Dopravné správy: Cesta medzi Kraľovanmi a Párnicou je opäť neprejazdná, zasypal ju ďalší sneh

Dopravné správy: Cesta medzi Kraľovanmi a Párnicou je opäť neprejazdná, zasypal ju ďalší sneh

Párnica 4. januára 2017 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Kerstin Joensson)

 

Dve lavíny padli na železničnú trať aj na vozovku

Cesta I/70 medzi Kraľovanmi a Párnicou je opäť neprejazdná. Znovu sa na ňu zosunul sneh. TASR o tom informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline.

Reklama
Na snímke odpratávanie snehu z cestnej komunikácie po páde lavíny v Kraľovanoch 4. januára 2016
Na snímke odpratávanie snehu z cestnej komunikácie po páde lavíny v Kraľovanoch 4. januára 2016

“V danom úseku je niekoľko skrížených kamiónov. Poveternostná situácia je skutočne nepriaznivá, husto sneží a fúka silný vietor. Vodičov v Žilinskom kraji a najmä v horských oblastiach dnes vyzývame, aby prispôsobili svoju jazdu stavu a povahe vozovky,” povedala hovorkyňa KR PZ v Žiline Jana Balogová.

Úsek medzi Kraľovanmi a Párnicou bol dnes úplne ochromený. Dve lavíny padli na železničnú trať aj na vozovku. Polícia odkláňala všetku dopravu smerom na Ružomberok. Po niekoľkých hodinách sa úsek podarilo sprejazdniť, v čase obeda však vozovku opäť zasypal sneh.

Reklama

 

Donovaly pre sneženie uzatvorili pre kamióny nad 10 m

Pre sneženie uzatvorili pre kamióny nad 10 metrov dĺžky horský priechod Donovaly. Pre všetku nákladnú dopravu je uzatvorený aj horský priechod Čertovica. Informuje o tom internetová stránka Slovenskej správy ciest (SSC).

V dôsledku silného nárazového vetra sa na cestách v okresoch Brezno tvoria snehové jazyky a záveje. Na ceste II/584 v úseku Srdiečko – Bystrá v okrese Brezno je nutné použiť snehové reťaze pre všetku dopravu.

SSC upozorňuje, že pri nízkych teplotách je na mokrých a vlhkých vozovkách, na mostoch a pri vodných tokoch zvýšené riziko výskytu námrazy a poľadovice.

Reklama

Ako sa na stránke ďalej uvádza, v Banskobystrickom kraji, na ceste II/526 hranice okresov Detva/Poltár – Kokava nad Rimavicou sa na vozovke miestami nachádza zľadovatený sneh do jedného centimetra. Vplyvom počasia a poveternostných podmienok sneh naviaty na vozovky namŕza.

 

Cesty v Prešovskom kraji sú zjazdné, miestami sa tvoria snehové jazyky a záveje

Cesty v Prešovskom kraji sú zjazdné, vozovky sú prevažné vlhké až mokré, na niektorých úsekoch ciest sa nachádza kašovitý sneh do dvoch centimetrov. Jaroslav Štofko zo Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja uviedol, že v dôsledku silného vetra sa v okresoch Poprad, Kežmarok, Levoča, Stará Ľubovňa a Humenné tvoria snehové jazyky a záveje.

V okrese Stará Ľubovňa a Kežmarok fúka nárazový vietor, miestami sa vyskytuje silné sneženie a najmä v okrese Stará Ľubovňa je aj znížená viditeľnosť. Na cestách tretej triedy sa vo vyšších polohách nachádza miestami vrstva utlačeného snehu do štyroch centimetrov. Všetky horské priechody na území kraja sú zjazdné bez obmedzení.

Reklama

Počas utorka 3. januára sa inertným materiálom na území kraja posypalo 1529 km a soľou 2181 km ciest. Podľa Štofka tu bolo nasadených 75 mechanizmov, ktoré pluhmi odhrnuli sneh na 4344 km ciest. Z toho najviac, 1821 km, bolo v okrese Poprad a v okrese Humenné to bolo 962 km.

 

Sneženie komplikuje dopravu na hornej Nitre, kamióny odstavujú

Husté sneženie zapríčinilo viacero dopravných obmedzení na cestách na území hornej Nitry. Platia najmä pre nákladné autá, ktoré polícia odstavuje.

Kamióny neprejdú od 10.00 h cez cestu pri Vyšehradnom, časti obce Nitrianske Pravno (okres Prievidza) smerom na Martin. Pri salaši je ich tam odstavených viacero, pričom policajná hliadka ďalšie zastavuje priamo v Nitrianskom Pravne.

Nákladné vozidlá polícia nepúšťa vyše hodiny ani cez cestu I/9 medzi Novákmi a Dolnými Vestenicami v Prievidzskom okrese. Hrozí totiž, že zablokujú spomínaný úsek. Dopravu tam riadia policajti, ktorí touto cestou vyzývajú vodičov, aby prispôsobili rýchlosť jazdy stavu a povahe vozovky.

Snehovú kalamitu sa snažia odstraňovať aj v Bánovciach nad Bebravou. Spoločnosť Tedos zabezpečuje odhŕňanie snehu prednostne na hlavných cestných ťahoch mestom, popritom jazdia stroje aj v ostatných lokalitách. Firma má k dispozícii tri traktorové zhŕňače a posýpač.

TASR o dopravnej situácii informovali Operačné stredisko Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Prievidzi a hovorca mesta Bánovce nad Bebravou Miroslav Schlesinger.

 

Cesta medzi Bytčou a Makovom je pre nebezpečne naklonené stromy uzavretá

Reklama

Žilinskí policajti uzavreli dnes cestu I/10 medzi Bytčou a Makovom. Dôvodom je odstraňovanie nebezpečne naklonených stromov. TASR o tom informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline.

Cesta by mala byť podľa operačného strediska uzavretá približne hodinu. Na mieste sa nachádzajú policajné hliadky, ktoré odkláňajú dopravu mimo tohto úseku. Polícia žiada vodičov o rešpektovanie pokynov.

 

V Trnavskom kraji sú všetky cesty zjazdné

Cesty v Trnavskom kraji sú zjazdné. Najviac snehu napadlo v Piešťanoch. Napriek tomu neboli zaznamenané žiadne problémy. Ostatné cesty kraja sú väčšinou mokré. TASR informáciu poskytli službukonajúci dispečer Správy a údržby ciest (SÚC) Trnavského samosprávneho kraja – stredisko Trnava Baláž Milan a pracovníci SÚC z viacerých okresov.

Reklama

Podľa SÚC sú v prípade potreby cestári pripravení zasiahnuť. Je dostatok posypového materiálu a strojový park je v dobrom stave. Vo viacerých regiónoch zatiaľ obyvatelia snehovú pokrývku v tomto roku ešte ani nevideli. V Dunajskostredskom okrese sa v noci napadnutý sneh už roztopil a v momentálne tam prší.

 

Cesty v Žilinskom kraji sú zjazdné, väčšie problémy sú len na Orave

Cesty a horské priechody v Žilinskom kraji sú aj napriek snehovým prehánkam zjazdné. Generálny riaditeľ Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja (SC ŽSK) Dezider Szabó pre TASR uviedol, že problémy sa vyskytli zatiaľ len na Orave.

“Jediný výraznejší problém je v súčasnosti na ceste I/70 v obci Kraľovany, kde spadla na cestu lavína. Máme tam stroje a momentálne sneh odpratávame. Okrem toho sú všetky cesty aj horské priechody zjazdné bez obmedzení, treba však jazdiť veľmi opatrne,” skonštatoval.

Reklama

Ako ďalej uviedol, na Orave, Liptove, Turci a v okolí Žiliny vyhlásili v dôsledku pretrvávania veľkých snehových zrážok prvý kalamitný stupeň. “Vzniknuté problémy operatívne riešime, v teréne máme všetku dostupnú techniku,” dodal Szabó.

 

Cesta zo Štrby do Šuňavy je uzatvorená, v okrese Poprad je prvý situačný stupeň

Cesta v smere z obce Štrba do Šuňavy v okrese Poprad je z dôvodu silného vetra, sneženia a tvorby snehových závejov uzatvorená. Riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marián Barilla TASR informoval, že od 11.00 h je vyhlásený prvý situačný stupeň pre okresy Poprad a Kežmarok.

“Aktuálne pretrvávajú snehové zrážky, fúka silný vietor od 50 do 100 km/h, na cestách sa nachádza od dvoch do desiatich centimetrov čerstvého snehu,” uviedol Barilla. Na mnohých úsekoch ciest sa nachádza do päť centimetrov utlačeného a kašovitého snehu, v dôsledku silného vetra sa tvoria snehové jazyky a záveje. “V teréne sa nachádza 20 sypačov, šesť nakladačov a štyri traktory,” doplnil.

Podľa jeho slov sú najviac postihnuté cesty pri Tatranskej Štrbe, v Poprade smerom na Kvetnicu a Starý Smokovec, od Podbanského v smere do Starého Smokovca, v okolí Mengusoviec, Lučivnej, Mlynice, Spišskej Teplice a v okrese Kežmarok pri Slovenskej Vsi, Lendaku a Veľkej Lomnici. “Vyzývam všetkých účastníkov cestnej premávky, aby svoju jazdu v sťažených podmienkach prispôsobili stavu a povahe vozovky, poveternostným podmienkam a svojim schopnostiam,” doplnil Barilla.

Podľa Slovenskej správy ciest silné sneženie s dohľadnosťou do 50 m je v obci Pusté Pole v okrese Stará Ľubovňa. Dohľadnosť do 100 m je v obciach Haligovce v okrese Stará Ľubovňa, v meste Spišská Stará Ves, v Popradskom okrese najmä pri obciach Batizovce a Štrba.

Reklama

 

V Žiari nad Hronom sneženie vážnejšie problémy zatiaľ na cestách nespôsobuje

Husté sneženie zatiaľ vážnejšie problémy na cestách okresov Žiar nad Hronom, Žarnovica a Banská Štiavnica nespôsobuje. Podľa informácií z dispečingu Banskobystrickej regionálnej správy ciest, závod Žiar nad Hronom sú všetky cesty v týchto lokalitách zjazdné a nie sú hlásené žiadne problémy.

Ako sa uvádza na stránke Slovenskej správy ciest (SSC), na cestách III. triedy v obvode Banská Štiavnica je utlačený alebo kašovitý sneh o hrúbke dva centimetre. Na cestách v okolí Kremnice je utlačený sneh o hrúbke štyri až päť centimetrov. Utlačený sneh o hrúbke dva centimetre je na horskom priechode Veľké Pole. Na rýchlostnej komunikácii R1 v úseku Žarnovica – Hronský Beňadik je podľa SSC kašovitý sneh o hrúbke dva centimetre.

 

V Nitre cesty v meste a okolí sú zjazdné, situáciu by mohol skomplikovať mráz

Situácia na cestách v Nitre a okolí je stabilizovaná a aj napriek hustému rannému sneženiu sú všetky dôležité komunikácie zjazdné. Podľa slov Ľubora Andrášika z Regionálnej správy a údržby ciest v Nitre majú cestári situáciu pod kontrolou a momentálne sa už na hlavných ťahoch čistia stredové pásy vozoviek.

Reklama

V Nitre začalo snežiť o tretej hodine ráno a v priebehu niekoľkých hodín v meste a okolí napadlo približne desať až 15 centimetrov snehu. „Momentálne sa snažíme čo najviac dočistiť cesty, pretože majú prísť mrazy a nechceme, aby nám zvyšky snehu zamrzli na vozovkách. V teréne momentálne pracuje 15 našich mechanizmov a desať strojov od dodávateľských firiem,“ uviedol Andrášik.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:14

Nórsko uzavrelo bezpečnostnú dohodu s Ukrajinou. Oznámil to nórsky minister zahraničných vecí Espen Barth Eide.

Včera 20:13

Nemecko plánuje zlegalizovať interrupcie počas skorého štádia tehotenstva. Návrh predložila komisia, ktorú minulý rok založila vládna koalícia kancelára Olafa Scholza.

Včera 19:58

Poľsko v posledných týždňoch zaznamenalo opätovný nárast pokusov o nelegálne prekročenie hranice s Bieloruskom. Len počas uplynulého víkendu bolo odhalených 669 takýchto prípadov, informovala poľská pohraničná stráž na sieti X.

Včera 19:57

Počas bojov v blízkosti mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny koncom marca padol ukrajinský historik a administrátor ruskojazyčnej sekcie Wikipédie Jurij Luščaj. 

Včera 19:39

Svetoví darcovia prisľúbili pomoc Sudánu po roku ničivej vojny vo výške dvoch miliárd eur, uviedol francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Včera 19:38

Líder holandskej Ľavicovej aliancie Frans Timmermans vyzval v pondelok občanov krajiny, aby počas Národného dňa spomienok na mŕtvych (Dodenherdenking) 4. mája neorganizovali protesty súvisiace s konfliktom v Pásme Gazy. Na správu portálu DutchNews.nl

Včera 19:29

Pozvanie a následná debata v centrále americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) ukázala vysokú mieru dôvery zo strany Spojených štátov voči Česku, povedal po návšteve v jej sídle český premiér Petr Fiala. Večer ho v Bielom dome prijme americký prezident Joe Biden.

Včera 19:02

Belgicko si predvolalo iránskeho veľvyslanca. Pridalo sa tak k ďalším krajinám EÚ, ktoré k takémuto kroku pristúpili, aby tak protestovali proti víkendovému raketovému a dronovému útoku Iránu na Izrael a vyzvali Teherán na zdržanlivosť. 

Včera 19:01

Podozrivým zadržaným po útoku v asýrskom pravoslávnom chráme na predmestí austrálskeho mesta Sydney je 15-ročný chlapec. Úradujúci zástupca komisára štátu Nový Južný Wales Andrew Holland spresnil, že zadržaný má zranenú ruku.

Včera 18:59

Líder izraelskej opozície Jair Lapid vyzval ministrov vlády národnej jednoty Bennyho Ganca a Gadiho Eizenkota, aby pomohli zosadiť vládu premiéra Benjamina Netanjahua. Lapid tvrdí, že v novej koalícii by títo politici mali väčší vplyv.

Včera 18:56

Spojené štáty si neželajú zhoršenie vzťahov s Iránom, ale zároveň budú pokračovať v obrane Izraela. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken to vyhlásil po víkendovom útoku Teheránu na Izrael.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
Včera 18:55

Federálny vyšetrovací úrad USA vedie trestné stíhanie ohľadom pádu mosta Francis Scott Key Bridge v americkom meste Baltimore, pri ktorom po náraze lode do piliera zahynulo šesť osôb. Osoba blízka vyšetrovaniu uviedla, že sa preveruje aj to, či boli dodržané všetky federálne zákony.

Včera 18:53

Izraelská armáda potvrdila zranenie svojich vojakov na libanonskom území.

Včera 18:52

Česko si predvolalo iránskeho veľvyslanca, dôvodom je víkendový útok Iránu na Izrael. Podľa českého ministra zahraničných vecí Jana Lipavského Teherán útokom prekročil všetky hranice a iránsky režim cielene ohrozuje bezpečnostnú situáciu v regióne.

Včera 18:50

Úspech Izraela a jeho spojencov, ktorým sa vo veľkej miere podarilo zmariť masívny útok iránskych rakiet a dronov, naznačuje, čo by Ukrajina mohla dosiahnuť proti ruským vzdušným útokom, ak by mala väčšiu podporu od svojich partnerov. V reakcii na najnovší vývoj na Blízkom východe to podľa agentúry AP uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke freska zobrazujúca postavy gréckej mytológie - veštice Cassandry a boha Apolóna - vo vnútri impozantnej hodovnej siene s elegantnými čiernymi stenami, vyzdobenej mytologickými námetmi inšpirovanými Trójskou vojnou, ktorá bola nedávno odkrytá v archeologickej oblasti Pompeje neďaleko Neapola v južnom Taliansku

Autor: TASR/AP-Italian Culture Ministry via AP, HO

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali