Česko a Slovensko kritizujú NATO. Čo za tým stojí?

Česko a Slovensko kritizujú NATO. Čo za tým stojí?

Praha 15. novembra 2019 (HSP/Sputnik/Foto:TASR-Dano Veselský)

 

Český premiér Andrej Babiš skritizoval súčasný stav, ktorý panuje v Severoatlantickej aliancii. Pridal sa k nemu aj jeho slovenský kolega Peter Pellegrini. Budú v Bruseli túto kritiku prehliadať? Pýta sa v úvode svojho komentára Alena Novotná

Ilustračné foto

Odpor voči NATO

Reklama

Na zámku vo Valticiach v pondelok spoločne zasadala česká a slovenská vláda. Ministri oboch krajín sa stretli po siedmykrát, riešili rôzne problémy, ktoré sa týkajú našich republík. A na záver bolo vydané obsiahle spoločné vyhlásenie predsedov vlád.

To, čo ale považujeme za najdôležitejšie, je vo vyhlásení ignorované. Ide o bezpečnosť. Celej Európy i našich štátov. Vo vyhlásení sa tomu venujú tri odseky, ale predseda českej vlády Andrej Babiš sa celkom rozohnil. A tvrdo skritizoval Severoatlantickú alianciu.

Reklama

Babiš vyjadril názor, že dozrel čas na rozhovor európskych krajín o bezpečnosti kontinentu. My v rámci NATO zdieľame rovnaké hodnoty, ale tri štáty mimo Európy a my by sme potrebovali nejakú dohodu v rámci európskych štátov, členov NATO, uviedol. Dodal, že nepodporuje myšlienku spoločnej európskej armády. Ale mali by sme o tom diskutovať, uviedol.

Český premiér kritizoval neochotu Severoatlantickej aliancie na diskusiu vo vnútri organizácie. Ten program trvá tri hodiny, každá krajina má tuším štyri minúty. To je nedostatočné, možno európske štáty NATO by o tom mali diskutovať,povedal Babiš k dvojdňovému samitu NATO, ktorý sa uskutoční začiatkom decembra vo Veľkej Británii.

Bokom nezostal ani jeho slovenský kolega. Peter Pellegrini zdôraznil, že európske štáty v rámci NATO majú aktívne riešiť a rozoberať situáciu Turecka. Sme voči nemu v schizofrenickej situácii. Je členom organizácie, ale zároveň mu vymeriavame sankcie. Turci nás začínajú verejne vydierať. Vraj si rozmyslia, či milióny utečencov premiestnia do Sýrie, alebo ich pošlú do Európy. Tento člen otvorene porušuje dohody. Zároveň vojská NATO na niektorých miestach operujú spoločne s ruskými hliadkami. To sú situácie, na ktoré sme neboli zvyknutí a mali by sme ich aktívne riešiť,dodal slovenský premiér.

Taký je obraz Severoatlantickej aliancie. Tak ju vidia členovia, ktorí s členstvom v organizácii spájajú svoje prozápadné smerovanie. Babiš a Pellegrini vlastne podporujú slová francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, že sa NATO nachádza v stave mozgovej smrti.

 

Reklama

Kríza aliancie

A čo ďalej? Severoatlantická aliancia je v kríze. Čo z toho vyplýva pre Českú republiku? Je NATO ešte na niečo dobré? Odpoveď na tieto otázky Sputniku poskytol známy člen SPD, držiteľ medaily Ministerstva školstva, mládeže a športu Českej republiky 2. stupňa, bývalý rektor Vysokej školy Európskych a regionálnych štúdií Lubomír Pána.

Myslím si, že nie je potrebné vymýšľať novú obrannú dohodu. Stačilo by, keby zmluvní členovia existujúcu Severoatlantickú zmluvu dodržiavali, mám na mysli najmä Spojené štáty americké a Turecko. A to nielen v súčasnosti, ale aj v nedávnej dobe nájdeme celý rad príkladov, kedy Spojené štáty americké a Turecko nedodržali Chartu OSN, k čomu ich zaväzuje celá rada článkov Severoatlantickej zmluvy, vrátane jej preambuly (Strany tejto zmluvy opätovne potvrdzujú svoju vieru v účel a princípy Charty OSN a svoju túžbu žiť v mieri so všetkými národmi a všetkými vládami. odhodlaní chrániť slobodu, spoločné dedičstvo a civilizáciu svojich národov, založenú na zásadách demokracie, individuálne slobody a právneho štátu. Usilujú o podporu stability a pohody v oblasti severného Atlantiku),oznámil Pána.

Ako príklad uviedol dva články zmluvy.

Napríklad v článku 1 sa uvádza: Strany sa zaväzujú, ako je stanovené v Charte Organizácie Spojených národov, urovnať akýkoľvek medzinárodný spor, do ktorého sa môžu zapojiť, mierovými prostriedkami tak, aby neohrozili medzinárodný mier, bezpečnosť a spravodlivosť, a zdržať sa medzinárodnej spolupráce, vzťahov a hrozieb alebo použitia sily akýmkoľvek spôsobom, ktorý nie je v súlade s cieľmi Organizácie spojených národov. A podobne v článku 4 Zmluvy sa uvádza: Strany budú konzultovať spoločne, kedykoľvek podľa ich názoru je ohrozená územná celistvosť, politická nezávislosť alebo bezpečnosť ktorejkoľvek zo strán,hovorí expert.

Reklama

 

Sme prehlasovaní veľkými štátmi

Ako sa to ? Je Severoatlantická aliancia sedemdesiat rokov starý dáždnik, ktorý zlyháva a potrebuje opravu?

“Nepovedal by som, že zlyháva. Mala by sa však dôsledne dodržiavať Zmluva, na základe ktorej alianciu ustanovili a s ktorou všetky členské štáty súhlasia. Alebo by mala zmeniť text zmluvy a prijať iný alebo založiť iné zoskupenie. Obranné zoskupenie v Severoatlantickej zmluve je definované, územím ktorejkoľvek zmluvnej strany v Európe alebo Severnej Amerike, na alžírske departementy Francúzska, na územie Turecka alebo na ostrovy pod jurisdikciou ktorejkoľvek zmluvnej strany v severoatlantickej oblasti severne od obratníka Raka. Uvediem dva príklady, ktoré spolu súvisia a premiérom sa pravdepodobne nepáčia.

Prvá, že súčasné aktivity niektorých štátov aliancie nie sú schválené príslušnými orgánmi aliancie, ale dokonca o nich partnerov informovali. V Rade Severoatlantickej aliancie sa rozhoduje jednomyseľne, preto jej radšej problematické rozhodnutia nie sú predkladané. Druhý, že ani v Európskej únii nie je ich hlas počuť, pretože na Rade Európskej únie jednomyseľnosť rozhodovania zrušili (zaviedli väčšinové hlasovanie podľa veľkosti štátov) a sú tak kedykoľvek prehlasovaní veľkými štátmi,” myslí si známy člen SPD.

 

A teraz tu je kardinálna otázka. Nemala by Európa viac zodpovedať za vlastnú bezpečnosť?

Jednoznačne mala. Pre začiatok by stačilo, keby ochránila svoje hranice (ako štátov Európskej únie, tak najmä vnútorné hranice schengenského priestoru) pred nezákonným prekračovaním tejto hranice osobami bez riadneho povolenia. Bohužiaľ zatiaľ nedokáže ani túto základnú triviálnu úloha naplniť.

Čas a fakty ukázali, že skutočné zámery a akcie niektorých štátov Severoatlantickej aliancie sa líšia od toho, čo je v Severoatlantickej zmluve. Preto by mala byť vypracovaná aktuálna Európska bezpečnostná doktrína a mala by tak byť posilnená bezpečnosť Európy ako celku (pozri ochrana hraníc) i bezpečnosť v jednotlivých štátoch,” hovorí Lubomír Pána.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali