Česko nás zvyklo v kadečom predbehnúť. Bude ich najnovšia predvolebná kampaň predobrazom tej našej pred parlamentnými voľbami 2020?

Česko nás zvyklo v kadečom predbehnúť. Bude ich najnovšia predvolebná kampaň predobrazom tej našej pred parlamentnými voľbami 2020?

Praha 7. októbra 2018 (HSP/Foto: TASR/AP- Petr David Josek)

 

Česká predvolebná kampaň pred komunálnymi voľbami mala jeden pozoruhodný rys. Českí politici známi svojou pragmatickosťou pochopili, že ľudí až tak nezaujímajú žabomyšie komunálne témy v situácii, keď je tu reálna hrozba, že by ich potomkovia mohli prísť o svoju krajinu. Českí politici tomu prispôsobili kampaň – a pravoverní pravdoláskari na oboch stranách hranice si trhajú vlasy

Na snímke poslanci českého parlamentu

Český publicista Zdeněk Strnad je zrejme klasický slniečkar, na akých sme zvyknutí aj v našich končinách – a v rovnakom štýle aj vyplakáva. Jeho článok v denníku Sme „Česká predvolebná reklama sa brodí v xenofóbnom bahne“ s podtitulkom „Komunál proti utečencom, Rómom aj bezdomovcom“ je plný náreku nad tým, aký je český volič xenofóbny a primitívny, a kam smeruje česká politika.

Reklama

Strnad píše o tom, že ak na Slovensku je jeden Kotleba, v Česku sa ich pred komunálnymi voľbami vyrojili húfy, a navyše, z takzvaných „štandardných“ strán. A desí sa toho, že „nikto, okrem liberálnych sociálnych bublín, sa nad tým ani nepozastavuje“.

Vo svojom článku Strnad uvádza viacero príkladov. Spomína Michala Malého, kandidáta Slobodných, ktorý varuje vo volebnom spote pred hordami islamistov a arabskými nápismi v pražskom metre. Združenie Mostečané Mostu chce za mestom vystavať „dedinu pre lúzu“, čo má byť krycí názov pre Rómov a „neprispôsobivých“ a mostecké združenie Otvorená radnica voličom oznamuje: „Len deratizačné prostriedky na tú háveď nestačia!“

Reklama

ODS v Prahe odkazuje rovnakým neprispôsobivým: „Električka nie je nocľaháreň“, keď hlavný slogan ich tohtoročnej je „Poriadok proti anarchii“. Hnutie Ostravák hovorí: „Veko z kanála patrí na kanál“, v čom Strnad vidí nenávisť voči Rómom (pozoruhodná logika!). Bokom nemohol ostať ani Andrej Babiš, ktorý tvrdí: „Nechcem ani jedného utečenca!“ A napokon, proti migrantom sa už dokonca vymedzujú aj niektorí Piráti, teda doposiaľ azda najtvrdší obhajcovia migrácie, keď ich volebný líder v Prahe 3 Štěpán Štrébl voličom povedal: „Všeobecne je môj názor neprijať nikoho.“ (Jeho strana ho za to aj poriadne vytrestala, bol údajne nateraz z verejnej komunikácie úplne stiahnutý.)

V Čechách už bola na pozvanie SPD na návšteve líderka francúzskych národovcov Marie Le Penová, šéfa servera alternatívnej pravice Breitbart Steva Bannona pozval do Česka dokonca sám prezident Zeman, a to rovno do zámku v Lánoch, konštatuje Strnad a trpko poznamenáva, že do toho istého zámku si Havel pozýval dalajlámu.

Samozrejme, je celkom logické, že autentickí ideoví potomkovia Václava Havla dostávajú z takéhoto vývoja hysterické záchvaty. Napríklad Václav Sochor, bývalý riaditeľ jednej zo staníc Českého rozhlasu, od frustrácie zlostne uráža českého voliča: „Fascinuje ma, ako všetky partaje cielia na úplne rovnakého človeka. Ten priblblý xenofóbny sráč nebude vedieť, komu to skôr hodiť. Koho budú voliť všetci ostatní je mi záhadou.“ Teda vidíme, že arogancia ľudí z tejto komunity je rovnaká, ako aj na našej strane hranice: najradšej by zrejme vymenili obyvateľstvo, keď nemieni voliť ako oni chcú.

Zúfalstvo českých mediálnych schutzov a hríbov však môže byť odkazom najmä pre slovenských politikov. Ak nás bratia Česi v minulosti vo všeličom zvykli predbehnúť a vývoj v ich krajine býval často predobrazom toho, čo sa malo o niekoľko rokov či mesiacov stať realitou aj u nás, mohla by aj kampaň pred najnovšími komunálnymi voľbami napovedať niečo o tom, ako bude vyzerať predvolebná kampaň pred slovenskými parlamentnými voľbami, ktoré sa budú konať na jar 2020.

Aj slovenskí voliči totiž čoraz jasnejšie vnímajú, čo sa deje v Európe a migrantská téma sa pomaly ale isto dostáva aj u nás do centra pozornosti. Márne slniečkari kričia, že veď na Slovensku ešte takmer žiadnych migrantov nemáme, lenže aj bežný občan už začína chápať, že keď už máte tigra v obývačke, je neskoro začať stavať voliéru. A tak aj slovenské politické strany budú musieť začať prispôsobovať svoju rétoriku, ak nechcú o voliča prísť.

Reklama

Vlastne, slovenské liberálne strany to pochopili už dávno: Sulíkove show v nemeckej televízii boli veľmi pôsobivou reklamou, rovnako ako pamätný rozhovor majstra N slovenskej reálpolitiky Igora Matoviča s bývalým predsedom bývalej strany Sieť Radoslavom Procházkom, v ktorom už pred niekoľkými rokmi navrhoval ukradnúť Kotlebovi voličov tým, že by liberálne strany jemne prispôsobili rétoriku smerom k národným témam (celý prepis veľmi poučného rozhovoru nájdete TU).

V Česku sa teda strhla populistická bitka o „xenofóbneho“ voliča, v dôsledku čoho Okamurova SPD prišla o časť voličov, keď z vlaňajších 11 percent podľa najnovšieho prieskumu údajne ostali len 4 percentá. Bude sa o rok aj na Slovensku diať niečo podobné? Prejavia naše politické strany aj verbálne populistický záujem o tvrdé jadro národných voličov? Príde takýmto spôsobom o percentá aj slovenský Okamura? Alebo sa stane presný opak a posun migračnej témy do centra pozornosti mu percentá ešte pridá?

Ivan Lehotský

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali