Čínsko-srbské väzby sú v nepokojnom svete príkladom toho, čo môže priniesť spolupráca medzi podobne zmýšľajúcimi krajinami

❚❚

Peking/Belehrad 8. júna 2023 (HSP/globaltimes/Foto:Pixabay)

 

Na výstave China-Central and Eastern European Countries (CEEC) Expo, ktorá sa skončila koncom mája vo východočínskom meste Ningbo, vynikli a zažiarili exponáty zo Srbska, ako aj súčasné vzťahy medzi Čínou a Srbskom, ktoré lídri oboch krajín označili za najlepšie v histórii. Reportéri Global Times Hu Yuwei a Xie Wenting (GT) nedávno uskutočnili exkluzívny rozhovor so Sinišom Malim (Mali), podpredsedom vlády Srbska a ministrom financií, aby si vypočuli jeho postrehy o vzťahoch medzi oboma krajinami. Podľa neho je priateľstvo medzi Čínou a Srbskom silným a trvalým putom, ktoré bolo vybudované na základe vzájomného rešpektu, dôvery a spolupráce. V priebehu rokov oba národy spolupracovali na podpore mieru, stability a prosperity v regióne i mimo neho

srbsko belehrad
Ilustračné foto

Podotkol, že pre Srbsko je Čína jedným z najbližších a najdôležitejších strategických partnerov, ako aj najväčším národným investorom. Praktická hospodárska a obchodná spolupráca medzi oboma krajinami preukázala silnú vitalitu a bilaterálne vzťahy sa neustále zlepšujú vďaka podpore najvyšších predstaviteľov oboch krajín.

.

 

GT: Za posledných deväť rokov od vytvorenia mechanizmu spolupráce medzi Čínou a krajinami strednej a východnej Európy (SVE) sa obohatili výmeny v rôznych oblastiach. Prečo a ako sa prejavuje silná dynamika spolupráce medzi Čínou a krajinami SVE?

.

Mali: Posledné desaťročie malo rozhodujúci vplyv na vzťahy medzi Srbskom a Čínou. Sme hrdí na to, že udržiavame “oceľové priateľstvo” s krajinou, ktorá je jedným z najdôležitejších hráčov v globálnej politike a jednou z najvýznamnejších hospodárskych a politických síl v súčasnom svete.

Naším cieľom je pokračovať v neustálom zlepšovaní a posilňovaní spolupráce, napríklad v rámci mechanizmu spolupráce medzi Čínou a Európskou hospodárskou komisiou a iniciatívy Pásmo a cesta (BRI). Srbsko aktívne a dôrazne podporuje obe iniciatívy, prostredníctvom ktorých sa zhrnulo celé obdobie desaťročného úsilia, čo predstavuje najpozoruhodnejšiu kvalitu našich vzťahov.

 

GT: Čína je najväčším obchodným a finančným partnerom Srbska v Ázii. Srbsko a Čína začali rokovania o dohode o voľnom obchode, ktorá vzbudila širokú pozornosť. Môžete nás informovať o pokroku v rokovaniach o dohode o voľnom obchode? Kedy sa očakáva jej podpísanie? Do akej miery sa očakáva rozšírenie spolupráce po jej podpísaní?

Mali: Očakávam podpísanie dohody o voľnom obchode s Čínou do konca tohto roka alebo najneskôr do začiatku roka 2024, čo by prispelo k ďalšiemu posilneniu už vytvoreného “oceľového priateľstva” medzi oboma národmi.

.

Srbský minister poľnohospodárstva počas návštevy Číny podpísal 16. mája v Ningbo protokoly s námestníkom čínskeho ministra Generálnej colnej správy Wang Lingjunom o vývoze medu a krmiva pre domáce zvieratá na čínsky trh.

Dojednal sa aj tretí protokol o vývoze jabĺk, ktorý by sa mal podpísať v najbližšom čase. To všetko sú dobré správy pre naše dve krajiny a čaká ich ešte viac.

 

GT: Srbsko-čínska hospodárska spolupráca je v posledných rokoch plodná, keďže objem obojstranného obchodu sa za posledných päť rokov strojnásobil. Srbsko je tiež pozitívnym účastníkom európskej iniciatívy BRI. Ako by ste zhrnuli skutočné výhody, ktoré tieto projekty na čele s Čínou priniesli pre blahobyt Srbov?

Mali: Keď výsledky zhrnieme, poskytnú odpoveď na túto otázku. Jasne odrážajú všetky výhody, ktoré Srbsko dosiahlo vďaka úzkej spolupráci s Čínou. Prostredníctvom mechanizmu Čína – EHS Srbsko iniciovalo a realizovalo množstvo projektov v oblasti infraštruktúry.

.

Sme hrdí na to, že sme dosiahli početné výsledky, ktoré nám zabezpečujú miesto na čele zoznamu krajín s najvyšším počtom realizovaných a plánovaných infraštruktúrnych projektov s Čínou.

Jednou z najdôležitejších udalostí tohto roka je začiatok výstavby srbsko-čínskeho priemyselného parku Mihajlo Pupin v Belehrade, našom hlavnom meste, ktorý vytvorí približne 20 000 pracovných miest. Je to priama a najdôležitejšia výhoda pre srbských občanov, pretože moderné zamestnanie je pre nás základom a vytvárame ho prostredníctvom tohto druhu spolupráce; našli sme model, ktorý prináša fantastické výsledky, vďaka ktorým sa nám darí znižovať mieru nezamestnanosti v Srbsku na približne deväť percent, a či tomu veríte alebo nie, ešte pred desiatimi rokmi dosahovala takmer 26 percent.

Srbsko odvážne napreduje a dosahuje dobré hospodárske výsledky napriek globálnej hospodárskej kríze. Neustupujeme od žiadnych investičných projektov v oblasti infraštruktúry, pokračujeme v investíciách do cestnej a železničnej infraštruktúry, výstavby škôl a nemocníc a modernizácie energetického sektora, v ktorom zohráva dôležitú úlohu naša vynikajúca spolupráca s Čínou.

Čína je najdôležitejším obchodným partnerom Srbska v Ázii. Objem výmeny sa za posledné dva roky zvýšil o 75 percent. Počas posledných dvoch rokov bola Čína najväčším zahraničným investorom v Srbsku. Len počas troch štvrťrokov roku 2022 bol zaznamenaný prílev investícií vo výške jednej miliardy eur.

Všetko uvedené potvrdzuje produktívnu spoluprácu a dobré investičné rozhodnutia oboch krajín. Zopakujme, že ide o najdôležitejší doterajší úspech.

 

GT: Srbsko je prvým strategickým partnerom Číny v strednej a východnej Európe a dôležitým zárezom v rámci BRI v regióne. Akú rozhodujúcu úlohu bude Srbsko v budúcnosti zohrávať pri posilňovaní integrácie medzi Čínou a strednou a východnou Európou?

Mali: Nie som si istý, či naša úloha bude rozhodujúca, ale verím, že ostatné krajiny v strednej a východnej Európe chcú rozvíjať taký typ spolupráce, aký sme dosiahli my.

Vzťahy medzi Srbskom a Čínou sú v súčasnosti najlepšie, aké kedy boli, a neustále sa zlepšujú vďaka rastu hospodárskych parametrov, investícií, dovozu, vývozu a zamestnanosti.

Mali by sme mať na pamäti, že veľmi srdečné vzťahy medzi prezidentmi Xi Jinpingom a Aleksandrom Vučičom určite predstavujú základ a jadro dobrej hospodárskej spolupráce. Donedávna bola najdôležitejšou oblasťou hospodárskej spolupráce realizácia infraštruktúrnych projektov v Srbsku. V poslednom období, s príchodom významných čínskych spoločností – investorov, sa investičná spolupráca, sprevádzaná rastom obchodu, najmä pokiaľ ide o náš vývoz, stala motorom ďalšieho posilňovania našich hospodárskych vzťahov.

.

Čínski investori v Srbsku investujú nielen do baní a oceliarní, ale aj do automobilového priemyslu. Čínske spoločnosti v Srbsku v súčasnosti zamestnávajú niečo vyše 26 000 ľudí. Najviac zamestnancov je v automobilovom priemysle, nasleduje ťažobný a energetický sektor, priemysel kovových strojov a elektrotechnický priemysel.

Spoločnosti, ktoré v Srbsku vlastnia čínski investori, sú tromi najväčšími vývozcami zo Srbska do sveta, pričom v roku 2022 vytvoria vývoz v hodnote 2,9 miliardy dolárov, čo predstavuje 10 % celkového vývozu Srbska do sveta.

Presne podľa prípadu Srbska sa domnievam, že Čína má odteraz svoj vlastný model, ako v prípade potreby posilniť svoju integráciu s inými krajinami.

 

GT: Projekt železnice Budapešť – Belehrad je prelomovým projektom spolupráce medzi Čínou a Európskou hospodárskou komisiou. Náročná úloha pokládky koľajníc pre tento projekt sa rozbehla. Železnica Budapešť – Belehrad je otvorená a v prevádzke už viac ako rok. Ako podporila prepojenie medzi Srbskom a susednými krajinami?

.

Mali: Účasť čínskych spoločností na rámcových podnikoch v Srbsku zaznamenáva bohatú angažovanosť. Spomenuli ste jeden z najdôležitejších projektov, ktorý bude mať po dokončení nesmierny význam pre rýchlejšie dopravné spojenie medzi Srbskom a susednými krajinami.

Prebieha modernizácia a rekonštrukcia maďarsko-srbskej železničnej trate Belehrad – Budapešť, na ktorej boli dokončené dva úseky a kde v marci 2022 vstúpila do prevádzky vysokorýchlostná trať Belehrad – Nový Sad, ktorá spája naše dve najväčšie mestá, a následne rôzne dôležité cesty, ktoré spájajú našu krajinu.

Spoločne budujeme aj metro v našom hlavnom meste, projekt, ktorý sa čaká už desaťročia. Podpora lepšieho dopravného spojenia medzi Srbskom a susednými krajinami je určite novinkou, ktorá investorov veľmi teší, takže niet pochýb, že tento projekt nám prinesie len výhody.

 

GT: “Priateľ v núdzi je naozaj priateľ!” Takto prezident Vučič opísal, čím je Čína pre Srbsko a srbský ľud. Aj viac ako 1,4 miliardy Číňanov považuje Srbsko za “železného priateľa” na druhom konci Eurázie. Čo podporuje také hlboké priateľstvo medzi týmito dvoma veľkými národmi?

.

Mali: Dôveryhodnosť, úcta a podobné tradičné rodinné hodnoty, ktoré sa v Srbsku aj v Číne stále ctia a oceňujú; skutočné porozumenie oboch národov, vzájomný rešpekt a uznanie.

V skratke ide o podstatu, ktorú sme v sebe navzájom spoznali a ktorú obe krajiny neskôr povýšili o komplexnú hospodársku spoluprácu.

 

GT: Čína aktívne hľadá cestu modernizácie, ktorá zodpovedá jej realite. Ako môže čínska cesta modernizácie priniesť nové možnosti rozvoja zvyšku sveta vrátane Srbska?

Mali: Keď majú dve krajiny spoločné infraštruktúrne projekty, nie je to len spolupráca súvisiaca s týmito konkrétnymi projektmi, ktorá sa končí dokončením samotných projektov. Zahŕňa viacvrstvovú výmenu skúseností, expertov, technológií, názorov a myšlienok, ktoré neskôr veľmi často zažívajú ďalší rozvoj prostredníctvom ďalších spoluprác a projektov.

To sa deje aj v prípade prítomnosti Číny v Srbsku a my sme vďační za všetky inovatívne technológie, nápady a modernizáciu, ktoré so sebou priniesli.

 

.

GT: Čína a Srbsko chránia svoje legitímne práva a záujmy. Ako by mohli obe krajiny v blízkej budúcnosti prispieť k spravodlivosti a spravodlivosti vo svete prostredníctvom spoločného úsilia?

Mali: Nepochybne, som hlboko presvedčený, že pokračovaním nášho úprimného priateľstva môžeme svetu ukázať, ako, zdieľať naplnenie; vzťah medzi oboma krajinami by sa mal budovať. Vo svete je veľa turbulencií, nezhôd a nedorozumení. Existuje výnimočne málo príkladov toho, aký je náš vzťah.

Boli by sme veľmi radi a ocenili by sme, keby okrem rozvoja, infraštruktúrnych projektov, vytvárania pracovných miest pre našich občanov a tak ďalej mal byť náš vzťah príkladom pre ostatné národy.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:35

Ďalší prieskum: 49 % pre Trumpa a 47 % pre Harrisovú, uvádza The Wall Street Journal. Harrisová má lepšie čísla ako Biden, ktorý za Trumpom zaostával o 6%. Ako sme však už písali, v rámci amerického volebného systému sú národné ratingy druhoradé. Hlavné je, ako hlasujú jednotlivé štáty. Predovšetkým – takzvané „swingové“ štáty.

10:28

Riziko chudoby je na Slovensku najvýraznejšie pri nízkopríjmových domácnostiach a rodinách s dvoma dospelými a dvoma závislými deťmi. Na túto úroveň sa dostali aj seniori nad 65 rokov, z ktorých čelilo riziku chudoby až o 6,8 percentuálneho bodu viac ako v roku 2022. Vyplýva to zo správy o štrukturálnych výzvach aktuálneho roka Národnej banky Slovenska (NBS).

10:28

Časť z 1,4 milióna litrov ropy z potopeného filipínskeho tankera pomaly uniká do Manilskej zátoky. Uviedla to v sobotu filipínska pobrežná stráž, ktorá vyzvala na pozastavenie rybolovu v postihnutej oblasti.

tanker Terra Nova
Na snímke prevrátený filipínsky motorový tanker Terra Nova v Manilskom zátoka na Filipínach vo štvrtok 25. júla 2024
09:53

Pomer hotovosti a bankových vkladov na celkovom finančnom majetku slovenských domácností sa v minulom roku dostal pod hranicu 50 %. Aj napriek zníženiu však ostáva Slovensko jednou z najkonzervatívnejších krajín v oblasti zhodnocovania úspor v rámci Európskej únie (EÚ). Na základe údajov Eurostatu na to upozornil makroekonomický analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš.

09:20

Veľký lesný požiar sa rýchlo šíri na severe amerického štátu Kalifornia, evakuovaných muselo byť viac ako 4000 ľudí, uviedli v piatok miestne úrady. Požiare sužujú aj americké štáty Idaho a Oregon, kde pri hasení plameňov zahynul pilot hasičského lietadla.

08:31

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok prijal v Paríži svojho argentínskeho kolegu Javiera Mileiho. Stretnutie sa uskutočnilo aj napriek nedávnemu napätiu vo vzťahoch medzi oboma krajinami.

08:04

Tretia svetová vojna sa môže začať v prípade víťazstva Kamaly Harrisovej vo voľbách. Prezidentský kandidát Trump to povedal na stretnutí s izraelským premiérom Netanjahuom, informovala televízia Fox News.

„Ak nevyhráme (voľby), skončíte s ďalšími vojnami na Blízkom východe. A možno aj tretiu svetovú vojnu. Teraz sme bližšie k tretej svetovej vojne ako kedykoľvek od druhej svetovej vojny. Nikdy sme k nej neboli bližšie, pretože krajinu riadia nekompetentní ľudia,“ povedal Trump.

07:55

Nemeckí prokurátori v piatok obžalovali skupinu mladíkov z vraždy dvoch Ukrajincov, informovala agentúra DPA. Dvojnásobná vražda sa stala vo februári v meste Oberhausen na západe krajiny. Podľa obžaloby 14- a 15-roční mladíci dobodali obete na smrť.

07:54

Izraelský súd predĺžil o ďalších 45 dní zákaz vysielania panarabskej spravodajskej televízie al-Džazíra v Izraeli. Podľa súdu sa totiž preukázalo, že televízia naďalej predstavuje hrozbu pre bezpečnosť krajiny, pričom v minulosti vyzývala aj na teroristické útoky, uvádza agentúra DPA.

07:54

Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) v piatok oznámila, že Markézske ostrovy vo Francúzskej Polynézii boli zaradené do zoznamu svetového dedičstva.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke turista na mobile pri Vodopádoch Studeného potoka vo Vysokých Tatrách

Autor: TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali