Cirkevný právnik Jurica: Sv. Otec František, vitaj!

Cirkevný právnik Jurica: Sv. Otec František, vitaj!

Vatikán/Slovensko 15. marca (HSP/Foto:TASR)

 

Pápež ktorý skromne prijal tento úrad tak, ako sa ho skromne zriekol jeho predchodca

Keď som v stredu 13. marca 2013 večer pozeral priamy prenos z voľby pápeža, našiel som sa vo výkriku jedného z pútnikov na Námestí Sv. Petra: „Ale nás melie ten Duch Svätý, melie!“

Reklama
Na archívnej snímke z roku 2008 argentínsky kardinál Jorge Bergoglio (druhý vľavo) cestuje metrom v argentínskej metropole Buenos Aires

Už má tvár i meno náš nový pápež – Jorge Mario Bergoglio. Prichádza z najkatolíckejšieho kontinentu na zemi – Južnej Ameriky. Po stáročia formovanej Evanjeliom a zemi bohatej na protirečenia i nádeje. František, prvý pápež ktorý nie je z Európy, prvý pápež jezuita. Arcibiskup, ktorý sa do svojho biskupského úradu v Buenos Aires vozil metrom a odmietol bývať v biskupskej rezidencii, ale uprednostnil skromný apartmán. Kardinál, ktorý po svojom vymenovaní roku 2001 poprosil ľudí, aby mu nechodili gratulovať do Ríma, ale peniaze pripravené na cestu radšej dali chudobným. Kardinál ktorý legalizáciu homosexuálnych zväzkov v Argentíne v roku 2010 nazval „činom proti Bohu“ a adopcie detí homosexuálnymi pármi označil za „diskrimináciu detí“.

Pápež ktorý skromne prijal tento úrad tak, ako sa ho skromne zriekol jeho predchodca. Pápež, ktorý prvý poprosil ľudí, aby sa modlili za neho, skôr než ich on požehná a prvý sa pri svojej inaugurácii modlil za svojho predchodcu ktorý ho sledoval. Pápež ktorý sa potom družne spolu s ostatnými kardinálmi odviezol autobusom na spoločnú večeru, ignorujúc pre neho pristavenú limuzínu. Pápež ktorý s humorom dve hodiny po svojom zvolení kardinálom povedal, že im jeho zvolenie „Pán Boh odpustí“.

Reklama

Žijeme chvíle mimoriadnej Božej milosti, keď po gigantoch Wojtylovi a Ratzingerovi máme aj cez Bergoglia pochopiť, že Kristova Cirkev je tu – prítomná a životom pulzujúca. Žiadne iné udalosti v dejinách komunikácie nepriťahujú svetovú pozornosť veriacich i neveriacich, fanúšikov i odporcov  tak, ako v uplynulých rokoch – smrť, odstúpenie a voľba pápeža. Absolútny bezkonkurenčný globálny fenomén! Žijeme čas, keď si osobitne uvedomujeme, že kresťanstvo vždy prekvapí, šokuje aby „aby vyšlo najavo zmýšľanie mnohých sŕdc“(Lk 2, 35). Kresťanstvo nepodlieha žiadnym predpovediam a schémam tohto sveta. Uplynulé týždne jasne ukázali, že cesty tohto sveta nie sú cestami Božími. Bolo počuť aj o „intrigách vo Vatikáne“ pri príprave „tajomného rituálu konkláve“, stávkové kancelárie „tipovali víťaza“, mnohí videli udrieť blesk do kupoly chrámu Sv. Petra, „médiá sa zhodli na favoritoch“, a mnohí dávali „rady“ pre nového pápeža. Bude to „beloch, černoch či aziat“? A zrazu sa zjaví – František predstavujúc sa sám ako ten, kto prichádza „z konca sveta“, a temer ospravedlňujúco povie státisícovému zástupu svojich bratov a sestier na Námestí Sv. Petra mäkučkou taliančinou: „Buona sera!“ Neexistuje európska, americká, ázijská, africká či austrálska cirkev. Neexistuje! Je iba Cirkev, kde všetci ľudia dobrej vôle nájdu svoj domov. „Škandál viery i znamenia nebies“ pokračujú a otriasajú nami všetkými. Príprava na tohtoročné stretnutie s Veľkonočným vzkrieseným Kristom už dávno tak neodkryla zákutia ľudského ducha ako v tomto Roku viery! Čisté srdce je však to, čo zachytí vanutie i uragán Ducha Svätého, nie hlava špekulujúcich „expertov“.

Všetci poznáme príslovie – Božie mlyny melú pomaly, ale isto. V túto mimoriadne požehnanú Pôstnu dobu roku Pána 2013 však Božie mlyny melú rýchlo, isto a… na drobno! Už o niekoľko dní povie Kristus Petrovi: „Šimon, Šimon, hľa, satan si vás vyžiadal, aby vás preosial ako pšenicu. Ale ja som prosil za teba, aby neochabla tvoja viera. A ty, až sa raz obrátiš, posilňuj svojich bratov.” (Lk 22, 31-32)

Drahý Sv. Otec, pápež František! Čaká Ťa dialóg s týmto sekularizovaným svetom; zapúšťanie koreňov novej evanjelizácie; hľadanie spôsobov hlásania, že niet na zemi iné meno v ktorom by bola spása iba meno Ježiš; drámy nových prenasledovaní kresťanov; pokračovanie vo fascinujúcej púti ekumemizmu a dialógu s náboženstvami, až kým nebude jeden Pastier a jeden ovčinec. Budeš na svojich ramenách niesť aj naše kríže a pohoršujúce škandály našich bratov ktoré nás nechali zahanbenými a poníženými. To sú vlny, cez ktoré pôjde ľoďka Cirkvi. Zo všetkých strán počúvame, že je Cirkev v kríze. Nuž, Cirkev je v pretrvávajúcej kríze už 2000 rokov, ale ako povedal Tvoj veľký predchodca, nie je Tvoja, ani naša, ale je – Kristova. To je loďka, do ktorej može zatekať a do ktorej môže našpliechať, ale ktorá sa nikdy nemôže potopiť. To je loďka, pre ktorú žiadny príval a žiadna vlna nie je neprekonateľná, lebo to je loď ktorá nás vezie Domov.

Keď bol v roku 1958 zvolený na Petrov stolec Ján XXIII., priznal sa, že mal strach z toho čo ho čaká. Prvé týždne nemohol spať a schudol niekoľko kíl. Až sa mu raz nad ránom, ako povedal, prisnil sen. V ňom sa mu zjavil anjel a ukľudňujúco mu povedal: „Giovanni, spi spokojne, nie si až taký dôležitý!“

Drahý Sv. Otec František! Máš hlavu jezuitu, srdce Sv. Františka a charizmu Sv. Petra. Máš charizmu, ktorá nie len nám – katolíkom, ale všetkým ľuďom dobrej vôle sprítomní tu na zemi Krista!

Reklama

Pohnuto, radostne a s najväčšou úprimnosťou Ti želáme a vymodlievame veľa pokoja v duši, radosti v srdci a každodennej sily byť výborným nástrojom v Božích rukách. Nech nám dobrotivý Pán Boh dá prežiť túto fascinovanosť kresťanstvom a úžas nad silou našej katolíckej viery s noblesnou pokorou a obnoveným odhodlaním ísť za Kristom. Nech sme hodní milostí ktorými nás nebo tak hojne zalialo. Nech nás teda Duch Svätý pomelie, pomelie – nadrobno!

Buď nám, František – nasledujúc dobrého Pastiera, dobrým pastierom, aby sme už tu na zemi všetci ľudia spolu s Tebou začali okúšať dobrá ktoré nám Vzkriesený prichystal v nebi! Viva papa Francesco! VIVA KRISTUS KRÁĽ!

Juraj Jurica

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali