Češka Tereza sa dočkala vianočného darčeka

Češka Tereza sa dočkala vianočného darčeka

Bratislava 6. decembra 2019 (HSP/Foto:TARS/AP-K.M. Chaudary)

 

Viac ako osem mesiacov musela v Pakistane odsúdená Tereza čakať, než sa súd rozhodol opätovne zaoberať sa jej žiadosťou o odvolanie. Pár dní pred Vianocami sa tak dočká od sudkyne darčeka – nového súdneho pojednávania. Informuje portál televízie nova tn.cz

Na snímke Češka Tereza Hlůšková plače počas odchodu zo súdu

Pašeráčka Tereze si v ženskej väznici Kot Lakhpat odpykáva takmer deväťročný trest za pašovanie drog. Pred viac než ôsmimi mesiacmi podala žiadosť o urýchlené prerokovanie jej prípadu, ktorému v stredu sudkyňa Ally Nilamová vyhovela.

Reklama

Hlavné pojednávanie, počas ktorého sa rozhodne či je Terezino odvolanie oprávnené alebo nie, by sa malo uskutočniť 18. decembra, len pár dní pred Vianocami.

Terezin právnik Asghar Dogaru pred súdom argumentoval, že je Tereza nevinná a že sa stala obeťou falošného prípadu, do ktorého ju mali namočiť miestni colníci.

Reklama

Právnik tiež uviedol, že súd prvého stupňa nemal k dispozícii primerané informácie a poukázal na to, že Tereza si v pakistanskom väzení vytrpela už dosť.

 

Pašeráčka Tereza

Pakistanskí colníci mladú ženu zadržali ešte vlani 10. januára, údajne po tom, čo prešla cez dve kontrolné stanovištia protidrogových jednotiek cestou na let do Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch. Odtiaľ sa chystala pokračovať do Írska. Tereza mala vo svojom kufri prevážať osem a pol kilogramu heroínu.

Pakistanský spravodajský portál UrduPoint uviedol, že drogy, ktoré Češka prevážala, by mali na čiernom trhu hodnotu 150 miliónov pakistanských rupií (približne 950 tisíc eur). Okrem odsúdenej bol obvinený aj jeden muž z inej krajiny. Jeho však súd zbavil viny.

Reklama

Súd s Češkou začal vlani v marci, následne bolo viacero súdnych pojednávaní odročených.

Tereza po celú dobu vyšetrovania trvá na svojej nevinne, súd neprávoplatne rozhodol o jej zadržaní a poslal ju na osem rokov a osem mesiacov do väzby. Štátnemu žalobcovia tento trest dokonca prišiel príliš mierny a žiadal prísnejší trest.

Po jednom z verdiktov sa rezort zahraničia Českej republiky vyjadril, že sa Češka môže odvolať, alebo požiadať o odovzdanie na výkon trestu do Českej republiky.

“Ak odsúdená Češka požiada pakistanské úrady o odovzdanie na výkon trestu do Českej republiky, tak Česká republika podnikne všetky potrebné kroky na to, aby mohla byť odovzdaná do výkonu trestu do ČR,” povedal Robert Řehák z rezortu zahraničia.

Ako ale dodal, krajiny nemajú podpísanú zmluvu o odovzdávaní na výkon trestu, ktorú Pakistan k takémuto konaniu potrebuje (viac v článku).

Reklama

Tatiana Stará

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali