Nový kmeň bol vyskúšaný a testovaný už pred časom, ale vedci z výskumného a vývojového centra Qingdao Saline-Alkali Tolerant Rice Research & Development údajne dokázali takmer trojnásobné výnosy na 4,5 metrických ton na hektár, čím tento projekt pripravili na komercializáciu.
Pestovanie v slanej vode by mohlo zvýšiť produkciu ryže v Číne o takmer 20 percent a potenciálne uživí viac ako 200 miliónmi ľudí, povedal vedúci výskumu Yuan Longping, známy ako otec čínskej hybridnej ryže.
Nový typ hybridnej ryže bol vybraný z takmer 200 druhov pestovaných vv pobrežnej oblasti Qingdao v provincii Shandong vo východnej Číne. Výskumníci čerpali a riedili morskú vodu zo Žltého mora a potom ju presunuli do ryžových polí.
Takáto ryža z morskej vody je už aj na predaj. Avšak pri 50 juanoch (7,50 dolárov) za kilo je nová odroda osemkrát drahšia ako tradičná ryža.
Internetový obchod, ktorý ju predáva, bol spustený v auguste spoločnosťou Yuan Ce Biological Technology, ktorá je založená v Qingdao a je obchodným partnerom výskumného tímu Yuana Longpinga.
Spoločnosť predáva ryžu zozbieranú minulý rok. Tohtoročná ryža sa dostane do obchodov v novembri. Minulý mesiac zaznamenali prudké zvýšenie objednávok Predaných je už takmer šesť ton novej odrody. Firma očakáva, že do konca roka dosiahne tržby vo výške 10 miliónov juanov (1,5 milióna dolárov).
Odroda nemôže byť oficiálne nazývaná morská ryža, pretože sa pestuje v oblasti, kde sa zmiešava sladká voda s morskou vodou, podľa riaditeľa Ústavu ekologického poľnohospodárstva Yunnan Na Zhongyuan. “Obsah soli v týchto oblastiach je zvyčajne o niečo viac ako jedno percento,” vysvetlil.
Vedci tvrdia, že bude trvať niekoľko rokov výskumu, aby boli vyvinuté druhy ryže, ktoré by mohli rásť v čisto morskej vode.