Nárast pravice v Taliansku poukazuje na “politickú polarizáciu” v Európe. Polarizácia je pre stabilitu EÚ skutočným problémom

Nárast pravice v Taliansku poukazuje na “politickú polarizáciu” v Európe. Polarizácia je pre stabilitu EÚ skutočným problémom

Rím 28. septembra 2022 (HSP/globaltimes/Foto:TASR/AP-Riccardo De Luca)

 

Líderka talianskej politickej strany Bratia Talianska sa podľa mnohých hlavných západných médií zrejme stane prvou ženou na čele najpravicovejšej vlády v krajine od druhej svetovej vojny po tom, ako viedla konzervatívnu alianciu k triumfu v nedeľných voľbách. Čínske ministerstvo zahraničných vecí v pondelok vyjadrilo nádej, že nová talianska vláda bude naďalej trvať na pozitívnej a pragmatickej politike voči Číne

Giorgia Meloniová
Na snímke Giorgia Meloniová

Hovorca ministerstva zahraničných vecí Wang Wenbin na pondelkovej bežnej tlačovej konferencii uviedol, že Čína a Taliansko sú komplexnými strategickými partnermi a stabilný rozvoj bilaterálnych vzťahov slúži spoločným záujmom oboch strán.

Reklama

Čínski analytici uviedli, že víťazstvo pravicových síl v Taliansku, ktoré je hlavnou z hlavných ekonomík EÚ, poukazuje na to, že politická atmosféra v Európe sa polarizuje. V rôznych krajinách rastú populistické politické sily z krajnej ľavice aj krajnej pravice, čo je signálom, že politické boje medzi ľavicou a pravicou výrazne ovplyvnia efektívnosť, spoľahlivosť, dôveryhodnosť a kontinuitu vlád v celej Európe. Pre EÚ bude ťažké uskutočniť účinné reformy v situácii, keď ju čakajú vážne výzvy v podobe energetickej krízy a rusko-ukrajinského konfliktu.

Západné mainstreamové médiá, ako napríklad CNN, vyjadrili svoje obavy z Meloniovej a jej krajne pravicovej vlády a prirovnali ju k Benitovi Mussolinimu, fašistickému vodcovi Talianska počas druhej svetovej vojny. BBC citovala talianskeho experta, ktorý povedal, že “budeme svedkami ďalších obmedzení občianskych práv a politiky voči LGBT a prisťahovalcom” v Taliansku.

Reklama

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová varovala Taliansko pred dôsledkami, ak sa odkloní od demokratických zásad, a pred nedeľňajšími voľbami vyslovila sotva zastretú hrozbu, uviedla agentúra Reuters. Pápež František tiež vyzval Talianov, aby pomáhali migrantom v nedeľu, keď sa očakávalo, že výsledok volieb vynesie k moci protiimigračnú krajne pravicovú koalíciu, uviedol Guardian.

Je isté, že európsky integračný proces a jednota v rámci EÚ budú spochybnené, uviedli analytici a poznamenali, že po sérii udalostí vrátane arabskej jari, gréckej dlhovej krízy, imigračnej krízy, pandémie COVID-19 a rusko-ukrajinského konfliktu sa zdá, že politický systém EÚ nie je schopný účinne koordinovať svojich členov, aby spoločne zvládli veľké výzvy. Politiky realizované rozhodovacími orgánmi zďaleka nezodpovedajú skutočným potrebám radových obyvateľov Európy.

To je hlavný dôvod, prečo sú populistické alebo krajne pravicové politické sily, ktoré sa odvažujú poukazovať na tieto problémy, čoraz populárnejšie, ale odborníci tiež uviedli, že poukazovanie na problémy ešte nemusí znamenať ich riešenie.

Cui Hongjian, riaditeľ oddelenia európskych štúdií na Čínskom inštitúte medzinárodných štúdií, v pondelok povedal: “Mnohí sa obávajú, že pravicová aliancia nemusí byť schopná vyriešiť mnohé problémy v Taliansku, ako napríklad jeho dlhovú krízu, ktorá môže viesť k hospodárskym problémom celej eurozóny, nehovoriac o tom, že šéfka Európskej komisie sa pred voľbami verejne vyjadrila, že nevíta najpravicovejšiu vládu v Taliansku od druhej svetovej vojny.”

“Politická polarizácia je skutočným problémom, ktorého by sa EÚ mala skutočne obávať, pretože znamená, že nikto nemá väčšinu a politiky navrhované jednou stranou môže druhá strana zablokovať a zastaviť. Výsledkom je, že žiadna praktická politika nemôže byť plne a stabilne realizovaná vládou,” povedal v pondelok pre Global Times Wang Shuo, profesor na Škole medzinárodných vzťahov Pekinskej univerzity zahraničných štúdií.

Reklama

Wang Shuo uviedol, že EÚ pravdepodobne nevyrieši tento problém prostredníctvom jednoduchých reforiem, pretože ide o štrukturálny problém západného politického systému, takže boj medzi ľavicou a pravicou bude pokračovať a podobný trend sa prejaví aj v budúcnosti, a to aj vo veľkých mocnostiach EÚ, ako sú Francúzsko a Nemecko.

“Nová pravicová vláda v Taliansku bude pripisovať väčší význam národným záujmom Talianska a samostatnej tvorbe politiky bez vplyvu EÚ. To znamená, že EÚ bude vidieť viac prekážok pri presadzovaní integrácie v oblasti finančnej politiky a diplomacie,” povedal v nedeľu pre Global Times Čung Čung, odborník na európske štúdie na univerzite v Čchung-čchingu.

Meloniovej vláda však nebude príliš iracionálna. Ako veľká ekonomika EÚ, ktorá tiež profitovala zo systému EÚ, nebude prijímať extrémne opatrenia, ako je “brexit”, a Taliansko si zachová svoj postoj k rusko-ukrajinskej kríze rovnaký ako EÚ, hoci EÚ otvorene vyjadrila Meloniovej a jej pravicovej koalícii svoje obavy a varovania, uviedli analytici.

 

Vzťahy medzi Čínou a Talianskom

Vzťahy medzi Čínou a Talianskom sa v posledných rokoch vyvíjali stabilne, pričom Taliansko sa v roku 2019 postavilo na čelo západných krajín, ktoré sa chcú pripojiť k Čínou navrhovanej iniciatíve Pásmo a cesta (BRI), a obe krajiny tiež spolupracovali v boji proti pandémii COVID-19.

Reklama

Meloniová sa však voči Číne vyjadrila tvrdo nielen v súvislosti so spoluprácou v rámci BRI, ale aj v citlivej otázke Taiwanu, keď v piatok pre taiwanské médiá povedala, že bude posilňovať väzby a “ak bude stredopravá vláda, Taiwan bude pre Taliansko zásadným záujmom”.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wenbin v pondelok uviedol, že otázka Taiwanu je čisto vnútornou záležitosťou Číny a žiadne zasahovanie vonkajších síl nebude povolené. Zásada jednej Číny je konsenzus, ktorý široko zdieľa medzinárodné spoločenstvo, a základná norma medzinárodných vzťahov, a je politickým základom a predpokladom pre všetky krajiny vrátane Talianska, aby nadviazali a rozvíjali diplomatické vzťahy s Čínou.

Čína naliehavo vyzvala príslušných politikov v Taliansku, aby jasne pochopili vysokú citlivosť taiwanskej otázky, dodržiavali zásadu jednej Číny a nevysielali nesprávne signály separatistickým silám za “nezávislosť Taiwanu”, povedal Wang Wenbin.

Zhong povedal: “Byť tvrdý voči Číne a vyzdvihovať otázku Taiwanu je v západných politických kruhoch akýmsi trendom, pretože to môže pritiahnuť určitú pozornosť. Preto Meloniová počas volebnej kampane vyslovila takéto poznámky. Ale po tom, ako sa oficiálne stane premiérkou, bude ovplyvnená realitou medzinárodných vzťahov a profesionálnymi diplomatmi.”

Meloniová tiež nebude môcť urobiť nič príliš škandalózne v súvislosti s čínsko-talianskymi vzťahmi, aj keď by mohla urobiť niekoľko poburujúcich poznámok, aby upútala pozornosť, poznamenal Zhong.

Wang Shuo sa pridal k tomuto názoru a povedal, že zmena moci neprinesie zásadnú zmenu v čínsko-talianskych vzťahoch, pretože obe strany sú veľmi pragmatické a spolupráca sa riadi reálnymi výhodami a politici v Európe, nielen v Taliansku, ale aj v iných malých európskych krajinách, budú naďalej robiť hluk v otázke Taiwanu, ale neodvážia sa zásadne spochybniť princíp jednej Číny.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali