Článok Vladimira Putina „XXV. summit Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC) v Danangu: spoločne k prosperite a harmonickému rozvoju“

Článok Vladimira Putina „XXV. summit Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC) v Danangu: spoločne k prosperite a harmonickému rozvoju“

Moskva 9. novembra 2017 (HSP/Foto:TASR/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin/AP)

 

Už čoskoro, 10. a 11. novembra sa v Danangu  bude konať jubilejný, 25. summit Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce.

Vysoko oceňujeme to, že fórum # APEC poskytuje všetkým jeho účastníkom široké možnosti zapojiť sa do komunikácie zainteresovaných strán a  zosúladiť pozície v najrozličnejších otázkach: ekonomických, sociálnych, ekologických a humanitárnych. Naše krajiny sa usilujú o spoluprácu na základe princípov konsenzu a dobrovoľnosti, vzájomnej úcty a pripravenosti na kompromis, nezávisle od politickej konjunktúry. Práve v tomto sa prejavuje unikátny partnerský duch Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC).

Reklama
Na snímke Vladimir Putin

Rusko, ako najväčšia euroázijská veľmoc s rozľahlými ďalekovýchodnými územiami disponujúcimi značným potenciálom, je zainteresovaná na úspešnej budúcnosti Ázijsko-Tichooceánskeho regiónu (ATR), na tom, aby sa zabezpečil nepretržitý všestranný rast v celom jeho priestore.  Za kľúčový nástroj riešenia tejto úlohy pokladáme efektívnu ekonomickú integráciu na princípoch otvorenosti a vzájomných výhod, na základe univerzálnych pravidiel Svetovej obchodnej organizácie .

Podporujeme myšlienku vytvorenia Ázijsko-Tichooceánskej zóny voľného obchodu.Vidíme v tom praktický záujem, možnosť upevniť pozície na dynamicky rastúcich trhoch # ATR.Pripomeniem, že za uplynulých päť rokov podiel ekonomík združenia APEC v zahraničnom obchode Ruska sa zvýšil z 23 na 31%, v exporte zo 17 na 24%. A nehodláme sa na dosiahnutom zastaviť.

Reklama

Rozsiahly projekt vytvorenia zóny voľného obchodu združenia APEC  sa nepochybne musí realizovať s prihliadnutím na akumuláciu prevádzky a skúsenosti kľúčových integračných formátov Ázijsko-Tichooceánskeho regiónu a Eurázie, vrátane Euroázijskej hospodárskej únie, v ktorej Rusko spolupracuje s Arménskom, Bieloruskom, Kazachstanom a Kirgizskom. Naša únia sa dynamicky rozvíja a sme pripravení budovať vzťahy so všetkými zainteresovanými krajinami a združeniami. # Vietnam, ktorý hostí dnešné fórum, sa stal prvým štátom, ktorý uzavrel s Euroázijskou hospodárskou úniou zmluvu o zóne voľného obchodu, v dôsledku čoho náš obrat tovaru značne vzrástol, stal sa diverzifikovanejším. Len nedávno sa skončili rokovania o Zmluve o obchodno-ekonomickej spolupráci s Čínou. Začali sa rokovania so Singapurom, rozpracúvajú sa možnosti uzavretia zmluvy o voľnom obchode so  Združením krajín juhovýchodnej Ázie # (ASEAN). A samozrejme, zvlášť by som chcel spomenúť našu myšlienku vytvoriť Veľké euroázijské partnerstvo. Padol návrh, aby sa vytvoril na báze Euroázijskej hospodárskej únie a čínskej iniciatívy „Jedno pásmo – jedna cesta“. Zdôrazňujem, že je to pružný, moderný projekt, otvorený pripojeniu iných účastníkov. Základom efektívnej integrácie by sa mal stať komplexný rozvoj infraštruktúry, vrátane, dopravnej, telekomunikačnej a energetickej. Rusko v súčasnosti aktívne modernizuje morské a vzdušné prístavy na Ďalekom východe, rozvíja transkontinentálne železničné trasy, stavia nové plynovody a ropovody. Sme pripravení realizovať dvojstranné a mnohostranné infraštruktúrne projekty, ktorí spoja naše ekonomiky a trhy. Mám tým na mysli tiež energetický “superokruh“ spájajúci Rusko, Čínu, Japonsko a Kórejskú republiku, alebo dopravný priechod medzi Sachalinom a ostrovom Hokkaido. Mimoriadnu pozornosť venujeme integrácii sibírskych a ďalekovýchodných území do systému ekonomických vzťahovATR. Taká práca zahŕňa celý komplex opatrení na zvýšenie investičnej príťažlivosti našich regiónov, na zapájanie našich regiónov do medzinárodných výrobných reťazcov.

Pre Rusko je rozvoj Ďalekého východu národnou prioritou XXI. storočia. Ide o vytvorenie „územia rastu“ v regióne, o rozsiahle využitie prírodného bohatstva a podporu popredných vysoko-technologických odvetví, o investície do ľudského kapitálu, do oblastí vzdelávania a zdravotníctva, do vytvárania konkurencieschopných vedeckovýskumných centier.

Dúfame, že zahraniční partneri, najmä z ekonomík APEC, sa budú aktívne zapájať do realizácie týchto programov a projektov. Tým väčšmi, že zahraniční účastníci každoročného Východného ekonomického fóra vo Vladivostoku sa už mohli presvedčiť o perspektívnosti a reálnosti našich plánov. Rovnako vážne pristupujeme aj k zapájaniu  malých a strednýchpodnikov do procesu ekonomickej integrácie v rámci združenia APEC, k podpore podnikania žien, ako aj startupov mladých podnikateľov. A, samozrejme, veľký význam pripisujeme upevňovaniu humanitárnych vzťahov, rozširovaniu kontaktov v oblasti vedy a vzdelávania. A perspektívne, vytváraniu vzdelávacieho priestoru ATR, jedným z centier ktorého by sa mohla stať Ďalekovýchodná federálna univerzita.

Za veľmi dôležitú úlohu, súladnú s našou dynamickou érou, pokladáme nadväzovanie efektívnej spolupráce v oblasti podpory inovácií. Rusko v tejto súvislosti predložilo niekoľko konkrétnych iniciatív. Mám na mysli unifikáciu pravidiel digitálnej ekonomiky a obchodu, harmonizáciu národných technických štandardov, zosúladenie stratégií formovania vysoko-technologických trhov, vytvorenie jednotného pojmového aparátu pre digitálny priestor. Partnerov sme oboznámili tiež s tým, ako sme postúpili v oblasti poskytovania služieb obyvateľstvu v elektronickej podobe. Okrem toho, navrhujeme začať v rámci združenia APEC konzultácie o otázkach medzinárodnej informačnej bezpečnosti, ochrany počítačových programov.

Ďalšou výzvou, ktorá si vyžaduje spoločné reagovanie všetkých partnerov v ATR je likvidácia následkov prírodných katakliziem a technologických havárií, epidémií a pandémií a predchádzanie im. A, samozrejme, spoločne sa treba zaoberať otázkami potravinovej bezpečnosti. Uvažovať o tom, ako zabezpečiť rýchlo rastúcu potrebu kvalitných a zdravých potravín v regióne. Rusko zaberá vedúce pozície vo svete v exporte obilia, rastlinných olejov, rýb a mnohých ďalších tovarov. Plánujeme stať sa hlavným dodávateľom ekologicky čistých potravín pre našich susedov z ATR, a preto prijímame opatrenia na zvýšenie poľnohospodárskej výroby, na zvýšenie jej produktivity. Na nastávajúcom summite v Danangu  sme pripravení na zainteresované rokovania o všetkých spomínaných otázkach. Som presvedčený, že dôstojne vyriešime úlohy týkajúce sa zabezpečenia nepretržitého, vyrovnaného, harmonického rastu nášho spoločného regiónu, že dosiahneme jeho prosperitu. Rusko je na takú spoločnú prácu pripravené.

Reklama

Redakciou informovalo Veľvyslanectvo Ruskej federácie
v Slovenskej republike

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali