Ceny zemného plynu v Európe klesli na úroveň spred vojny na Ukrajine

Ceny zemného plynu v Európe klesli na úroveň spred vojny na Ukrajine

Bratislava 29. decembra 2022 (HSP/ft/Foto:TASR-Roman Hanc)

 

Pokles dopytu spôsobený teplejším zimným počasím pomáha regiónu doplniť zásoby uskladnenej energie, informuje Financial Times

zemný plyn
Ilustračné foto

Ceny zemného plynu v Európe klesli na úroveň, ktorá bola naposledy zaznamenaná pred februárovou inváziou Ruska na Ukrajinu v plnom rozsahu, keďže teplejšie počasie pomáha kontinentu zachovať si svoje zásoby.

Reklama

Podľa údajov spoločnosti Refinitiv holandská budúca cena plynu TTF na nadchádzajúci mesiac, ktorá je referenčným európskym kontraktom, v stredu klesla až o 7,4 % na 76,78 eura za megawatthodinu, čo je najnižšia úroveň za posledných 10 mesiacov. Táto cena bola naposledy zaznamenaná tesne pred útokom Ruska na Ukrajinu.

Neskôr sa však cena odrazila a v priebehu dňa sa obchodovala o 2,8 % nižšie, na úrovni 80,55 eura.

Reklama

Vyzbrojovanie Moskvy komoditami, ktoré predáva Európe, v kombinácii s rekordnými teplotami pomohlo v lete vytlačiť ceny plynu na viac ako 300 €/MWh. EÚ v snahe zastaviť rast cien zaviedla sériu opatrení vrátane povinného skladovania plynu a cieľov zníženia spotreby.

K najnovšiemu poklesu došlo po vyšších teplotách v severozápadnej Európe, ktoré by mali pretrvávať aj v novom roku. Keďže teplé počasie znižuje dopyt po vykurovaní, Európa mohla po znížení zásob od polovice novembra, a to aj počas chladných dní v prvých decembrových týždňoch, opäť vytvoriť zásoby plynu.

Od Štedrého dňa Európa posiela do svojich zásobníkov viac plynu, ako z nich odoberá, pričom úroveň zásobníkov sa do pondelka zvýšila o 0,28 %. Podľa priemyselnej organizácie Gas Infrastructure Europe bola kapacita k 26. decembru naplnená na 83,2 %, čo je menej ako v polovici novembra, keď bola naplnená na 95,6 %.

Súčasná úroveň je o 30 % vyššia ako v rovnakom období minulého roka, keď bola v Európe nezvyčajne nízka úroveň skladovania, a približne o 10 % vyššia ako priemer za predchádzajúcich päť rokov.

Zásobám pomohol aj znížený dopyt po plyne, keď región po podobnom poklese v októbri znížil v novembri svoje požiadavky približne o štvrtinu v porovnaní s päťročným priemerom.

Reklama

Analytici upozorňujú, že Európa bude mať v budúcom roku ťažkú pozíciu pri snahe doplniť svoje zásoby plynu, keď objem plynu dodávaného z ruských plynovodov bude výrazne nižší a trh so skvapalneným zemným plynom, na ktorom bol región tento rok závislý, zostane napätý.

“Na vytvorenie zásob plynu na budúcu zimu bude musieť Európa ešte zvážiť, čo urobiť so svojím dopytom, nižším dovozom plynu z ruských plynovodov a väčšou konkurenciou v oblasti skvapalneného zemného plynu, keďže čínska ekonomika sa spamätáva z pandémie koronavírusu,” povedal Glen Kurokawa, vedúci predstaviteľ energetického sektora v konzultačnej spoločnosti CRU.

“Ak bude cena plynu TTF naďalej nižšia, môže dôjsť k určitému zvýšeniu využívania plynu v európskom priemysle”, napríklad na výrobu amoniaku, povedal. “Akékoľvek zvýšenie by však mohlo byť obmedzené, pretože náklady na priemyselnú výrobu zostanú veľmi vysoké. Európsky dopyt po plyne bude pravdepodobne aj začiatkom roka 2023 vo všeobecnosti pod tlakom na medziročnej báze.”

Európske krajiny pracujú na balíku opatrení, ktoré majú zabrániť rastu cien energií, ako sa to stalo v lete. Pred Vianocami dosiahli ministri EÚ dohodu o obmedzení cien plynu v bloku, keď počas troch dní dosiahnu úroveň 180 EUR/MWh a budú sa nachádzať na úrovni 35 EUR/MWh alebo viac nad svetovými cenami LNG.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:13

Poľský juniorský reprezentant v športovej streľbe Michal Chojnowski zvíťazil na ME vo vzduchových zbraniach v chorvátskom Osijeku. Triumfoval v kategórii puška 3 pozície 50 m so ziskom 457,1 bodu. Druhý skončil jeho krajan Wiktor Sajdak, ktorý zaznamenal 453,5 b. Najlepšiu trojicu uzavrel Rakúšan Patrick Entner (443,4).

19:58

Európska komisia preveruje údaje o počte používateľov služby Telegram v EÚ.

Ak sa ukáže, že ich je viac ako 42 miliónov, bude sa musieť situácia preskúmať v súvislosti so zákazom šírenia dezinformácií a zakázaných materiálov.

Pre agentúru Bloomberg to uviedla európska komisárka Věra Jourová. Telegram označila za „problém“ kvôli umiestňovaniu proruských informácií.

Podľa nej je takýto messenger populárny najmä vo východných krajinách EÚ, kde je veľa rusky hovoriacich ľudí.

19:47

Česká reprezentantka v kolkoch Natálie Bínová získala zlatú medailu na IX. majstrovstvách sveta jednotlivcov mužov a žien na 120 HZ. V sobotnom finálovom zápase v Brezne zdolala Chorvátku Natašu Ravničovú 3:1.

19:32

Nórska juniorská reprezentantka v športovej streľbe Caroline Finnestad Lundová získala zlato na ME vo vzduchových zbraniach v chorvátskom Osijeku. V sobotu zvíťazila v kategórii puška 3 pozície 50 m so ziskom 457,0 bodu. Druhá sa umiestnila Slovinka Hana Strakušeková, ktorá zaznamenala 456,5 b. Pódium doplnila Maja Magdalena Gawendová z Poľska (444,8). Slovensko v tejto kategórii nemalo zastúpenie.

19:17

Smútiaci a vojaci v sobotu položili kvety k novej soche ruského prokremeľského žoldniera a oligarchu Jevgenija Prigožina na jeho hrobe v Petrohrade. V tento deň by sa Prigožin dožil 63 rokov. Informovala o tom agentúra AFP.

Prigožin vlani zorganizoval vzburu proti vojenskému vedeniu krajiny a neskôr zahynul pri havárii lietadla.

Odhalili sochu Jevgenija Prigožina na jeho hrobe v Petrohrade.
Na snímke sa ľudia pozerajú na bronzovú sochu ruského prokremeľského žoldniera a oligarchu Jevgenija Prigožina, ktorú odhalili na jeho hrobe v Petrohrade
19:13

Sobotňajšia provládna demonštrácia, ktorú pod názvom Pochod mieru zorganizovalo občianske združenie Fórum občianskeho zomknutia (CÖF), bol “pochodom s najmenším záujmom všetkých čias”. Podľa servera hang.hu to povedal najsilnejší kritik vlády premiéra Viktora Orbána, podpredseda mimoparlamentnej strany TISZA a líder jej kandidátky Péter Magyar.

Niekoľko desiatok tisíc priaznivcov Orbána sa v sobotu zhromaždilo na 10. Pochod mieru. Prvýkrát ho usporiadali v roku 2012, terajší sa konal týždeň pred voľbami do Európskeho parlamentu.

17:55

Hasiči v Košickom kraji počas sobotňajšieho popoludnia zaznamenali doposiaľ päť výjazdov v súvislosti s nepriaznivým počasím, respektíve prietržou mračien.

“Výjazdy hasičov sa v štyroch prípadoch týkali popadaných stromov. Zvyšnú časť strechy rodinného domu v Iňačovciach, ktorú strhlo vplyvom búrky, hasiči pomohli dať dole a výjazd ukončili,” spresnil hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach Jozef Bálint.

17:26

Taliansky futbalový klub Juventus Turín sa opäť stane členom Európskej klubovej asociácie (ECA). Tá to potvrdila po sobotnom zasadnutí výkonného výboru v Londýne.

16:50

Meteorológovia zvýšili výstrahu pred búrkami v niektorých okresoch na východe Slovenska na druhý stupeň z troch. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe. Pre zvyšok Slovenska aj naďalej platí výstraha prvého stupňa.

16:40

Island si v sobotu volí svoju novú hlavu štátu v prezidentských voľbách, ktoré budú zrejme tesným súbojom troch žien vrátane bývalej premiérky Katrín Jakobsdóttir. Informovala agentúra AFP.

Podľa prieskumu zverejneného v piatok v denníku Morgunbladid vedie Katrín s 26 percentami, tesne za ňou je Halla s 24 percentami a Halla Hrund s 19 percentami.

16:39

Na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica zaútočili, lebo presadzuje mier. Vyhlásil to v sobotu na provládnej demonštrácii v Budapešti maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý Ficovi odkázal: “Vráť sa, Robert, skoré uzdravenie!” S odvolaním sa na server nepszava.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

16:33

Taliansky minister zahraničných vecí v sobotu zopakoval svoj nesúhlas, aby Kyjev použil talianske zbrane proti cieľom v Rusku. Informovala o tom agentúra AFP.

“Je to veľmi chúlostivá chvíľa, nesmieme robiť falošné kroky” a musíme sa vyhýbať “unáhleným krokom a vyhláseniam”, povedal Antonio Tajani na stretnutí v Rapalle na severozápade Talianska podľa tlačových agentúr AGI a ANSA.

Tajani dodal, že Taliansko pošle Ukrajine ďalší balík pomoci v priebehu “týždňov”. Zopakoval však, že “nepošleme ani jedného talianskeho vojaka bojovať na Ukrajinu, pretože nie sme vo vojne s Ruskom”, uviedla AGI.

Antonio Tajani
Na snímke taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani odpovedá na otázky novinárov počas príchodu na stretnutie ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ v Bruseli
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke ľudia stoja okolo fontány v parku počas horúceho dňa v Láhaure v Pakistane

Autor: AP/K.M. Chaudary

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali