Peking 22. júna 2016 (HSP/guardian/Foto:TASR – Michal Svítok)
Nové výživové odporúčania by pomohli znížiť emisie skleníkových plynov o jednu miliardu ton do roku 2030 a zmenšiť problémy krajiny s obezitou a cukrovkou
Čínska vláda načrtla plán na zníženie spotreby mäsa svojich občanov aspoň o 50 %, čo by podľa klimatických aktivistov umožnilo vyhnúť sa nekontrolovateľnému globálnemu otepľovaniu.
Opatrenia, vyhlasované raz za 10 rokov, sa týkajú aj zlepšenia verejného zdravia. Nové výživové odporúčania vypracované čínskym ministerstvom zdravotníctva stanovujú pre 1,3 miliardu svojich občanov 40 g až 75 g mäsa na osobu denne, čo je po prepočítaní na rok 14 kg až 27 kg.
Ako poradcov si vláda vybrala bývalého športovca, neskôr herca aj guvernéra amerického štátu Kalifornia, Arnolda Schwarzeneggera a režiséra Jamesa Camerona, ktorí by mali dostatočne namotivovať Číňanov, aby menej konzumovali zvieracie mäso a pomohli tak životnému prostrediu. Aj vďaka takýmto zmenám v živočíšnej výrobe by došlo k zníženiu emisií o jednu miliardu ton do roku 2030. Pre porovnanie, na tento rok sa odhaduje 1,8 miliardy ton.
“Prostredníctvom tohto druhu zmeny životného štýlu sa očakáva, že sa živočíšna výroba bude transformovať a emisie oxidu uhličitého sa tak znížia,” konštatuje Li Junfeng, generálny riaditeľ čínskeho Národného centra pre stratégiu zmeny klímy a medzinárodnej spolupráce, a dodáva: “Boj proti klimatickým zmenám zahŕňa vedecký úsudok, politické rozhodnutia, podpory podnikania, ale nakoniec sa stále spolieha na zapojenie širokej verejnosti k zmene spotrebiteľského správania v Číne. Každý z nás by mal veriť nízkouhlíkovému konceptu a pomaly sa prispôsobiť.”
Celosvetový podiel živočíšnej výroby (chov a konzumácia kráv, sliepok, ošípaných a pod.) na emisiách predstavuje 14,5 %, čo je dokonca viac než sú emisie z celého odvetvia dopravy. Hospodárske zvieratá totiž produkujú veľmi silný skleníkový plyn metán a odlesňovanie spolu s hnojením uvoľňuje veľké množstvo uhlíka.
Mäso bolo ešte pred desiatkami rokov pre mnoho Číňanov skutočne zriedkavosťou. V roku 1982 zjedla bežná osoba priemerne len 13 kg mäsa za rok a nemohla si zvyčajne dovoliť hovädzie mäso, ktoré malo prezývku “mäso milionára”. V súčasnosti, ako narástla globálna ekonomická sila krajiny, priemerný Číňan teraz zje 63 kg mäsa ročne a v roku 2030, ak by sa nezmenilo tempo konzumácie, sa odhaduje navýšenie o ďalších 30 kg mäsa.
V celosvetovom meradle spotrebuje Čína 28 % svetového mäsa, pričom bravčové vychádza až na polovicu. Existuje však ešte viac ako tucet ďalších krajín s vyššou spotrebou, ako USA či Austrália.
Okrem životného prostredia sa konzumácia mäsa dotýka aj zdravotnej stránky občanov. Odhaduje sa, že 100 miliónov čínskych ľudí má cukrovku, viac než ktorákoľvek iná krajina. Obezita taktiež stúpa, a nielen v Číne.