Česká Bezpečnostná informačná služba rozložila sieť vytváranú tajnou službou Ruska

Česká Bezpečnostná informačná služba rozložila sieť vytváranú tajnou službou Ruska

Praha 21. októbra 2019 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Alexander Zemlianichenko)

 

Česká Bezpečnostná informačná služba (BIS) spolu s policajnou Národnou centrálou proti organizovanému zločinu (NCOZ) rozložili vlani sieť, ktorú sa na území Českej republiky pokúšala vytvoriť ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB). V pondelok to v Poslaneckej snemovni na bezpečnostnej konferencii uviedol šéf BIS Michal Koudelka

Ilustračné foto

Sieť bola financovaná z Ruska a ruského veľvyslanectva a mala prostredníctvom siete serverov útočiť na ciele v Česku i na českých zahraničných partnerov, informoval spravodajský server Novinky.cz.

Reklama

“Sieť bola totálne rozbitá a zdecimovaná vďaka výbornej práci NCOZ. Vyšetrovanie ďalej pokračuje. Zabránili sme tejto aktivite z územia Českej republiky, ktorá bola súčasťou ďalšieho reťazca, ktorý Rusi využívali a pripravovali na využitie v iných krajinách Európy,” povedal šéf kontrarozviedky Koudelka.

Podľa týždenníka Respekt sa operácia začiatkom minulého roku týkala skupiny ruských občanov a niekoľkých ďalších Rusov, ktorí získali české občianstvo. Skupina mala fungovať pod krytím dvoch súkromných firiem v Prahe. Tie mali bežným zákazníkom predávať počítačový hardware a software, ale súčasne vykonávali hackerské útoky.

Reklama

Koudelka ďalej uviedol, že islamský terorizmus považuje za najväčšiu z krátkodobých hrozieb, pokým spravodajské operácie Ruska a Číny vníma ako dlhodobé riziko. BIS podľa neho nemá aktuálne informácie o hrozbe teroristického útoku.

“V Českej republike je situácia stále relatívne pokojná, v tejto chvíli nemáme informácie o priamej hrozbe v Českej republike,” konštatoval Koudelka. Česko je podľa neho skôr tranzitnou než cieľovou krajinou pre migrantov, moslimská komunita je v ČR malá a nie je radikalizovaná. Upozornil však na to, že sa objavili aj snahy o radikalizáciu, pripomenul prípad imáma Samera Shehadeha, ktorého polícia navrhla obžalovať z podpory terorizmu.

Podľa Koudelku sa zlepšila aj bezpečnostná situácia v Európe a teroristických útokom tam ubudlo. Dôvodom je podľa šéfa BIS vojenská porážka teroristickej skupiny Islamský štát a oslabenie migračného prúdu do Európy. Koudelka však upozornil, že väčšinu útokov v Európe mali na svedomí takzvaní osamelí vlci, ktorí sa na kontinente narodili, radikalizovali sa a zaútočili bez koordinácie s ústredím nejakej teroristickej organizácie. Predchádzať takýmto útokom je podľa neho veľmi ťažké.

Riaditeľ BIS upozornil aj na problém, ktorý pre európske krajiny predstavujú ich občania, ktorí sa zapojili do bojov na Blízkom východe v radoch Islamského štátu a budú sa snažiť vrátiť domov. V Česku je však podľa neho tento problém okrajový, pretože Čechov odišlo do bojových oblastí len malé množstvo a tí, ktorí nezahynuli, sa teraz nepohybujú na území Európske únie.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali