Chmelár: Denník SME – 25 rokov slobody… a manipulácií

Chmelár: Denník SME – 25 rokov slobody… a manipulácií

Bratislava 17. januára 2018 (HSP/Foto:Facebook)

 

Na oslavu 25. výročia vzniku denníka SME zareagoval v obsiahlom príspevku na sociálnej sieti známy politológ Eduard Chmelár, ktorý píše:

Na snímke Eduard Chmleár

“Denník Sme včera (15.1. pozn. red.) oslavoval 25. výročie svojho založenia. Oslávencovi sa patrí zablahoželať, veď tieto noviny zohrali naozaj významnú úlohu v transformácii slovenskej spoločnosti najmä v deväťdesiatych rokoch minulého storočia. Tu však treba pribrzdiť, oslobodiť sa od mýtov a uviesť na pravú mieru niekoľko skutočností. Predovšetkým, denník Sme nebol jediný, kto v deväťdesiatych rokoch zápasil s nedemokratickými Mečiarovými metódami. Rovnako významnú úlohu tu zohrali aj denníky Práca, Pravda, rádio Twist a televízia Markíza. To treba vysvetliť najmä tým neskôr narodeným,” píše Chmelár v úvode svojho komentára.

Reklama

“Denník Sme dnes už len parazituje na odkaze jeho zakladateľa Karola Ježíka. Karol Ježík bol jedným z najvýznamnejších slovenských novinárov po roku 1989. Nemal som tú česť poznať ho osobne, ale poznám jeho vdovu, dnes docentku slovakistiky na Univerzite Karlovej v Prahe Miru Nábělkovú a jej brata, známeho psychiatra z Banskej Bystrice Ludvíka Nábělka. Obaja mi niekoľkokrát potvrdili, že Karol by odmietal mať so súčasnou redakciou a jej metódami čokoľvek spoločné. Jeho meno len zneužívajú,” vysvetlil.

 

Reklama

Nazávislosť či manipulácia a štvavé kampane?

Robert Kotian prezentuje SME ako nezávislé a kritické noviny. V rozhovore pre TASR uviedol: “Podstatou bolo, aby tam odznelo viacero názorov, nielen jeden. Samozrejme, aby bolo vidieť aj to, ktorým názorom fandíme, ktoré princípy sú pre nás dôležité. A strana mala svoju mustru, boli tam názory redakcie, názory príčetných ľudí zvonku. Ľudia to radi čítali. Tam dostali informácie v kontexte. Spravodajské oddelenie prinášalo informácie a kauzy, ale my sme ich dávali do kontextu. V tom bol denník vždy silný a presadzuje sa v tom aj naďalej,“ vysvetľuje Kotian.

“My sme nechceli byť opozičné noviny, chceli sme byť nezávislé, kritické noviny. Kritické voči akejkoľvek moci. Ale tým, ako reagovala štátna moc, ako reagoval Vladimír Mečiar, sme sa prirodzene dostali ešte trochu ďalej, ako sme pôvodne chceli. Ale v tom čase išlo o veľa. Či sa bude krajina uberať smerom na východ, alebo ostane súčasťou západného civilizačného okruhu,“ dodáva.

Chmelár má však odlišný názor: “Dejiny denníka Sme totiž nie sú len dejinami boja za slobodu, nezávislosť a demokraciu – ako znelo včera (15.1. – pozn. red.) počas celého dňa. Sú to aj dejiny tej najhrubšej manipulácie, propagandy, lží, extrémne neobjektívneho spravodajstva, štvavých kampaní, zámerných invektív či zamlčiavania nepohodlných informácií. Najtemnejším obdobím denníka Sme bola otvorená podpora vojny v Iraku prostredníctvom šírenia neoverených informácií a obludných lží, za ktoré sa redakcia nikdy neospravedlnila (k týmto udalostiam sa čoskoro vrátim v samostatnom článku, blíži sa 15. výročie invázie „koalície ochotných“). Rovnako aj propagandistická podpora tých najdrastickejších neoliberálnych reforiem Dzurindovej vlády, ktoré mali také tvrdé dopady na sociálnu situáciu, že sa proti nim rázne postavila aj inak lojálna cirkev. Redaktori denníka Sme v tom čase dokonca aj bagatelizovali rozkrádanie štátnych podnikov, povedané slovami klasika – hryzkali slabúčko. Navyše, denník Sme zásadným spôsobom prispel k tomu, že zo slovenskej žurnalistiky sa vytratila živá polemika a pluralita a nahradili ju masívne politické kampane,” ozrejmuje analytik a dodáva…

“Moja spolužiačka z vysokej školy, dnes šéfredaktorka denníka Sme Beata Balogová, včera uverejnila článok pod názvom „Sloboda médií je ohrozená“, ktorý navodzuje dojem, že toto je najdôležitejší problém, s ktorým sa v strednej Európe stretávame. Nie, nie je. Problémom nie je sloboda médií – Slovensko stále patrí medzi krajiny s najväčšou mierou slobody médií na svete. Problém je pluralita médií a informácií, ktorá bola za druhej Dzurindovej vlády na takom dne, že nás na to musela upozorniť Európska komisia. A hoci sa odvtedy situácia mierne zlepšila, dodnes s týmto problémom zápasíme.!

Reklama

Predchodca denníka Sme, možno ešte slávnejšia Smena, siahla podľa jeho slov počas Pražskej jari v marci 1968 k bezprecedentnému kroku: redakcia vydala vyhlásenie, že sa cíti byť nezávislá nielen voči štátu, ale aj voči vydavateľovi. “Niečo také sa dovtedy nestalo ani vo vyspelých demokraciách západnej Európy. Dnešní redaktori takúto odvahu nemajú. Pohybujú sa v mantineloch daných počiatočnou investíciou Georga Sorosa a dnešným kapitálom finančnej skupiny Penta. A sú spokojní. Rozdielne politické názory berú ako ohrozenie. Namiesto toho vyzdvihujú “spoločné hodnoty”. A tak keď je verejnoprávna televízia obsadená takmer výlučne redaktormi inklinujúcimi k dnešnej opozícii, nikto z novinárov v tom nevidí problém a akákoľvek snaha o vyváženosť je zo strany médií hystericky označovaná za pokus o cenzúru,” vysvetlil Chmelár.

Analytik vo svojom komentári reagoval aj na informácie Denníka N o prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi: “Dnes som sa preto schuti zasmial, keď hradný denník N napísal, že Fico a Kaliňák „zneužívajú dobromyseľnosť médií“ (ešte vydržte, ešte sa nesmejte), a to tým, že vraj šíria falošné správy, lebo podľa týchto spriatelených novinárov neexistuje žiadne vecné podozrenie, že by Andrej Kiska minul na prezidentskú kampaň viac ako povoľuje zákon (už sa môžete smiať).”

 

Spochybňovanie NATO

Chmelár zároveň upozorňuje, že je potrebné zbystriť ostražitosť a venovať oveľa väčšiu pozornosť plánovanému boju Európskej únie proti falošným správam.

Reklama

“Chcel by som varovať, že je tu skutočne obrovské nebezpečenstvo obnovenia cenzúry. Nejde o potieranie bludov, že Zem je placka, že svet ovládajú veľjaštery a ilumináti a že najväčšou hrozbou pre deti je očkovanie – na takéto nezmysly by sme v 21. storočí naozaj nemali míňať energiu. Ide o samotnú definíciu falošných správ. Včera som zachytil vyjadrenie nejakého „experta na mediálne právo RTVS“, ktorého vybrali do spomínanej hodnotiacej komisie EÚ a ktorý tvrdil, že medzi falošné správy patrí napríklad – spochybňovanie NATO. No ja nie som nijakým expertom na mediálne právo, iba som ho dvadsať rokov prednášal, ale moje skromné vedomosti mi stačia na to, aby som označil tieto reči za otvorené volanie po cenzúre. Lebo spochybňovanie úlohy jednej militaristickej organizácie, ktorá ako historický relikt už dávno nemala existovať, patrí aj do toho najobmedzenejšieho, kontinentálneho chápania slobody prejavu. Určite sa k tejto téme ešte vrátim, zdá sa, že nám tu vyrastá nebezpečné monštrum, pred ktorým sa musia mať na pozore všetci demokraticky zmýšľajúci ľudia.”

 

Spriaznené redakcie

Analytik tiež poukázal na závažný konflik záujmov: “Všimol som si, že niektorí politici mimoriadne obľubujú večierky spriatelených súkromných médií. Niečo také je vo vyspelých demokraciách nemysliteľné, úzke prepojenie politiky a médií by v niektorých prípadoch viedlo až k parlamentnému vyšetrovaniu. Ak však na takéto večierky chodí hlava štátu, a to výlučne do spriaznených redakcií svojich priateľov – .týždeň, denník N a denník Sme – je to nielenže nedôstojné a neetické, ale hraničí to s konfliktom záujmov.”

“Fenomén „našich ľudí“ tak očividne nie je doménou len pohlavárov Smeru. Veď Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš sa na večierku nechali počuť, že denník Sme stál vždy „na ich strane barikády“ a vždy na tej „správnej strane“. Výsledky potom môžeme vidieť aj v takýchto servilných článkoch voči Andrejovi Kiskovi. Ak médiá radi moralizujú o férovosti a transparentnosti nášho verejného života, mali by sa v prvom rade už konečne pozrieť do zrkadla. Možno by tam uvideli pokrivený obraz našej demokracie,” dodáva na záver Chmelár.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

08:14

Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť “neprijateľné riziko”.

08:04

Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že spúšťa nový fond, ktorého cieľom je posilniť ochranu utečencov a vysídlených komunít ohrozených zmenou klímy.

07:57

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok vyzval, aby Spojené štáty a Čína riešili svoje nezhody zodpovedným spôsobom.

Blinken to vyhlásil v Šanghaji deň pred tým, ako sa v piatok v Pekingu stretne s poprednými predstaviteľmi Číny, s ktorými chce rokovať o chúlostivých záležitostiach vrátane Ruska, Taiwanu a obchodnej výmeny.

07:50

Stredajšie prvé kolo prezidentských volieb v Severnom Macedónsku vyhrala Gordana Siljanovská-Davkovová, ktorá kandidovala za nacionalistickú stranu Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE).

Z výsledkov sčítania 80 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že táto 70-ročná profesorka práva získala 39,8 percenta hlasov.

voľby
Muž vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas prvého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
07:44

Troch ľudí hospitalizovali so zraneniami po tom, ako na podujatie švédskej Ľavicovej strany (V) vtrhli maskovaní útočníci. Uviedla to v stredu švédska polícia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali