali, či nemôžu byť užitoční tam, kde sa narodili. Možno v továrni a elektrárni. Alebo ako učiteľ či vojak? Ten moderný svet by sa im vysmial.

Odpovede by boli jednoznačné. Vaša továreň je neúčinná, všetko dokážeme vyrobiť v Bangladéši. Pre učiteľov máme online kurzy. Armáda je násilie a násilie je zlo. V prípade potreby to vyriešime dronmi. Zbombardujeme pár kôlní a povieme, že sloboda zvíťazila. Vaše elektrárne škodia prírode a namiesto áut vám darujeme skútre.

Takže tá moderná civilizácia povzbudzuje kedysi hrdých obyvateľov svojej pôvodnej krajiny, aby sa obliekli do handier, skočili do člna a plávali. A keď sa im podarí dostať do zasľúbenej zeme, aby si sadli uprostred ulice. A aby sa sťažovali, ako im ublížili. A potom, keď sa nad nimi „nový domov“ zľutuje a dá im príspevok na prežitie, budú ďalej sedieť na zemi uprostred ulice.

Zatiaľ čo sa akademická obec „civilizovaného sveta“ bude naďalej donekonečna dohadovať o príčinách ďalšej a ďalšej utečeneckej vlny.

Reklama

Pretože človek už nemá vo svojej domovine žiadnu hodnotu. Žiadnu cenu nemá jeho práca, udržiavanie svojho pozemku a celej krajiny. Nič stabilné, pravidelné a jednotné už nemá cenu.

Šťastie treba hľadať na miestach „pridelených pre nový život“. Úspechom budú kurzy psychológie a dizajnu a „vyrábanie prázdnoty“. V prípade neúspechu je vždy miesto na ulici so štátnymi výhodami. K dispozícii je aj upratovacia služba, ak je zem príliš studená.

 

Zbohom zdravý rozum

Večná spomienka na teba továreň, elektráreň, cesta, škola, auto a aj tanková brigáda našej armády. Zbohom buď krajina domova. Zbohom buď zdravý rozum.

Dmitrij Olšanský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Včera 19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

Včera 19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali