Mimovládky v Afrike míňajú 80–90 % zdrojov na seba

Mimovládky v Afrike míňajú 80–90 % zdrojov na seba

Bratislava 8. júla (TASR/Foto:TASR)

Kibera v kenskom hlavnom meste Nairobi je najväčším slumom v krajine, kde podľa neoficiálnych odhadov žije viac ako milión ľudí. V oblasti pôsobia desiatky mimovládnych organizácií, mnohé z nich však veľmi neefektívne. “Ako sa hovorí, dávajú ľuďom ryby, ale neučia ich tieto ryby loviť,” konštatuje v rozhovore pre TASR šéf mimovládnej organizácie Amani Kibera Christopher Abuor a trvá na tom, že tento spôsob práce sa musí zmeniť.

-Koľko mimovládnych organizácií pracuje v Kibere?-

Hovorí sa, že priamo v Kibere máme viac ako 300 neziskových organizácií, ale presné čísla nevieme. Dôležitou otázkou však je, že ak ich máme naozaj viac ako 300, tak čo teda robia? Samozrejme, sú také neziskovky, ktorých práca je viditeľná. Tie väčšinou stavajú toalety, zabezpečujú vodu alebo pomáhajú s HIV.

Reklama

Myslím si však, že stratégia fungovania neziskového sektora sa musí zmeniť. Dokonca aj partneri rozvojovej pomoci dávajú veľkým neziskovkám iba peniaze a tieto minú 80 % až 90 % z týchto zdrojov na seba, svojich ľudí a tak v konečnom dôsledku peňazí, ktoré smerujú na samotnú implementáciu projektov, je málo. Takže musí dôjsť k odlišnému prístupu pri riešení problémov v Kibere, pretože, ak máme naozaj toľko neziskoviek, tak rozhodne niečo musí byť zlé. Čo teda robia, keď sa situácia nezmenila?

-Pravdepodobne iba míňajú peniaze…-

Reklama

Presne, a tak si myslím, že je niečo zlé, stratégia nefunguje. Viem, že niektoré mimovládne organizácie robia dobrú prácu, ale niektoré iba skúšajú triky na komunitu.

-V akom zmysle?-

Myslím tým, že nerobia nič. Niektoré tiež ponúkajú pomoc, ale ako sa hovorí, dávajú ľuďom ryby, ale neučia ich tieto ryby loviť.

-Ale nie je toto presne to, čo sa deje v celej Afrike, vo väčšine jej štátov? Mimovládne organizácie dajú ľuďom jedlo, avšak neučia ich ho pripravovať?-

To je prax, ktorú prijali takmer všetky mimovládne organizácie. Tento prístup sa v budúcnosti musí zmeniť, aby sa veci v Kibere pohli dopredu. Ľudia v Kibere vedia, čo chcú.

Reklama

-Asi to však nie je také jednoduché, Afričania si totiž na to zvykli…-

Áno, ľudia si na to zvykli, pretože je to prístup, ktorý bol implementovaný väčšinou z mimovládnych organizácií, takže zmeniť mentalitu ľudí nemusí byť jednoduché. Vezmime si však fungujúcu prax priamo z Kibery – príkladom je pomoc slobodným matkám, ktoré šijú tričká, vyrábajú bižutériu a takto zarobené peniaze im dávajú predstavu, že je potrebné pracovať, aby si zarobili, teda zarobiť si peniaze svojou prácou a naučiť sa ju robiť, a tak už nie sú od nikoho závislé. To je prístup, ktorý môže zmeniť akúkoľvek komunitu.

-Projekt pomoci slobodným matkám je projektom vašej organizácie Amani Kibera (Pomôžme Kibere), čím sa teda odlišuje vaša mimovládna organizácia od ostatných?-

To, čo robíme my, nie je to, čo robia ostatní. Nehovorím, že sme najlepší, ale hovorím, že náš príspevok pre komunitu je viditeľný, je citeľný. Napríklad, keď k nám prídete, môžete vidieť deti navštevujúce knižnicu, požičiavajú si knižky, robia si domáce úlohy a na konci školského roka môžete vidieť, že tieto deti sa v škole zlepšili. Toto všetko sa odohráva v našej komunitnej knižnici, v ktorej máme aj IT centrum, teda jeden počítač. Tí, ktorí chodia na strednú alebo vysokú školu, tak môžu prísť k nám, napísať si svoje práce, vyhľadávať na internete, robiť si prieskumy. Len čo sa raz u nás zaregistrujú, môžu prísť a robiť si svoje veci zadarmo.

Druhým projektom je práca so slobodnými mamičkami, väčšinou tínedžerkami. Ide o dievčatá, ktoré vypadli zo školy alebo do nej vôbec nechodili a majú deti, pričom však ich otcovia odmietajú svoju zodpovednosť alebo ich nepoznajú. Tento projekt, ako som už opísal, pomáha matkám tak, že vyrábajú tričká, bižutériu, takto získajú peniaze na nákup jedla pre svoje deti a malú časť na úspory. Dievčatá sa takto učia disciplíne – vedia, že musia pracovať, aby si zarobili peniaze. Ich priateľ ich nezabezpečí, nemôžu závisieť od svojich rodičov a nie je žiadna nezisková organizácia, ktorá im dá iba peniaze.

Reklama

To, čo sa snažíme implementovať, je, že organizácie pracujúce v komunite ponúkajú ľuďom platformu, možnosti na použitie ich rozumu, talentu, aby niečo pre seba urobili, a presne to robíme cez program dievčat v Amani Kibera. V rámci tohto projektu máme pre mamičky aj centrum, kam môžu dať svoje malé deti, kým sa učia a robia svoju prácu.

-Aká je úloha Slovenska, slovenskej pomoci pri vašich aktivitách?-

Slovenská vláda bola veľmi nápomocná v zabezpečovaní knižnice. Podpora zo strany Slovenska nám pomáha kúpiť knihy a regály v knižnici Amani Kibera. Takže vy ste hrali celkom dôležitú úlohu v poskytovaní informácií pre ľudí v Kibere.

-Ako chcete ďalej tieto aktivity rozvíjať? Aká je vaša vízia na nasledujúce roky?-

To, čo chceme, je expandovať, pretože cítime veľký dopyt po našich službách. V našom centre chceme pomôcť a dať priestor čo najväčšiemu počtu ľudí a zároveň sme si uvedomili, že musíme vytvoriť podmienky aj pre slepých, telesne či duševne postihnutých, na ktorých sa teraz v našom centre nezameriavame.

Čo sa týka knižnice, tak rovnaký model by sme radi použili aj v ostatných dedinách, aby mali ľudia v Kibere prístup k informáciám.

-Ako by ste opísali Kiberu pre ľudí, ktorí v nej nikdy neboli?-

Najviac spoločenské miesto na tomto svete, v akom som doteraz bol, je práve Kibera. Je to miesto, kde sú ľudia šťastní, plní života, neboja sa výziev a berú ich s úsmevom dúfajúc, že zajtrajšok bude lepším dňom.

Samozrejme, infraštruktúra najmä v prípade ich domov nie je veľmi pohodlná, ale tu sú ľudia, ktorí akceptovali svoju situáciu a dúfajú, že ak nájdu iných, ktorí v nich budú veriť, môžu zmeniť svoj život a sú si istí, že k tomu dôjde.

Takže ten, kto nikdy nebol v Kibere, by mal vedieť, že sme otvorení ľudia, ktorí sú pripravení sa zmeniť k lepšiemu. A sme pripravení spolupracovať s každým, kto nás rešpektuje a verí v zmenu situácie.

Reklama

-Koľko dedín je súčasťou slumu Kibera?-

Máme desať hlavných dedín, ale, samozrejme, sú tu aj malé dedinky, ďalšie približne tri, štyri. Dediny sa od seba líšia, sú totiž zložené z rôznych etnických skupín, ale väčšinou zistíme, že v každej dedine dominuje jeden kmeň.

V dedinách máme školy, ktoré väčšinou vlastnia fyzické osoby alebo komunitné organizácie. Priamo v slume nemáme žiadne štátne školy, takže deti musia do štátnych škôl chodiť mimo slumu.

-A koľko ľudí spolu žije v týchto štrnástich dedinách? Aký veľký je celý slum?-

Pýtať sa na počet ľudí je veľmi zložitá otázka, pretože som presvedčený, že vláda manipuluje s údajmi z nejakých dôvodov, ktoré ja nepoznám. Jeden deň tvrdí, že je tam viac ako jeden milión ľudí, nasledujúci deň hovorí, že len 800.000 a ďalší už len 600.000 ľudí. Takže je zjavné, že sa hrá s číslami, ale ja viem s určitosťou povedať, že v Kibere žije viac ako jeden milión obyvateľov.

Reklama

Celá Kibera je pritom postavená na približne troch štvorcových kilometroch a od centra Nairobi je vzdialená iba 7,5 kilometra.

-To je veľmi blízko centra hlavného mesta, navyše ide o najväčší slum v Keni, čo teda robí vláda preto, aby týmto ľuďom pomohla? Aby pomohla vám?-

Zem, na ktorej stoja domy ľudí, považuje vláda za les, aj keď tam žiaden nestojí, takže vláda neidentifikuje, neuznáva ľudí žijúcich v Kibere.

Na druhej strane sa však snaží dostať ľudí z tohto miesta inam. Postavila pre nich domy, ale myslím si, že to bol neúspech, pretože ľudia z Kibery sa mali presťahovať, pričom sa však s nimi nič nekonzultovalo. Niektoré kroky sú pozitívne, avšak nie sú konzultované a myslím si, že vláda nerešpektuje ľudí žijúcich v Kibere.

-Prečo? Čo za tým vidíte?-

Reklama

Ak by boli títo ľudia požiadaní o spoluprácu, ak by sa ich opýtali, aký typ domov potrebujú, ak by boli súčasťou plánov napríklad chýbajúce ihriská pre deti, aby mohli mať títo ľudia normálny život, v takom prípade by išlo o normálnu konzultáciu.

-Bol toto jediný problém? Sú vôbec tieto domy pre nich dostupné?-

Keď postavili spomínané domy, renta v nich bola stanovená na 4000 kenských šilingov mesačne, avšak dom, v ktorom som napríklad ja zvykol bývať, stojí iba 800 šilingov. Takže, ako by som získal takú výraznú sumu?

Ďalším problémom bol krok vlády, ktorá po presťahovaní časti ľudí ich pôvodné domy zbúrala. A to je proti ľudským právam, ako môže niekto prísť k môjmu domu a zrútiť ho? Kam sa potom mali vrátiť tieto rodiny, keď zistili, že si nemôžu dovoliť platiť za domy, čo im dal štát?

-Ak však mali títo Kiberania postavené domy na ploche štátom deklarovanej ako les, majú vôbec právo sa brániť? Mali právo si tu svoj dom postaviť?-

Dom si môžete postaviť kedykoľvek, ak máte peniaze. Pozemok vlastniť nemusíte, ale dom si zato postaviť môžete, stačí, ak pôjdete na úrad miestnej registrácie a oni vám dajú povolenie.

-Vy sám ste z Kiberi, prisťahovali ste sa do nej ako dieťa, prežili tam veľa rokov. Ako ste sa do tohto slumu vlastne dostali?-

Reklama

Strýko ma zobral z dediny, od mojich rodičov, pretože moja rodina bola veľmi veľká a rodičia nás nemohli všetkých zabezpečiť. Vďaka strýkovi som vyštudoval prvý až šiesty ročník základnej školy, avšak potom aj on začal mať finančné problémy a už sa nemohol o mňa ďalej starať, tak som sa rozhodol presťahovať do slumu, do Kibery.

-Koľko ste mali vtedy rokov?-

Akurát som skončil základnú školu, takže pätnásť rokov a nasledujúce dva roky som nechodil do školy, bol som iba v slume, hral som futbal a gambloval. Potom mi pomohol kamarát aj jedna moja sesternica, odišiel som zo slumu a dokončil si strednú školu. Následne som sa však do neho vrátil a rozhodol týmto ľuďom pomôcť.

Rozhovor so Christopherom Abuorom je súčasťou multimediálneho projektu Osobnosti: tváre, myšlienky, v rámci ktorého prináša TASR každý týždeň rozhovory, fotografie a videá osobností slovenského, európskeho i svetového politického, spoločenského, ekonomického, športového a kultúrneho života.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:57

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok vyzval, aby Spojené štáty a Čína riešili svoje nezhody zodpovedným spôsobom.

Blinken to vyhlásil v Šanghaji deň pred tým, ako sa v piatok v Pekingu stretne s poprednými predstaviteľmi Číny, s ktorými chce rokovať o chúlostivých záležitostiach vrátane Ruska, Taiwanu a obchodnej výmeny.

07:50

Stredajšie prvé kolo prezidentských volieb v Severnom Macedónsku vyhrala Gordana Siljanovská-Davkovová, ktorá kandidovala za nacionalistickú stranu Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE).

Z výsledkov sčítania 80 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že táto 70-ročná profesorka práva získala 39,8 percenta hlasov.

voľby
Muž vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas prvého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
07:44

Troch ľudí hospitalizovali so zraneniami po tom, ako na podujatie švédskej Ľavicovej strany (V) vtrhli maskovaní útočníci. Uviedla to v stredu švédska polícia.

07:24

Snemovňa reprezentantov amerického štátu Arizona v stredu odhlasovala zrušenie zákona zakazujúceho takmer všetky druhy interrupcií. Najvyšší súd v Arizone pritom pred viac ako dvoma týždňami rozhodol, že tento zákon prijatý pred 160 rokmi je vykonateľný.

07:11

Státisíce ľudí sa vo štvrtok zišli na rôznych miestach po celej Austrálii a na Novom Zélande, aby si pripomenuli svojich padlých v prvej svetovej vojne. Informovala agentúra AFP.

07:02

Jemenskí húsíovia sa prihlásili k útokom na americké a izraelské obchodné plavidlá a americký torpédoborec.

O operáciách informoval Yahya Sari, vojenský hovorca hnutia Ansar Allah.

06:53

Francúzske orgány činné v trestnom konaní zadržali a začali vypočúvať 16-ročného chlapca, ktorý avizoval, že chce spáchať útok počas letnej olympiády v Paríži. Polícia uňho našla sľub vernosti teroristickej sieti Islamský štát (IS). Prípad prevzala prokuratúra, ktorá sa zaoberá teroristickými činmi.

06:44

Poľsko poskytne finančnú pomoc vo výške dvoch miliónov dolárov pre dve humanitárne agentúry OSN, ktoré podporujú civilistov vo vojnou zmietanom Pásme Gazy. V stredu to oznámilo poľské ministerstvo zahraničných vecí.

06:35

Generálny riaditeľ sociálnej platformy TikTok Šou C’ Čche v stredu prisľúbil podniknutie právnych krokov na zvrátenie zákona prijatého v Spojených štátoch, na základe ktorého bude možné túto populárnu aplikáciu v USA zakázať pre podozrenia, že ju kontroluje čínska vláda.

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon, ktorý čínskej materskej spoločnosti ByteDance dáva približne 270 dní na to, aby odpredala TikTok v USA alebo čelila vylúčeniu z amerického trhu.

06:30

Španielsky premiér Pedro Sánchez v stredu uviedol, že zvažuje možné odstúpenie v reakcii na oznámenie súdu, ktorý začal vyšetrovanie premiérovej manželky na základe podozrení z korupcie.

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali